Obniżają ciśnienie, poprawiają nastrój, są dobre dla jelit. Lubi je też mózg
Ich popularność ciągle rośnie, ale ten rodzaj żywności znany jest od wieków. O jego pozytywnym wpływie na zdrowie lekarze i dietetycy mówią przy każdej możliwej okazji. Korzyści z jedzenia tych pokarmów jest wiele, a teraz okazuje się, że na ich spożywaniu, zyskuje szczególnie mózg.
Żywność fermentowana początkowo była sposobem na konserwacje produktów, eliminację toksyn i poprawę smaku. Dziś jest szczególnie doceniania przez walory zdrowotne, z jakimi wiąże się jej spożywanie. A tych jest naprawdę wiele.
Zmniejsza ryzyko wielu chorób
Ten rodzaj żywności należy docenić nie tylko ze względu na wydłużenie okresu przydatności do spożycia i jej charakterystyczny smak oraz aromat. Żywność fermentowana ma wiele właściwości zdrowotnych takich jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie ciśnienia krwi i stanów zapalnych.
Jedzenie fermentowanych produktów wiąże się również z lepszym zarządzaniem wagą, a tym samym mniejszym prawdopodobieństwem rozwoju cukrzycy oraz otyłości. Ma również pozytywny wpływ na nastrój oraz regenerację po wysiłku fizycznym.
Należy pamiętać, że korzyści związane z jedzeniem fermentowanej żywności zależą od rodzaju produktów i mikroorganizmów zaangażowanych w proces fermentacji. Dlatego np. jedzenie jogurtu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, a fermentowane mleko może łagodzić ból mięśni.
Poprawiają samopoczucie i nastrój
Dieta ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Już wcześniejsze analizy wykazały, że niektóre produkty szczególnie dobrze wpływają na zdrowie mózgu. Żywność fermentowana jest przykładem takich posiłków.
Za sprawą tryptofanu, czyli kluczowego aminokwasu związanego z produkcją serotoniny, oddziałuje na mózg, w tym także na nastrój. Analizy naukowe wykazały, że żywność fermentowana ma także krótko- i długoterminowy wpływ na funkcjonowanie mózgu, w tym również na zmniejszenie stresu.
Dobre dla zdrowia mózgu
Irlandzcy naukowcy postanowili sprawdzić, które z produktów są najlepsze w przypadku zdrowia mózgu. Obecnie pracują nad dużym badaniem, które ostatecznie wskaże najlepsze pokarmy. W tym celu specjaliści analizują ponad 200 różnych produktów spożywczych z całego świata.
Choć badanie jest na początkowym etapie, naukowcy już są zaskoczeni wstępnymi wynikami. - Spodziewałam się, że pojawi się tylko kilka pokarmów, ale z 200 fermentowanych produktów prawie wszystkie wykazywały zdolność wywierania pewnego rodzaju potencjału w celu poprawy zdrowia jelit i mózgu – wyjaśniła dr Ramya Balasubramanian, która jest zaangażowana w badania.
Eksperci już podkreślają, że "fermentowane produkty na bazie cukru i fermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu". Zdaniem ekspertów podczas fermentacji nawet "biała śmierć" jest przekształcana na mnóstwo dobrych dla zdrowia metabolitów.
Zespół ekspertki ma w planach dokładnie przeanalizować wszystkie produkty i poddać je rygorystycznym testom, by zobaczyć, które metabolity i w jaki sposób, wpływają korzystnie na mózg. Jednak specjaliści nie mają wątpliwości co do tego, by uzupełnić swoją dietę o fermentowaną żywność, aby już wspierać swoje zdrowie psychiczne i samopoczucie.