Osłabia serce, uderza w nerki. Niedobór zapominanego pierwiastka może mieć katastrofalne skutki
O tym pierwiastku często zapominamy. Nie jest taki „modny” jak magnez, chociaż jego działanie idzie z nim w parze. Niedobór może powodować dolegliwości, takie jak skurcze mięśni, ale i problemy kardiologiczne. Kiedy możemy mówić o niedoborze potasu? Jak go rozpoznać, a jak zniwelować? Kiedy niedobór potasu może być groźny? Wyjaśniamy, jak i dlaczego warto zadbać o optymalny poziom potasu.

Spis treści
- Co to jest hipokalemia
- Przyczyny hipokalemii
- Hipokalemia, czyli objawy niedoboru potasu
- 5 najczęstszych objawów niedoboru witaminy K2
- Jak szybko uzupełnić potas? Poznaj kluczowe produkty
- Naturalne źródła potasu
- Skutki niedoboru potasu
Co to jest hipokalemia
Hipokalemia to stan, w którym w organizmie doszło do niedoboru potasu. A jest możliwe zwłaszcza w kilku sytuacjach takich jak nadmierna potliwość, czy stosowanie środków przeczyszczających.
Niemniej codzienne wybory i przyzwyczajenia również mają wpływ na poziom potasu w organizmie. Wyjaśnimy, które produkty będą najbardziej pomocne w takich sytuacjach, a które mogą powodować, że problem będzie się nasilać.
Przyczyny hipokalemii
Do stwierdzenia hipokalemii dochodzi wówczas kiedy wyniki we krwi wskazują wartość poniżej 3,5 mmol/L w osoczu. Do takiej sytuacji może dojść na skutek m.in.
- wymiotów,
- biegunek,
- wzmożonej potliwości utrzymującej się kilka dni np. na skutek uciążliwych upałów
- niektóre leki określane mianem diuretyków również mogą powodować hipokalemię.
Dlatego kiedy pojawią się opisane niżej objawy, warto wykonać badanie krwi i dokładnie przyjrzeć się diecie oraz zgłosić się do lekarza, zwłaszcza jeśli problem pojawił się po wdrożeniu leczenia.
Hipokalemia, czyli objawy niedoboru potasu
Jak już wskazaliśmy, hipokalemia może mieć kilka przyczyn, niemniej trzeba przypomnieć, że kolejną z nich są niedobory w diecie. Potas wypłukujemy nie tylko poprzez nadmierną potliwość, czy biegunki, lub wymioty. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na nasze wyniki, jest stres.
Przebywając w napięciu nasz mózg uruchamia mechanizm na linii przysadka - podwzgórze-nadnercza, a to pobudza ostatni element układanki do nadmiernej produkcji hormonów. W ten sposób zyskujemy silny wyrzut kortyzolu, który m.in. obniża poziom potasu we krwi.
Kolejnym nawykiem, który może wpływać na poziom potasu, jest nadmierne picie kawy. Przypominamy, że kofeina działa moczopędnie i pijąc jej sporą ilość, wydalamy z organizmu dużą dawkę elektrolitów takich jak magnez czy potas. Skoro wiemy już, na co zwracać uwagę, warto wspomnieć o symptomach hipokalemii. Objawy niedoboru potasu to:
- osłabienie,
- senność,
- zaparcia,
- wzmożone pragnienie,
- uczucie zimna,
- zaburzenia koncentracji,
- zaburzenia oddychania,
- zaburzenia pracy nerek,
- zmiany rytmu serca,
- osłabienia mięśni nóg.
5 najczęstszych objawów niedoboru witaminy K2
Jak szybko uzupełnić potas? Poznaj kluczowe produkty
Zbyt niski poziom potasu wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli chcemy szybko poprawić wyniki i uzupełnić ważny pierwiastek, należy sięgnąć po określoną grupę produktów, które dostarczają znacznej ilości potasu w diecie.
Po pierwsze jeśli w danym momencie nie mamy czasu na gotowanie, a już kiedyś borykaliśmy się ze spadkiem potasu i pojawiły się objawy, które mogą wskazywać na to, że problem wrócił, warto zjeść takie owoce jak:
- banany - 360 mg potasu/100 g owocu,
- winogrona - 226 mg potasu/100 g owocu,
- brzoskwinie - 190 mg potasu/100 g owocu,
- maliny - 151 mg potasu/100 g owocu,
- wiśnie - 150 mg/100 g owocu.
Część z nich dostępna jest cały rok, a część można kupić właśnie teraz, ponieważ na bazarkach i w sklepach pojawiają się wiśnie, czy pierwsze maliny.
Dobrym rozwiązaniem jest sporządzenie domowego koktajlu. Połączenie kilku owoców pozwoli dostarczyć większej dawki potasu już w jednym posiłku.
Naturalne źródła potasu
Warto zaznaczyć, że prawdziwą bombą potasu są migdały, tylko w 100 g znajdziemy aż 733 mg tego cennego pierwiastka. Dlatego warto nosić przy sobie niewielką paczuszkę z tą przekąską.
Przygotowując obiad, najlepszym zestawieniem pod kątem uzupełniania niedoborów potasu będzie przyrządzenie takich ryb jak dorsz, halibut, czy pstrąg.
Do tego biała lub czerwona kapusta, ulubiona kasza i w posiłek na zwiększenie potasu we krwi gotowy. Z warzyw warto sięgać również po pomidory, szpinak i rośliny strączkowe, a także ziemniaki.

Skutki niedoboru potasu
Skutki hipokalemii mogą być różnorodne. Niekiedy te objawy nie zawsze są od razu kojarzone z niedoborem potasu. Oto lista potencjalnych skutków zbyt niskiej podaży potasu:
- Zaburzenia mięśniowe – m.in. osłabienie mięśni, bolesne skurcze, drżenia, a w ciężkich przypadkach porażenie mięśni (np. mięśni oddechowych).
- Zaburzenia rytmu serca (arytmie) – m.in. częstoskurcz komorowy, migotanie komór, wydłużenie odcinka QT; pamiętajmy, że zaburzenia rytmu sercamogą być potencjalnie zagrażające życiu.
- Zaburzenia neurologiczne – uczucie mrowienia, drętwienia, zawroty głowy, senność, splątanie.
- Zaburzenia w układzie pokarmowym –m.in. zaparcia, wzdęcia, porażenna niedrożność jelit.
- Zaburzenia metaboliczne – zasadowica metaboliczna (przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej).
- Zaburzenia nerkowe – zwiększona utrata magnezu i zaburzenia zagęszczania moczu (wielomocz).
- Zwiększona wrażliwość na działanie glikozydów naparstnicy – co może prowadzić do nasilenia ich toksyczności (ważne u pacjentów kardiologicznych).