Pasożyty w kurczakach. Tych części nigdy nie wrzucaj do garnka

2023-09-22 14:38

Rosół to tradycyjna, znana i lubiana zupa, którą serwujemy na co dzień, na święta i na przeziębienia. Jego smak – szczególnie w wersji domowej – uchodzi za kultowy synonim smacznego i zdrowego posiłku. Rzadko zdajemy sobie jednak sprawę, że przygotowując i jedząc rosół możemy narażać się na niebezpieczeństwo, które kryje się w niektórych częściach kurczaka.

Pasożyty w kurczakach. Tych części nigdy nie wrzucaj do garnka
Autor: GettyImages Pasożyty w kurczakach. Tych części nigdy nie wrzucaj do garnka

Rosół to klasyczna polska zupa. Smak rosołu to dla wielu osób smak wspomnień z rodzinnego domu. Kojarzy nam się z niedzielnym obiadem, gromadzącym przy stole bliskich.

Chętnie przygotowujemy rosół w domu, bo jest to relatywnie prosty przepis: wystarczy włoszczyzna, odrobina przypraw i kluczowa kwestia: kurczak. Nawet jeśli dbasz o to, żeby mięso pochodziło ze sprawdzonych źródeł, może się okazać, że jeśli chodzi o gotowanie kurczaka, to robisz to źle.

Premier wpadł na rosół i roladę

Rosół —zalety, właściwości

Rosół to produkt zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Zawiera witaminy: A i E, które działają odżywczo na skórę, witaminę C, która ma ważny udział w budowaniu odporności, a także witaminę K. W rosole znajdziemy też minerały: magnez, potas i wapń.

Rosół jest sycący, dzięki temu mogą go jeść osoby, które dbają o linię. Poza tym korzystnie wpływa na żołądek i jelita, usprawnia trawienie, zmniejsza stany zapalne. Wzmacnia przy anemii, a także w stanach zmęczenia, osłabienia. Sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia, dlatego rosół to najważniejsza potrawa w menu rekonwalescentów i osób przeziębionych.

Rosół - których elementów kurczaka unikać

Jest taka część kurczaka - i to niejedna! -której warto unikać. Nie zawsze jednak mamy tego świadomość, bo często robimy rosół tak, jak nauczono nas w rodzinnym domu - wkładając całą tuszkę do garnka. A jednak warto na chwilę się zatrzymać i spojrzeć na kurczaka z innej strony.

W niektórych częściach kurczaka kryją się potencjalnie szkodliwe pasożyty. Której części kurczaka unikać? Okazuje się, że "zakazana" część jest nie tylko jedna, ale aż trzy. Gdzie w kurzym mięsie mogą znajdować się pasożyty?

  • głowa - w głowie kurczaka mogą kumulować się niebezpieczne substancje
  • płuca - gdzie mogą znajdować się pasożyty
  • ogon - tu też mogą znajdować się pasożyty

Bezpieczne są za to udka albo piersi. I zdaniem wielu też najsmaczniejsze, a po ugotowaniu rosołu, można je wykorzystać do przygotowania innych posiłków np. smacznej potrawki.