Nektarynki - właściwości odżywcze i lecznicze nektarynek

2020-07-16 8:54

Nektarynki to odmiana brzoskwiń, jednak wyróżnia je idealnie gładka skórka. Nektarynki kojarzą nam się z latem, bo są świetną przekąską na letnie spacery w upalnie dni. Nie psują się szybko pod wpływem ciepła, zawierają także sporo wody. I nie tylko - nektarynki to bogactwo wartości odżywczych.

Nektarynki
Autor: Getty Images Nektarynki to odmiana brzoskwiń.

Spis treści

  1. Nektarynki - uprawa
  2. Nektarynki - wartości odżywcze
  3. Nektarynki - kto powinien je jeść?
  4. Nektarynki na odchudzanie
  5. Nektarynki - ciekawe przepisy

Nektarynki zbiera się od lipca do października, wtedy też w sklepach jest ich najwięcej. Warto kupować takie świeże nektarynki, są one źródłem wielu substancji odżywczych. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która jak wiemy zwiększa naszą odporność, a także zapobiega starzeniu się. W nektarynkach znajdziemy też antyoksydanty, które uchronią nas przed wolnymi rodnikami. Inne witaminy, które znajdziemy w nektarynkach to witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K. 

Zawierają także beta-karoten oraz inne karotenoidy – między innymi: luteiny, zeaksantyny i beta-kryptoksantyny.

Polecamy: BRZOSKWINIE - właściwości odżywcze, kalorie, witaminy

Nektarynki - uprawa

Chiny, Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone i Grecja t okraje, gdzie uprawia się najwięcej nektarynek. W Polsce również znajdziemy jej uprawy, jednak kwiaty często są niszczone przez wiosenne przymrozki. 

Wyróżniamy odmiany:

  • Red Gold - duże i owalne owoce o czerwonym kolorze, miąższ jest zbity i intensywnie żółty.
  • Fantasia - owalne owoce, których skórka jest zazwyczaj jasno-żółta lub pomarańczowa.
  • Harco - owoce mają żółtą skórkę pokrytą czerwono-fioletowym rumieńcem.
  • Hardried - małe i okrągłe owoce, które w dużej części pokrywa intensywnie czerwony rumieniec.
  • Płaskoowocowa - tę odmianę wyróżnia kulistospłaszczona pestka i bardzo soczysty miąższ.
  • Harblaze - owalne i duże owoce, a także bardzo soczysty, słodko-kwaśny miąższ.
Wartości odżywcze w nektarynkach

Nektarynki - wartości odżywcze

Składniki na 100 g
Białko 1,06 g
Tłuszcz ogółem 0,32 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,025 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,088 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,113 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,002 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,111 g
Węglowodany 10,55 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g
Witamina A 332 I.U
Witamina E 0,77 mg
Witamina K1 2,2 µg
Witamina C 5,4 mg
Witamina B1 0,034 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 (PP) 1,125 mg
Witamina B6 0,025 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 5 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,185 mg
Wapń 6 mg
Żelazo 0,28 mg
Magnez 9 mg
Fosfor 26 mg
Potas 201 mg
Cynk 0,17 mg
Miedź 0,09 mg
Mangan 0,05 mg

Nektarynki - kto powinien je jeść?

Nektarynki i brzoskwinie polecane są dla osób chorych na anemię i kobietom w ciąży, bowiem wspomagają działanie układu krwionośnego, dostarczając żelazo i witaminę A. Potęgują produkcję czerwonych krwinek, witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza.

Nektarynki na odchudzanie

Nektarynki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. W 100 g tych owoców znajdują się 44 kcal, a indeks glikemiczny wynosi 35. Błonnik zawarty w nektarynkach sprawia, że jesteśmy syci na dłużej, działają także moczopędnie, więc wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Nektarynki - ciekawe przepisy

Z nektarynek robi się dżemy, sosy i inne przetwory. Galaretki są także idealne do deserów, jako dodatek do lodów - głównie w wersji na słodko. Ale można z niej zrobić także sałatkę. A raczej z nią:

  • mieszanka sałat,
  • garść pomidorków cherry,
  • nektarynka, 
  • ser halloumi,
  • porzeczki,
  • orzechy nerkowca,
  • cebula,
  • łyżka miodu,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • limonka, 
  • olej.

Zacznij od pokrojenia sera w cienkie plastry i podsmażenia go na patelni. Nektarynkę trzeba pokroić na 8 części i również podsmażyć na patelni - może być razem z serem. 

Następnie pokrój pomidorki na pół, a cebulę w cienkie plasterki. Całość wymieszaj z sałatą, posyp orzechami i porzeczkami. Dodaj płynny miód, sok z limonki oraz ocet. Możesz także do smaku dodać inne przyprawy.

Czy zdrowo się odżywiasz?
Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie