Nasze babcie piły to codziennie. Prosty napój pomoże zwalczyć raka i poprawi cerę
Medycyna ludowa oparta była na obserwacji organizmu, dzięki temu proste, codzienne produkty pomagały zwalczać różne dolegliwości. Dziś pośpiech sprawia, że często zapominamy, iż to co jemy, czy pijemy ma bezpośredni wpływ na zdrowie i życie. Dlatego chcąc skorzystać z dobrodziejstwa dawnych czasów, warto sięgnąć po prosty napój, który niegdyś piły nasze babcie, a teraz wylewamy go do zlewu.

Coraz częściej szukamy prostych produktów pozbawionych antybiotyków, ulepszaczy, cukru czy konserwantów. Wszystko za sprawą faktu, iż dawna forma żywienia pozbawiona niepotrzebnych dodatków przekładała się na zachowanie odporności i długowieczność. Stąd dobrą metodą jest wykorzystanie sposobów naszych babć na zachowanie młodości i zdrowia. Przykładem jest picie serwatki.
Czym jest serwatka? Pij ją zamiast wylewać, a poczujesz różnicę
Serwatka to nic innego jak ciecz, która jest pozostałością po produkcji sera, najczęściej tworzonego z mleka krowiego. Zawiera wiele cennych właściwości takich jak minerały, witaminy, białko, czy tłuszcze. Posiada jednak laktozę, dlatego nie zaleca się jej spożywania osobom uczulonym lub borykającym się z nietolerancją tego typu cukru mlecznego.
Dawniej po przygotowaniu domowego białego sera, serwatkę wykorzystywano do przyrządzenia żurków, kiszonek, czy chłodnika. Latem podczas upałów sięgano po nią jako kwaśny orzeźwiający napój, który nigdy nie lądował w zlewie. Dziś traktujemy tego typu płyn jako niepotrzebny odpad i wylewamy go nie wiedząc jak cennych właściwości pozbawiamy się tym gestem.
Naukowcy zaznaczają, że z biegiem lat także współcześnie zaczynamy doceniać rolę serwatki w kwestii zdrowia. Docenili ją głównie dietetycy kliniczni. Bioaktywne białka znalazły swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym i kosmetycznym.
Dlaczego warto pić serwatkę? Poprawia cerę i wspomaga leczenie wielu chorób
Wysoka zawartość białka występująca w serwatce sprzyja budowaniu mięśni, zawarte w serwatce aminokwasy takie jak walina, leucyna, czy izoleucyna także odgrywają kluczową rolę w budowie masy mięśniowej. Naukowcy zauważyli, że wyniki badań wskazują, że obecność tego typu białek wpływa pozytywnie także na osiągane przez nich wyniki.
Specjaliści dostrzegli również, że spożycie białek serwatkowych wpływa pozytywnie na proces związany z leczeniem nowotworów, zapalenia wątroby typu B, osteoporozy, chorobami układu krążenia a nawet HIV. Znajdująca się w składzie laktoferyna ma działanie przeciwutleniające i ma zdolności stymulujące reakcje immunologiczne.
Laktoperoksydaza jest enzymem zawartym w serwatce, które wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Badania wykazały, że serwatka zapobiega onkogenezie, przez co maleje ryzyko wystąpienia nowotworów. Przeprowadzono również analizy z których wynika, że białka serwatkowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także osocza w wątrobie.
Jak zaznaczają naukowcy, wspomniane białka mają również zdolność wiązania wody, właściwości żelujące i emulgacyjne. Dzięki temu wykorzystywane są w produktach kosmetycznych jako środki nawilżające skórę. Dodatkowo badania wykazały, że białka serwatkowe przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry. Bogate właściwości świadczą o dobroczynnym działaniu prostej substancji cenionej przez nasze babcie.