Nektarynki - właściwości odżywcze i lecznicze nektarynek
Nektarynki to odmiana brzoskwiń, jednak wyróżnia je idealnie gładka skórka. Nektarynki kojarzą nam się z latem, bo są świetną przekąską na letnie spacery w upalnie dni. Nie psują się szybko pod wpływem ciepła, zawierają także sporo wody. I nie tylko - nektarynki to bogactwo wartości odżywczych.
Spis treści
- Nektarynki - uprawa
- Nektarynki - wartości odżywcze
- Nektarynki - kto powinien je jeść?
- Nektarynki na odchudzanie
- Nektarynki - ciekawe przepisy
Nektarynki zbiera się od lipca do października, wtedy też w sklepach jest ich najwięcej. Warto kupować takie świeże nektarynki, są one źródłem wielu substancji odżywczych. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która jak wiemy zwiększa naszą odporność, a także zapobiega starzeniu się. W nektarynkach znajdziemy też antyoksydanty, które uchronią nas przed wolnymi rodnikami. Inne witaminy, które znajdziemy w nektarynkach to witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K.
Zawierają także beta-karoten oraz inne karotenoidy – między innymi: luteiny, zeaksantyny i beta-kryptoksantyny.
Polecamy: BRZOSKWINIE - właściwości odżywcze, kalorie, witaminy
Nektarynki - uprawa
Chiny, Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone i Grecja t okraje, gdzie uprawia się najwięcej nektarynek. W Polsce również znajdziemy jej uprawy, jednak kwiaty często są niszczone przez wiosenne przymrozki.
Wyróżniamy odmiany:
- Red Gold - duże i owalne owoce o czerwonym kolorze, miąższ jest zbity i intensywnie żółty.
- Fantasia - owalne owoce, których skórka jest zazwyczaj jasno-żółta lub pomarańczowa.
- Harco - owoce mają żółtą skórkę pokrytą czerwono-fioletowym rumieńcem.
- Hardried - małe i okrągłe owoce, które w dużej części pokrywa intensywnie czerwony rumieniec.
- Płaskoowocowa - tę odmianę wyróżnia kulistospłaszczona pestka i bardzo soczysty miąższ.
- Harblaze - owalne i duże owoce, a także bardzo soczysty, słodko-kwaśny miąższ.
Nektarynki - wartości odżywcze
Składniki | na 100 g |
Białko | 1,06 g |
Tłuszcz ogółem | 0,32 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,025 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,088 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,113 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,002 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,111 g |
Węglowodany | 10,55 g |
Błonnik pokarmowy | 1,7 g |
Witamina A | 332 I.U |
Witamina E | 0,77 mg |
Witamina K1 | 2,2 µg |
Witamina C | 5,4 mg |
Witamina B1 | 0,034 mg |
Witamina B2 | 0,027 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,125 mg |
Witamina B6 | 0,025 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 5 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,185 mg |
Wapń | 6 mg |
Żelazo | 0,28 mg |
Magnez | 9 mg |
Fosfor | 26 mg |
Potas | 201 mg |
Cynk | 0,17 mg |
Miedź | 0,09 mg |
Mangan | 0,05 mg |
Nektarynki - kto powinien je jeść?
Nektarynki i brzoskwinie polecane są dla osób chorych na anemię i kobietom w ciąży, bowiem wspomagają działanie układu krwionośnego, dostarczając żelazo i witaminę A. Potęgują produkcję czerwonych krwinek, witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza.
Nektarynki na odchudzanie
Nektarynki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. W 100 g tych owoców znajdują się 44 kcal, a indeks glikemiczny wynosi 35. Błonnik zawarty w nektarynkach sprawia, że jesteśmy syci na dłużej, działają także moczopędnie, więc wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Nektarynki - ciekawe przepisy
Z nektarynek robi się dżemy, sosy i inne przetwory. Galaretki są także idealne do deserów, jako dodatek do lodów - głównie w wersji na słodko. Ale można z niej zrobić także sałatkę. A raczej z nią:
- mieszanka sałat,
- garść pomidorków cherry,
- nektarynka,
- ser halloumi,
- porzeczki,
- orzechy nerkowca,
- cebula,
- łyżka miodu,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- limonka,
- olej.
Zacznij od pokrojenia sera w cienkie plastry i podsmażenia go na patelni. Nektarynkę trzeba pokroić na 8 części i również podsmażyć na patelni - może być razem z serem.
Następnie pokrój pomidorki na pół, a cebulę w cienkie plasterki. Całość wymieszaj z sałatą, posyp orzechami i porzeczkami. Dodaj płynny miód, sok z limonki oraz ocet. Możesz także do smaku dodać inne przyprawy.