Jedzenie awokado może zrobić ogromną różnicę dla naszego zdrowia. Potwierdzają to nowe badania, które wykazują, że jedzenie jednego tego owocu dziennie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi w tym z lepszą jakością snu oraz diety.
Dr Janhavi J. Damani, doktorantka na Penn State University, która brała udział w badaniu powiedziała w swojej rozmowie z Healio, że już z wcześniejszych badań udało się wywnioskować, że spożycie awokado powiązane jest z obniżonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Jedzenie awokado może nieść korzyści zdrowotne. Nowe badanie nie zostawia pytań
Najnowsze badania zostały zaprezentowane na konferencji Nutrition 2024 w Chicago i w dużej mierze opierają się na wcześniejszych badaniach, które wykazały korzyści zdrowotne awokado. Jak powiedziała doktor Damani, awokado może "poprawiać czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie całkowitego cholesterolu i LDL-C bez negatywnego wpływu na masę ciała".
W badaniu zespół naukowców przeanalizował próbę Habitual Diet and Avocado Trial, w której udział wzięło 1000 losowo wybranych osób. Jedna z grup miała spożywać jedno awokado dziennie przez 6 miesięcy, a druga stosowała swoją normalną dietę z zaznaczeniem, że muszą jeść mniej niż dwa awokado miesięcznie.
Zespół naukowców w swojej analizie ocenił wpływ codziennego spożywania awokado na zdrowie serca u osób z otyłością brzuszną.
Co daje jedzenie awokado każdego dnia? Nowe badanie ukazuje
Zespół ocenił próbę 969 osób wykorzystując wytyczne dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego Life's Essential 8 opracowane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Sprawdzali oni jakość diety, poziom glukozy we krwi, ciśnienie, BMI, lipidy, aktywność fizyczną i sen - czyli wszystko, co odgrywa rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Doktor Damani powiedziała, że wyniki wykazały pogorszenie się stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego u osób, które kontynuowały dotychczasowy styl życia i powstrzymały się od spożywania awokado. Natomiast w grupie jedzącej awokado każdego dnia taka tendencja nie została zaobserwowana.
Osoby jedzące częściej ten owoc zauważyły poprawę w zakresie zdrowego snu, jakości diety i poziomu lipidów we krwi.
Jak twierdzi ekspertka, jest coraz więcej dowodów na to, że oprócz włączania poszczególnych produktów spożywczych, należy dążyć do dostosowania zdrowych wzorców żywieniowych w celu osiągnięcia klinicznie istotnych usprawnień w zakresie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.