Nalewka z pigwy - właściwości lecznicze pigwówki. Jak zrobić nalewkę z pigwy [PRZEPIS]
Nalewka z pigwy jest idealna na jesienne i zimowe chłodne dni. Nie tylko znakomicie rozgrzewa, ale też - dzięki temu, że zawiera dużo więcej witaminy C i witamin z grupy B niż cytrusy - wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom, choć nie są to jej jedyne właściwości lecznicze. Jej przygotowanie zajmie ci trochę czasu, ale przekonasz się, że naprawdę warto!
Spis treści
Nalewka z pigwy na spirytusie to jedna z tych nalewek, za której przygotowanie zabieramy się jesienią: koniec września, październik to czas, kiedy owoców pigwy jest pod dostatkiem i można je kupić niemal na każdym bazarku.
Gotowa pigwówka ma piękny, bursztynowy kolor, świetnie smakuje, a w dodatku przepis podstawowy można wzbogacać różnymi dodatkami, np. wanilią czy cynamonem, uzyskując w ten sposób nalewkę z pigwy o różnych smakach.
Nalewka z pigwy ma również bardzo cenne właściwości prozdrowotne, warto więc zawczasu przygotować sobie jej zapas, by móc delektować się nią w chłodne dni.
Nalewka z pigwy - właściwości odżywcze i lecznicze
Pigwa, a więc i nalewka z pigwy, to cenne źródło składników odżywczych. W jej składzie jest m.in.:
- witamina C
- witaminy z grupy B
- garbniki
- pektyny
- żelazo
- wapń
- potas
- miedź
- magnez
- fosfor
Nalewka z pigwy ma szereg właściwości prozdrowotnych:
- wzmacnia układ odpornościowy
- zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel
- warto ją pić przy jesiennym przesileniu
- łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego
- poprawia przemianę materii.
Z nalewką z pigwy nie należy jednak przesadzać, gdyż zawiera ona dużo alkoholu - wystarczy mały kieliszek dziennie.
Czytaj też:
Sprawdzone przepisy na nalewkę z pigwy
Nalewkę z pigwy można przygotować na kilka różnych sposobów. Przedstawiamy podstawowy przepis na nalewkę z pigwy.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
- 750 niegazowanej wody mineralnej
- 750 ml spirytusu rektyfikowanego
Przygotowanie:
- owoce pigwy dokładnie umyj, obierz (chociaż nie jest to konieczne) i usuń gniazda nasienne
- następnie pokrój na drobniejsze kawałki i wsyp do dużego słoja, zasypując kolejne warstwy cukrem
- odstaw na dwa dni w chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem
- trzeciego dnia owoce powinny puścić już sok - wtedy dodaj alkohol zmieszany z wodą
- zakręć i odstaw słój na dwa miesiące - w tym czasie nalewka zmieni kolor na jasnożółty
- po dwóch miesiącach przecedź płyn przez gęste sitko i przelej do butelek, a następnie odstaw je na co najmniej dwa miesiące, by pigwówka dojrzała.
Nalewka z pigwy z goździkami i cynamonem
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu 95 proc.
- 0,5 litra wódki 40 proc.
- 3 laski cynamonu
- laska wanilii
- 7-8 goździków
Przygotowanie:
- owoce pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki (można je wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne)
- ułóż w dużym słoju, co jakiś czas zasypując cukrem (na koniec potrząśnij, by cukier wymieszał się z pigwą) i odstaw na pięć dni w chłodne ciemne miejsce (najlepiej do lodówki)
- po tym czasie dolej do słoika wódkę, wstrząśnij, a potem dodaj spirytus, zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej nawet na pół roku, by nalewka leżakowała
- następnie przecedź i rozlej do wyparzonych butelek
- nalewka jest już gotowa do picia, ale jej smak możesz wzbogacić dodatkami, wkładając do butelki po kawałku laski cynamonu i wanilii oraz goździki (właściwa proporcja to jeden goździk na każde 200 ml nalewki)
- butelki z nalewką, do której dodano wanilię, cynamon i goździki również muszą chwilę odstać, by nalewka przesiąkła ich aromatem, dlatego wstaw je w ciemne miejsce na miesiąc lub dwa - po tym czasie dodatki możesz wyjąć lub zostawić.
Zdecydowanie warto też sięgnąć w okresie jesienno-zimowym po syrop z pigwy, który wzmacnia organizm i wspiera odporność dużo skuteczniej niż niejeden suplement diety.
Polecany artykuł: