Oliwki: wartość odżywcza i właściwości
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc jeść oliwki, a nie tylko korzystać z wytłaczanej z nich oliwy. Sprawdź, jaka jest wartość odżywcza oliwek, ile mają kalorii i które są najsmaczniejsze.
Spis treści
Oliwki to obowiązkowy punkt programu w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Jest ich do wyboru do koloru we Włoszech, Grecji, Francji, Hiszpanii czy Portugalii oraz w Bułgarii, Chorwacji czy Bośni. Dobry tłuszcz w nich zawarty chroni serca ludzi, którzy tam mieszkają. Znawcy twierdzą, że w oliwki w każdym kraju smakują inaczej. Świetnie komponują się z rozmaitymi białymi serami - owczym, krowim czy kozim. Tworzą z nimi znakomity, pełnowartościowy posiłek. A nauka dowodzi, że oliwki, obok homarów i ostryg, należą do produktów spożywczych chroniących przed migreną.
Oliwki - witaminy, błonnik i dobry tłuszcz
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.
Polecany artykuł:
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Rodzaje oliwek: zielone, czerwone, czarne
Kolor nie zależy od rodzaju oliwek, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki. Przy czym czarną barwę czasem producenci uzyskują poddając oliwki zielone lub czerwone procesowi utleniania.
Świeże oliwki prosto z drzewa, bez względu na moment zerwania, są gorzkie. Dlatego właśnie poddaje się je procesowi kiszenia. Są oczywiście różne sposoby fermentowania. Jeśli producenci chcą, by oliwki miały łagodniejszy smak, całkowicie pozbawiony goryczki, najpierw trzymają je w zalewie zasadowej, potem dopiero wkładają do solanki. Oliwki czarne zawsze są mniej gorzkie niż zielone i czerwone. Owoce marynowane od razu w solance mają ostrzejszy smak i nieco więcej goryczki.
Polecany artykuł:
Oliwkowe smaki
Śniadanie greckich pasterzy - czyli ser z oliwkami, to znakomity posiłek na początek dnia. Ale oliwki stanowią bardzo dobry dodatek do wielu potraw. Świetnie podnoszą smak pizzy i makaronów z sosami, sprawdzają się w sałatkach (nie tylko w greckiej), pasują do dań mięsnych i drobiu. A przede wszystkim są znakomitą przekąska. Tym bardziej, że można kupić oliwki nadziewane: papryką, serem, czosnkiem, migdałami lub anchois. Można je podawać saute lub z dodatkiem marynat, zarówno kwaśnych i pikantnych, jak i słodkich, np. miodowych. Są smaczniejsze i znacznie zdrowsze niż chipsy czy krakersy.