Nie jedz takich warzyw, a wątroba ci podziękuje. 3 proste zasady
Wątrobę bez wątpienia obciążają ciężkostrawne dania. Niemniej czasem wystarczy prosty błąd, by jej zaszkodzić. Okazuje się, że są takie warzywa, które obciążają organ i powinny być wykluczone z diety. W grę wchodzi kilka prostych zasad.
Wątroba jest największym z naszych organów i wyjątkowo ważnym, ponieważ pełni szereg istotnych funkcji. Niestety, kiedy zaczyna chorować, to w dużej mierze nie daje żadnych objawów dlatego, tak ważna jest dieta.
Te warzywa szkodzą wątrobie. Zrezygnuj z takich posiłków
Wątroba ma wiele zadań, a jest ich całkiem sporo, bo aż 500. Najważniejszą funkcją jest oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn, produkowanie żółci czy gromadzenie zapasu glukozy w postaci glikogenu. Dieta, która wspomaga nieustanną pracę wątroby, powinna być wolna od nadmiaru tłuszczu, alkoholu i przetworzonej żywności.
Specjaliści wskazują, że nie tylko ciężkostrawne dania w postaci smażonego i tłustego mięsa szkodzą wątrobie. Warto zwrócić uwagę na warzywa, nie chodzi o konkretny rodzaj, ale o formę ich przyrządzenia.
Smażone warzywa na głębokim oleju przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. Ponadto jeśli zdarzy się, że doszło do przypalenia, to zwęglone części nie tylko obciążają organ, ale są rakotwórcze i niebezpieczne dla zdrowia.
Kolejnym grzechem jest sięganie po warzywa z obecnością pleśni. Dość często zdarza się, że kiedy widzimy nieco zepsuty produkt, to odkrawamy tę część i decydujemy się zjeść resztę. To duży błąd. W momencie gdy pojawi się nalot, mykotoksyny są już obecne w całym warzywie. Mogą prowadzić do pojawienia się zapalenia wątroby, zwłóknienia organu, a nawet martwicy.
CZYTAJ TEŻ: Ten niewinny nawyk może zniszczyć ci wątrobę. “Każde pół godziny ma znaczenie”
Czytaj skład produktu. Unikaj tych dodatków
Zgodnie z najnowszymi ustaleniami American Gastroenterological Association osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby powinny unikać produktów z dodatkiem cukru. Specjaliści zaznaczają, że tego rodzaju żywność nie tylko podnosi poziom cukru we krwi, ale także wpływa na nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.
Wobec tego zaleca się, aby czytać etykiety wszystkich produktów. Także tych, które mogą wydawać się zdrowe, ponieważ zawierają dużą ilość warzyw. Przetworzona żywność z dodatkiem cukru to nie tylko słodycze i przekąski.
Eksperci zaznaczają, że chcąc chronić wątrobę, należy unikać nie tylko sacharozy, ale również takich cukrów jak fruktoza, czy syrop kukurydziany. Tego rodzaju dodatki są powszechnie stosowane do produkcji żywności, dlatego tak ważna jest czujność.