"Naturalny booster odporności" niektórym może zaszkodzić. Kto musi go unikać?
Lista zdrowotnych właściwości czosnku jest bardzo długa. Polacy, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, chętnie sięgają po czosnek, gdyż jest naturalnym wspomagaczem leczenia przeziębienia i grypy. Okazuje się, że mimo wielu zalet, czosnek może niektórym osobom szkodzić. Kto powinien zachować ostrożność z jedzeniem czosnku?
Czosnek zawiera allicynę, która wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Nic więc dziwnego, że to warzywo stosuje się w walce z przeziębieniem. Oprócz tego czosnek jest źródłem cennych witamin: A, C, B1, B2 oraz PP i składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia. Ponadto czosnek wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Choć czosnek wyróżnia się całą gamą zalet, jego wpływ na zdrowie nie zawsze jest pozytywny. Na czosnek powinny uważać niektóre osoby.
Kiedy czosnek może być niebezpieczny?
Mimo tego, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, trzeba zachować ostrożność w jego spożywaniu podczas przeziębienia i grypy. Jeśli podczas choroby przyjmujesz paracetamol, może on wejść w niebezpieczną interakcję z zawartą w czosnku allicyną. W wyniku tego może dojść do uszkodzenia wątroby. Jeśli więc przyjmujesz leki przeciwbólowe lub przeciwgorączkowe zawartością paracetamolu, lepiej ogranicz lub całkowicie zrezygnuj ze spożywania czosnku.
Czosnek wykazuje działanie rozrzedzające krew, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby przyjmujące kwas acetylosalicylowy (np. aspirynę) i leki przeciwzakrzepowe. Nie należy spożywać czosnku także przed planowanymi zabiegami lub operacjami, gdyż może nasilić krwawienia.
Czosnek nie jest też dobrym wyborem dla cukrzyków. Wszystko dlatego, że regularne spożywanie czosnku wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi, może dojść do niebezpiecznej mieszanki, w wyniku której może dojść do hipoglikemii.
Spożywanie czosnku wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego powinny na niego uważać osoby z niedociśnieniem. Powinny go unikać także osoby stosujące lek Lizynopryl (lek na nadciśnienie), gdyż może on wejść w szkodliwą reakcję z czosnkiem.
Czosnek spożywany w dużych ilościach podrażnia śluzówkę żołądka, co może skutkować skurczami brzucha lub wzdęciami. Dlatego nie zaleca się spożywania tego warzywa przez osoby borykające się z problemami układu pokarmowego.
Może też stanowić obciążenie dla wątroby i wrażliwych jelit.
Polecany artykuł: