Oczyszcza organizm, zmniejsza stany zapalne. Ale absolutnie nie jedz go na surowo
Te owoce widujemy często na drzewach, traktując je jako urozmaicenie miejskiego krajobrazu. Nie dostrzegamy w nich zdrowych i smacznych specjałów, które mogą stanowić urozmaicenie diety i źródło witamin. Mają szereg zastosowań, ciekawie smakują, ale należy się wystrzegać ich surowej postaci.
Czarny bez - niedoceniane owoce, które na surowo szkodzą
Czarny bez, chociaż rośnie często nawet w miejskich blokowiskach, jest rzadko wykorzystywany do robienia przetworów. To błąd, bo lista korzyści, jakie może nieść spożywanie tych owoców, jest naprawdę pokaźna. Jest jednak jeden, bardzo ważny warunek: owoce czarnego bzu muszą być poddawane obróbce termicznej. Spożywane na surowo mogą szkodzić zdrowiu. Koniec lata to doskonały moment, żeby zebrać owoce czarnego bzu i skorzystać z ich walorów prozdrowotnych.
Czarny bez - walory zdrowotne, wpływ na organizm
Właściwości lecznicze czarnego bzu to m.in. korzystny wpływ na układ odpornościowy, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce czarnego bzu sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. To nie koniec zalet.
Wysoka zawartość beta-karotenu może poprawiać koloryt cery. Z kolei witamina C gwarantuje odporność oraz dobrą kondycję skóry. Czarny bez działa też lekko moczopędnie. Zauważono, że zawarte w nim antyoksydanty zwalczają wodne rodniki, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na niektóre nowotwory.
Czarny bez działa też przeciwzapalnie, zmniejsza dolegliwości bólowe stawów i mięśni. Wspiera organizm w walce z infekcjami gardła, krtani i górnych dróg oddechowych, a także podczas przeziębienia i grypy.
Czarny bez - jak przygotować
Niewielkie czarne lub fioletowo-czarne kuleczki, rosnące w kiściach, wyglądają apetycznie, ale na surowo mogą szkodzić. Wszystko za sprawą związków takich jak prunazyna i sambunigryna. Mogą powodować zatrucie, dolegliwości żołądkowe, wymioty, nudności, biegunkę.
Jednak obróbka cieplna neutralizuje ten szkodliwy wpływ, dlatego śmiało można sięgać po dżemy, soki, syropy, a nawet nalewki z czarnego bzu.
Czytaj też - Czarny bez: właściwości i działanie. Przepis na sok z czarnego bzu
Nalewka z czarnego bzu
Jak przygotować nalewkę z czarnego bzu? Zacznij od... uzbrojenia się w cierpliwość, bo zanim jej skosztujesz, minie pół roku. Na kilogram owoców użyj litra spirytusu, pół litra wody i 1/4 kg cukru. Dokładnie umyte i pozbawione liści i ogonków owoce zalej spirytusem, po czym odstaw na miesiąc w miejsce zacienione i chłodne.
Po tym czasie odcedź. Zagotuj wodę z cukrem, a po jego rozpuszczeniu dodaj do syropu odcedzony uprzednio alkohol. Przefiltruj i przelej do butelek, umieszczając je znowu w chłodnym i zacienionym miejscu. Po kolejnych 5-6 miesiącach możesz degustować, nie przekraczając 50 ml na dobę.
Nalewki z czarnego bzu nie powinny spożywać osoby uczulone na składniki, osoby w ciąży, karmiące piersią, osoby niepełnoletnie i alkoholicy w okresie abstynencji, ponieważ nawet z pozoru niewinna nalewka może stać się czynnikiem wyzwalającym nałóg.