Ogonki od pomidorów powodują raka?
Słyszeliście takie twierdzenie? Czy pomidory mogą być trujące? Czy można zjadać ogonki? Pora się przekonać.
Pomidory uchodzą za bardzo zdrowe, prawda? Dostarczają nam potasu, poprawiają pracę serca, krążenie krwi, a w dodatku można je poddawać obróbce termicznej, która tylko zwiększa zawartość likopenu w nich. A likopen jest bardzo zdrowy... Skąd więc twierdzenie, że ogonki od pomidorów mogą powodować raka? Czy w ogóle można się zatruć pomidorem?
Cóż, pomidory zaliczamy do rodziny psiankowatych, a rośliny z tej rodziny zawierają tomatynę, czyli szkodliwy alkaloid. Po zjedzeniu tomatyny w dużej ilości mogą pojawić się mdłości, biegunka lub kolki. Jednak warto mieć na uwadze, że najwięcej tomatyny znajduje się w niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorach. Prostym sposobem na uniknięcie zatrucia jest więc jedzenie tylko dojrzałych okazów.
W przypadku pomidora trujące właściwości mają też liście i łodygi. Jednak nie są one tak niebezpieczne, by od razu powodować poważne schorzenia, o nowotworach nawet nie mówiąc! Zatem rozwiewamy ten mit jednoznacznie: ogonki od pomidorów raka nie powodują.