Odkryto kolejne korzyści z jedzenia awokado. Nie każdy da się przekonać
Nie od dziś wiadomo, że awokado jest dobre dla naszego zdrowia. Jego największym minusem, który odrzuca wiele osób jest jego cena. Nowe badania mogą jednak sprawić, że więcej osób po nie sięgnie. Okazuje się, że są zdrowsze niż wcześniej myślano.
Jedzenie awokado może zrobić ogromną różnicę dla naszego zdrowia. Potwierdzają to nowe badania, które wykazują, że jedzenie jednego tego owocu dziennie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi w tym z lepszą jakością snu oraz diety.
Dr Janhavi J. Damani, doktorantka na Penn State University, która brała udział w badaniu powiedziała w swojej rozmowie z Healio, że już z wcześniejszych badań udało się wywnioskować, że spożycie awokado powiązane jest z obniżonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Jedzenie awokado może nieść korzyści zdrowotne. Nowe badanie nie zostawia pytań
Najnowsze badania zostały zaprezentowane na konferencji Nutrition 2024 w Chicago i w dużej mierze opierają się na wcześniejszych badaniach, które wykazały korzyści zdrowotne awokado. Jak powiedziała doktor Damani, awokado może "poprawiać czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie całkowitego cholesterolu i LDL-C bez negatywnego wpływu na masę ciała".
W badaniu zespół naukowców przeanalizował próbę Habitual Diet and Avocado Trial, w której udział wzięło 1000 losowo wybranych osób. Jedna z grup miała spożywać jedno awokado dziennie przez 6 miesięcy, a druga stosowała swoją normalną dietę z zaznaczeniem, że muszą jeść mniej niż dwa awokado miesięcznie.
Zespół naukowców w swojej analizie ocenił wpływ codziennego spożywania awokado na zdrowie serca u osób z otyłością brzuszną.
Co daje jedzenie awokado każdego dnia? Nowe badanie ukazuje
Zespół ocenił próbę 969 osób wykorzystując wytyczne dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego Life's Essential 8 opracowane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Sprawdzali oni jakość diety, poziom glukozy we krwi, ciśnienie, BMI, lipidy, aktywność fizyczną i sen - czyli wszystko, co odgrywa rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Doktor Damani powiedziała, że wyniki wykazały pogorszenie się stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego u osób, które kontynuowały dotychczasowy styl życia i powstrzymały się od spożywania awokado. Natomiast w grupie jedzącej awokado każdego dnia taka tendencja nie została zaobserwowana.
Osoby jedzące częściej ten owoc zauważyły poprawę w zakresie zdrowego snu, jakości diety i poziomu lipidów we krwi.
Jak twierdzi ekspertka, jest coraz więcej dowodów na to, że oprócz włączania poszczególnych produktów spożywczych, należy dążyć do dostosowania zdrowych wzorców żywieniowych w celu osiągnięcia klinicznie istotnych usprawnień w zakresie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.