Niezwykła moc warzyw kapustnych. Cztery porcje dziennie skutecznie obniżają ciśnienie
Ponad miliard dorosłych ludzi na świecie ma zbyt wysokie ciśnienie krwi, które grozi wystąpieniem powikłań sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu i zawału serca. Z tego względu naukowcy starają się ustalić co przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, a co pomaga w regulacji ciśnienia. Jaki wpływ na organizm mają warzywa kapustne?
Jak warzywa kapustne wpływają na ciśnienie krwi?
Celem badania opublikowanego w BMC Medicine było przyjrzenie się, w jaki sposób niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób dorosłych. W eksperymencie wzięło udział 18 osób w wieku od 56 do 72 lat z ciśnieniem skurczowym między 120 a 160 mmHg i rozkurczowym poniżej 100 mmHg.
Naukowcy poprosili uczestników o wypełnienie kwestionariusza dietetycznego w celu ustalenia diety bazowej i typowego spożycia warzyw kapustnych. Zebrali również dane na temat aktywności fizycznej i poziomu stresu.
Uczestnicy wzięli udział w dwóch dwutygodniowych turnusach z pół miesięczną przerwą pomiędzy. W pierwszym jedli cztery cztery porcje warzyw korzeniowych i dyniowatych dziennie, natomiast w drugim cztery porcje warzyw kapustnych każdego dnia.
Najczęściej były one podawane w formie zupy na lunch i kolację. Naukowcy odkryli, że spożywanie warzyw kapustnych pomogło obniżyć dobowe skurczowe ciśnienie krwi średnio o 2,5 mmHg. To spowodowało spadek ryzyka wystąpienia poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych o 5 proc.
Właściwości warzyw kapustnych
Naukowcy odkryli również, że uczestnicy doświadczyli znacznego spadku poziomu trójglicerydów. Jednocześnie nastąpiła utrata masy ciała, co bez wątpienia przyczyniło się do kontroli ciśnienia krwi. Okazuje się jednak, że warzywa potrafią zdziałać jeszcze więcej.
Warzywa kapustne to głównie zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, kapusta, brukselka itp. Należą do nich również kalafior i brokuły. Wszystkie z nich zawierają glukozynolany, które mogą pomóc w walce z rakiem. Są również bogate w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie jelit, a także witaminę C, która jest dobra dla układu odpornościowego. Warzywa kapustne są również dobre dla krwi, ponieważ zawierają witaminę K (która jest ważna dla krzepnięcia krwi) i kwas foliowy, który pomaga w produkcji czerwonych krwinek.
- powiedziała dietetyczka Karen Z. Berg w rozmowie z Medical News Today.
Pozytywny wpływ na organizm będzie miało włączenie choćby jednej porcji warzyw kapustnych do jadłospisu. Można zaplanować na przykład próbowanie jednego nowego warzywa tygodniowo w różnych postaciach - na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. Stopniowe zmiany w diecie i stylu życia mają ogromne znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.