Papryka czerwona, żółta czy zielona - która jest najlepsza? Czy kolor papryki ma znaczenie?
Papryka czerwona, żółta i zielona - takie kolory papryki możemy najczęściej spotkać w sklepach. Rzadziej widuje się też pomarańczowe i fioletowe egzemplarze. Ale który kolor papryki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy?
Wiele osób przed zakupem zastanawia się, którą paprykę wybrać: czerwoną, żółtą czy zieloną, bo nie wie, czy kolor papryki ma znaczenie. Owszem, ma znaczenie, ale nie tak wielkie, jak by nam się mogło wydawać...
Spis treści
- Od czego zależy kolor papryki?
- Kolor papryki a smak
- Jaki kolor papryki jest najzdrowszy?
- Papryka czerwona, żółta czy zielona - którą wybrać?
Od czego zależy kolor papryki?
Papryka czerwona, żółta i zielona to tak naprawdę ta sama papryka, tylko zerwana w różnych stadiach dojrzewania. Najdłużej na krzaku wisiała oczywiście papryka czerwona - to ona pochłonęła najwięcej promieni słonecznych, najkrócej - zielona.
Mogłoby się wydawać, że zielone warzywo jest niedojrzałe, więc nie nadaje się do jedzenia, ale zasada ta nie sprawdza się w przypadku papryki. Żółta papryka to takie stadium pośrednie między papryką w pełni dojrzałą a tą młodą.
Kolor papryki a smak
Czy kolor papryki wpływa na jej smak? Owszem, zielona papryka jest bardziej gorzka w smaku, natomiast czerwona - dzięki dużej zawartości beta-karotenu - potrafi być naprawdę słodka. Żółta jest z kolei bardziej łagodna i neutralna w smaku.
Jaki kolor papryki jest najzdrowszy?
Papryka jest bardzo zdrowym warzywem - zawiera m.in.:
- mnóstwo witaminy C,
- beta-karoten,
- likopen,
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- potas
- fosfor
- magnez
- żelazo
- cenne przeciwutleniacze
Czy kolor papryki wpływa na jej wartości odżywcze? Tak, ale w niewielkim stopniu.
Jeśli chodzi o witaminę C, to w 150 mg najwięcej zawierają jej papryka czerwona (210 mg) i zielona (209 mg), żółta nieco mniej, ale nadal dużo (195 mg).
Z kolei najlepszym źródłem beta-karotenu jest papryka czerwona - w 150 g ma aż 531 jednostek, zielona - 270, a żółta - tylko 47. Beta-karoten, czyli inaczej prowitamina A, odpowiada za dobry wzrok, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Równie cenna dla naszego zdrowia jest witamina E obecna w papryce, nazywana też "witaminą miłości lub płodności", bo zatrzymuje procesy starzenia się skóry i pozytywnie wpływa na płodność. Jak się okazuje, we wszystkich odmianach papryki jest podobna ilość tej witaminy.
Jeśli chodzi o zawartość potasu, również wygrywa papryka czerwona (400 mg w 150 g warzywa), goni ją papryka zielona (330 mg), a na końcu jest papryka żółta z wynikiem 266 mg.
Także pod względem zawartości kwasu foliowego, jakże potrzebnego każdej kobiecie w okresie ciąży i karmienia piersią, zwycięzcą jest papryka czerwona, która zawiera go prawie dwa razy więcej niż pozostałe papryki.
Papryka czerwona, żółta czy zielona - którą wybrać?
Z uwagi na największe bogactwo składników odżywczych najbardziej polecana jest papryka czerwona, jednak nie powinniśmy rezygnować również z innych kolorów. Najlepszym pomysłem jest łączenie w daniach różnych kolorów papryki - wtedy nasza dieta będzie różnorodna i będziemy mieli pewność, że dostarczyliśmy naszemu organizmowi różnego rodzaju wartościowych składników.
Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN