Polacy go uwielbiają. Mięsny przysmak liderem wśród "najgorszych wyrobów na świecie"
Polacy przepadają za tym przysmakiem oraz chętnie zajadają się nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Niestety, nasza chluba kulinarna uzyskała niskie noty i uplasowała się na pierwszym miejscu w rankingu, który został opublikowany w serwisie kulinarnym "TasteAtlas".
Od pokoleń salceson ma swoje miejsce na polskich stołach. Ten tradycyjny produkt ma unikany, niezapomniany smak i wyraźny aromat świeżych przypraw, którym aż trudno się oprzeć. Z najnowszego rankingu opublikowanego na portalu kulinarnym "TasteAtlas" wynika, że jest on najgorszym produktem mięsnym na świecie spośród 79 ocenionych wyrobów.
Ranking najgorszych wyrobów mięsnych. Salceson okrzyknięty liderem
Polski przysmak otrzymał 2,4 gwiazdki na pięć możliwych i zajął pierwsze miejsce w tym zestawieniu. Tuż za nim plasują się słowackie salami "Liptovská saláma" i amerykańska "szynka Smithfield” produkowania w stanie Wirginia.
W opisie przedstawiono salceson jako "wyjątkowy przysmak dla smakoszy", który "niegdyś uważany był za podrzędny produkt mięsny". Jak dodano, "niezależnie od rodzaju, te ekscytujące pod względem tekstury przysmaki są zwykle spożywane jako wędliny, zazwyczaj w towarzystwie chleba i różnych produktów mięsnych".
Autorzy rankingu mieli jednak odmienne zdanie na temat salcesonu znad Wisły. Ich zdaniem nie jest "wyjątkowym" ani "ekscytującym" wyrobem mięsnym i w związku z tym został tak nisko oceniony.
Ranking potraw według "Taste Atlas"
Internetowy przewodnik kulinarny "TasteAtlas" systematycznie publikuje rankingi – na podstawie głosów internautów – najlepszych i najgorszych dań na świecie. Według twórców portal stanowi pewnego rodzaju "encyklopedię smaków, atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i dobrych restauracji". Na stronie skatalogowano ponad 10 tys. potraw i napojów.
Poszczególne potrawy oraz produkty oceniają użytkownicy tego serwisu kulinarnego. Jego autorzy zapewniają, że metodologia głosowania została tak opracowana, by zapobiec fałszowaniu wyników.
"Śledzimy zachowanie odwiedzających, wszystkie ich oceny i w zależności od tego, czy system rozpoznaje kogoś jako prawdziwego odwiedzającego, czy jako nacjonalistę lub bota, jego głosy są uznawane lub ignorowane. (...) Nie możesz wejść na "TasteAtlas", wystawić kilku ocen i oczekiwać, że twoje głosy będą ważne" – wyjaśniono na stronie portalu.
Czy salceson jest zdrowy?
Z tego wynika, że polski przysmak nie przypadł do gustu internautom i dlatego stał się liderem rankingu najgorszych wyrobów mięsnych. A szkoda, bo ten wyrób wędliniarski produkowany jest z mięsa, podrobów i skórek wieprzowych. Jak się okazuje, te składniki zawierają wiele cennych składników odżywczych. W składzie podrobów wieprzowych znajduje się m.in. żelazo, cynk oraz witaminy (A, D, E i z grupy B). Chronią zatem przed anemią, wzmacniają stawy oraz mają pozytywny wpływ na kondycję skóry.
Nie da się ukryć, że salceson ma też mnóstwo kalorii, a także zawiera nasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne m.in. za powstawanie "złego" cholesterolu (LDL). Dlatego salceson dla zachowania zdrowia powinien być spożywany w rozsądnych ilościach i z umiarem.