Olej lniany - jakie ma właściwości?
Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Dzięki właściwościom leczniczym, olej lniany znalazł swoje zastosowanie na wiele dolegliwości. Oprócz tego doceniony został w kosmetyce - jako olejek na twarz lub do włosów. Jakie właściwości ma olej lniany oraz w jaki sposób go spożywać?
Spis treści
- Właściwości lecznicze oleju lnianego
- Wartości odżywcze oleju lnianego
- Jak stosować olej lniany?
- Olej lniany na twarz i włosy
- Jak pić olej lniany - rano czy wieczorem?
Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Najważniejszą ich zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.
Właściwości lecznicze oleju lnianego
Niezwykłe bogactwo dobroczynnych substancji zawartych w oleju lnianym sprawia, że poza swoim tradycyjnym przeznaczeniem kulinarnym, jest on preparatem o niezwykle szerokim zastosowaniu zdrowotnym:
- wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia (w tym nadciśnienia),
- wspomaga działanie układu nerwowego i poprawia funkcję zapamiętywania,
- pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- działa wspomagająco przy przewlekłych stanach zapalnych jelit,
- wzmacnia i regeneruje błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego,
- obniża poziom "złego cholesterolu",
- dzięki właściwościom antyoksydacyjnym stosowany jest w profilaktyce nowotworowej,
- jest też skutecznym środkiem w łagodzeniu skutków chronicznych zaparć.
Wartości odżywcze oleju lnianego
Olej lniany jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma niebagatelne znaczenie. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, przez co muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Są one niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, a zwłaszcza cholesterolu. Obniżają jednocześnie jego ogólny poziom.
Szczególnie pozytywnie na metabolizm cholesterolu HDL wpływają kwasy z rodziny omega-3. Powodują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uznawanego przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała, a ponadto biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Służą do syntezy substancji biologicznie czynnych regulujących:
- ciśnienie tętnicze krwi,
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- pracę ośrodkowego układu nerwowego
- i pracę obwodowego układu nerwowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania:
- przewodu pokarmowego,
- układu oddechowego,
- a także nerek
- i narządów rozrodczych.
Ich niedobór może skutkować upośledzeniem czynności wielu organów wewnętrznych oraz zwiększoną podatnością na infekcje i zmiany skórne takie jak: łuszczenie się, odbarwienia czy nadmierne wysuszenie.
Brak odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do bezpłodności.
W 100 g oleju tłoczonego z siemienia lnianego znajduje się około 70 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także kwasy jednonienasycone oraz witamina E.
Olej lniany zawiera witaminę E
W oleju lnianym znajdziemy szczególnie dużo witaminy E, zwanej popularnie witaminą młodości. Zbawienne skutki jej działania na skórę i ogólną urodę są powszechnie znane.
Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, iż witamina E:
- znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
- ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych
- oraz powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi.
Badania prowadzone przez 8 lat w Stanach Zjednoczonych, na grupie ponad 120 tys. zdrowych osób, wykazały, że przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy E przez co najmniej 2 lata przynosi efekt w postaci zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby wieńcowe aż o 40%.
Jak stosować olej lniany?
Olej lniany swoje zastosowanie znalazł przede wszystkim w kuchni. Można go spożywać w postaci dodatku do dań, surówek i sałatek. Olej lniany można również przyjmować bezpośrednio na surowo.
Nie zaleca się natomiast wykorzystywania oleju lnianego do smażenia i poddawania obróbce cieplnej, gdyż traci on wtedy swoje właściwości.
Olej lniany na twarz i włosy
Olej lniany może być stosowany także zewnętrznie w chorobach skóry i przy wypadaniu włosów.
Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej, dlatego przydaje się podczas leczenia odleżyn, owrzodzeń i czyraków. Olej lniany poprawia też ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie.
Dowiedz się więcej: Olej lniany na włosy i skórę. Kosmetyczne zastosowanie oleju lnianego
Jak pić olej lniany - rano czy wieczorem?
Zamiast dodawać olej lniany do dań, można go również pić samodzielnie. Zalecana dzienna dawka oleju lnianego wynosi ok. 30 ml dziennie, czyli 2 łyżki stołowe.
Olej lniany zaleca się pić rano, najlepiej na czczo.
Należy przechowywać go w ciemnych butelkach (najlepiej w zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce), gdyż olej lniany pod wpływem światła i wysokiej temperatury ulega rozkładowi.
Czytaj też:
- Dieta dr Budwig, czyli olej lniany kontra choroby
- Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane?
- Len - zdrowotne i lecznicze właściwości lnu
Nasionka dobre dla zdrowia
Z uwagi na szczególne właściwości oleju lnianego, nie należy go stosować do smażenia. Używany na zimno, stanowi idealny dodatek do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn i innych potraw. Jest znakomitym rozwiązaniem dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę, ponieważ usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu.