Opóźnia starzenie, wygładza zmarszczki. "Eliksir młodości" jest nie tylko w galarecie

2023-12-19 18:43

Pasztety, galarety, długo gotowane wywary na kościach - zapewne nie kojarzysz tych potraw ze zdrowym żywieniem. Tymczasem zawierają cenne białko, którego potrzebuje organizm, zwłaszcza twoje stawy i skóra. Oczywiście, są też inne źródła, w których je znajdziesz. przynajmniej niektóre powinny ci się spodobać.

Opóźnia starzenie, wygładza zmarszczki. Eliksir młodości jest nie tylko w galarecie
Autor: GettyImages

Kolagen to uznany eliksir młodości. Zapewnia naszej skórze elastyczność, wytrzymałość i sprężystość. Ma zasadniczy wpływ na wygląd włosów i paznokci, dlatego znajdziesz go w wielu suplementach i kosmetykach. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie spada, stąd moda na wspomaganie zewnętrzne. Niewątpliwie można to zrobić za pomocą diety, ale wcale nie jest to takie proste.

Czego potrzebuje nasza skóra, aby była jędrna? I co ma z tym wspólnego kolagen?

Kolagen w diecie - źródła

Bulion z kości i mięsna galareta to uznane sposoby zapewnienia organizmowi odpowiedniej dawki kolagenu.

By otrzymać kolagenowy koktajl przesycony dobrym białkiem, mięso z kośćmi i chrząstkami trzeba gotować długo, na małym ogniu. To nie brzmi kusząco nawet dla miłośników mięsa.

Dobrym źródłem kolagenu są też zapomniane podroby, pasztety, mięsne galarety lub wędliny typu salceson. Ten ostatni nieprzypadkowo został niedawno okrzyknięty najgorszym wyrobem mięsnym świata.

Wcale nie tylko dlatego, że w gotowych produktach jest mnóstwo niezdrowej soli i wzmacniaczy smaku. Źródła kolagenu to często niestety także róg obfitości kalorycznej i niezdrowego tłuszczu.

Oczywiście, w rozsądnych ilościach można jeść wszystko, ale niekoniecznie chcesz? Mamy też inne propozycje.

Kolagen a ryby i owoce morza

Wiesz, że kolagen niejedno ma imię i w organizmie człowieka znajdziesz ok. 30 jego typów? Do jego wytworzenia potrzebne są rozmaite składniki, chociaż czasem przyswajamy gotowce z natury, np. z tołpygi białej.

Ryby morskie i owoce morza to znakomite źródła kolagenu lub jego składowych. Kolagen rybi otrzymuje się ze skóry, łusek, ości ryb i innych organizmów morskich. Stąd warto jeść sardynki w całości, ale nie tylko.

Potrzebne białko zapewni ci mięso łososia, śledzie, dorsze, makrele, tuńczyki czy halibuty. Lubisz krewetki, langustynki czy małże? Dobrze dla twojej skóry, włosów, paznokci i stawów.

Inne produkty, które też wspomogą produkcję kolagenu lub go dostarczą

Białka jajek zapewnią ci kolagen, a warzywa i owoce bogate w witaminę C - wspomogą jego produkcję. Bez witaminy C nie ma produkcji cennego białka. Pamiętaj o tym, gdy martwisz się poszarzałą cerą czy zbyt szybko pogłębiającymi się zmarszczkami. Czasu nie cofniesz, ale pewne procesy można spowolnić i wyglądać ładnie, zdrowo w każdym wieku.

Kolagen w proszku

Tradycyjna żelatyna w proszku powstaje z gotowanych kości, chrząstek i skórek zwierzęcych. Jest powszechnie wykorzystywana do przygotowywania galaretek, deserów, czy dań garmażeryjnych. Możesz sobie w ten sposób zapewnić doskonały zastrzyk kolagenu, ale też niezdrowego cukru.

Komu może brakować kolagenu?

Wszyscy z wiekiem tracimy kolagen. Przedwczesnej jego utracie sprzyja stres czy niedobór aktywności fizycznej. Osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej mogą potrzebować alternatywnych źródeł kolagenu, ponieważ tradycyjna żelatyna pochodzi ze zwierzęcych źródeł. Warto o tym porozmawiać z dietetykiem lub lekarzem.