"Naturalne cukierki" wspomogą pracę serca. To bomba witaminy C

2023-06-26 10:31

Przez niektórych nazywane "naturalnymi cukierkami". Te owoce są słodkie, pyszne i w przeciwieństwie do cukierków – mają w sobie moc składników odżywczych. Łatwo dodać je do wielu posiłków oraz napojów. A dzięki zawartości cennych witamin i minerałów mają moc zdrowotnych korzyści.

Naturalne cukierki wspomogą pracę serca. To bomba witaminy C
Autor: Getty Images "Naturalne cukierki" wspomogą pracę serca. To bomba witaminy C

Mango - słodki owoc, który zachwyca smakiem i zapachem. Niewiele osób wie, że to cenne źródło jednej z kluczowych dla zdrowia witamin. Ale to nie jedyne jego korzyści zdrowotne.

Cenne źródło witaminy C

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazuje, że jedno mango ma do 122 g witaminy C. To o 40 g więcej niż pomarańcze. A witamina C należy do jednych z kluczowych witamin dla zdrowia całego organizmu.

Wpływa pozytywnie m.in. na zdrowie jelit, serca i oczu, wspiera odporność. Ma silne działanie przeciwutleniające i może pomóc zapobiegać wielu chorobom.

Dobrze działa na serce

Mango ma w sobie także błonnik, witaminę A, witaminę K oraz potas i magnez. Te dwa minerały pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia i mogą obniżać ciśnienie krwi. Dzięki zawartości amylaz, czyli enzymów trawiennych, jedzenie mango ułatwia trawienie. Owoc ma w sobie również dużo wody.

Mango ma wiele korzyści zdrowotnych, ale niektórzy muszą uważać

Nie każdy jednak może cieszyć się smakiem i korzyściami wynikającymi ze spożywania mango. - Bądź ostrożny, jeśli jesteś uczulony na lateks. Białka mango są podobne do tych w lateksie, więc możesz mieć reakcję – ostrzega certyfikowana dietetyczka Dina R. D'Alessandro. Nadmierne spożywanie mango może prowadzić do problemów jelitowych, dlatego nie należy przesadzać z jedzeniem tego owocu.

Mango może również podnosić poziom cukru we krwi, ponieważ składa się głównie z węglowodanów. Dlatego osoby, które pragną schudnąć, nie powinny przesadzać ze spożywaniem tego owocu. Gdy obierze się je ze skórki, traci się także cenny błonnik, który wspomaga trawienie.

Wszystko o błonniku cz.1