Pierogi - kalorie, wartości odżywcze
Pierogi to danie, do przygotowania którego potrzebne są ciasto na pierogi i farsz. W zależności od nadzienia wyróżnia się: pierogi ruskie, pierogi leniwe, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami. Popularne są także pierogi z serem i pierogi z owocami, np. jagodami lub truskawkami. Sprawdź jakie wartości odżywcze mają pierogi, które mają najwięcej, a które najmniej kalorii.
Spis treści
- Pierogi - przepis na ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie
- Pierogi z mięsem
- Pierogi leniwe
- Pierogi z serem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ze szpinakiem
- Pierogi z jagodami
Pierogi to danie, do przygotowania którego potrzebne są ciasto na pierogi i farsz. Wyróżnia się różne rodzaje pierogów. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, pierogi leniwe, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami. Często serwuje się też pierogi z serem czy pierogi ze szpinakiem.
Smakosze doceniają też pierogi z owocami, np. jagodami lub truskawkami. Pierogi powszechnie uważa się za typowo polskie danie, jednak wywodzą się z Chin, a do Polski dotarły w XIII wieku przez Rosję i rozpowszechniły się w Zachodniej Europie. Obecnie są uważane za charakterystyczną potrawę kuchni polskiej i cieszą się dużą popularnością.
Pierogi - przepis na ciasto na pierogi
Pierogi należą do wyrobów mącznych i są wykonane przez sklejenie cienkiego, elastycznego ciasta z różnych rodzajów mąk: pszennej (najczęściej), ryżowej, gryczanej, kukurydzianej i żytniej z dodatkiem jaj, wody, drożdży i tłuszczu.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne i bardzo dobrze wyrobione, by pierogi po ugotowaniu były miękkie. Cienkie kawałki ciasta - podzielone na kwadraty lub wycięte za pomocą formy - są wypełnione różnymi farszami: mięsem, serem, warzywami oraz owocami, a następnie nakładane na siebie i sklejane, a na koniec gotowane.
Pierogi można przygotować różnymi sposobami, wykorzystując między innymi gotowanie, pieczenie, smażenie lub gotowanie na parze. Kształt pierogów, sposób przygotowania różni się w zależności od kraju. Pierogi są popularne nie tylko w kuchni polskiej, ale również w japońskiej, chińskiej, meksykańskiej, amerykańskiej, włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, indyjskiej czy żydowskiej.
Amerykańskie pierogi mają kształt małych kulek, włoskie pierogi są w kształcie kieszonek, kapelusza lub pierścienia, indyjskie mają kształt trójkątów, zaś ukraińskie, polskie, rosyjskie i białoruskie w kształcie półksiężycy.
Mrożone "tradycyjne" pierogi ze sklepu. W co 4. mrożonce brakuje farszu
W co czwartej badanej mrożonce badanej brakuje farszu – mówi kierownik kontroli PIH. Nic dziwnego – farsz jest sporo droższy niż mąka, z której w większości składają się mrożone pierogi. W jednym z produktów w ogóle nie znaleziono grzybów. Cały farsz składał się jedynie z kapusty. Należy więc uważnie czytać skład przed kupieniem tego typu mrożonek.
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to pierogi ze słonym farszem. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, wody, oleju i soli. Farsz składa się ze zmielonego twarogu i ziemniaków, podsmażonej cebuli doprawionych solą i pieprzem. Pierogi ruskie podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną.
Pierogi ruskie - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 167 kcal |
Białko - 5,9 g |
Tłuszcze - 5,0 g |
Tłuszcze nasycone - 3,09 g |
Tłuszcze jednonienasycone - 1,32 g |
Tłuszcze wielonienasycone - 0,3 g |
Cholesterol - 19,0 mg |
Węglowodany - 25,5 g |
Błonnik - 1,1 g |
Sacharoza - 0,2 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód - 11,0 mg (0,7%) |
Potas - 218,0 mg (5%) |
Wapń - 19,0 mg (2%) |
Fosfor - 72,0 mg (10%) |
Magnez - 13,0 mg (3%) |
Żelazo - 0,5 mg (5%) |
Cynk - 0,42 mg (4%) |
Miedź - 0,06 mg (9%) |
Witaminy |
Witamina A - 41,0 µg (5%) |
Witamina E - 0,22 mg (2%) |
Witamina B1 - 0,055 mg (4%) |
Witamina B2 - 0,074 mg (7%) |
Niacyna - 0,73 mg (5%) |
Witamina B6 - 0,12 mg (9%) |
Witamina B12 - 0,12 µg (5%) |
Witamina C - 4,9 mg (5%) |
Witamina D - 0,08 µg (0,5%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Pierogi z mięsem
Pierogi wytrawne z farszem przygotowanym ze zmielonego mięsa wołowego, drobiowego (kacze, gęsie, z kurczaka, z indyka), wieprzowego wymieszanym z podsmażoną cebulą i doprawione solą i pieprzem. Farsz powinien mieć dość gęstą konsystencję. Pierogi podaje się ze skwarkami lub smażoną cebulą.
Pierogi z mięsem - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 205 kcal |
Białko - 11,9 g |
Tłuszcze - 10,1 g |
Tłuszcze nasycone - 2,96 g |
Tłuszcze jednonienasycone - 5,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone - 1,19 g |
Cholesterol - 51,0 mg |
Węglowodany - 17,1 g |
Błonnik - 0,6 g |
Sacharoza - 0,1 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód - 43,0 mg (3%) |
Potas - 196,0 mg (4%) |
Wapń - 9,0 mg (1%) |
Fosfor - 114,0 mg (16%) |
Magnez - 14,0 mg (4%) |
Żelazo - 1,4 mg (1%) |
Cynk - 1,81 mg (16%) |
Miedź - 0,06 mg (7%) |
Witaminy |
Witamina A - 17,0 µg (2%) |
Witamina E - 0,74 mg (7%) |
Witamina B1 - 0,077 mg (6%) |
Witamina B2 - 0,121 mg (9%) |
Niacyna - 2,36 mg (15%) |
Witamina B6 - 0,19 mg (15%) |
Witamina B12 - 0,71 µg (30%) |
Witamina C - 0,2 mg (0,2%) |
Witamina D - 0,3 µg (2%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe przygotowuje się z sera twarogowego, jaj i mąki. Nie mają kształtu typowych pierogów, mają kształt klusek. Podaje się je ze śmietaną, jogurtem, roztopionym masłem, bułką tartą, posypane cukrem lub cynamonem.
Pierogi leniwe - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 242 kcal |
Białko - 14,6 g |
Tłuszcze - 13,9 g |
Tłuszcze nasycone - 5,66 g |
Tłuszcze jednonienasycone - 4,69 g |
Tłuszcze wielonienasycone - 2,53 g |
Cholesterol - 68,0 mg |
Węglowodany - 15,0 g |
Błonnik - 0,3 g |
Sacharoza - 4,5 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód - 62,0 mg (4%) |
Potas - 100,0 mg (2%) |
Wapń - 68,0 mg (7%) |
Fosfor - 180,0 mg (26%) |
Magnez - 9,0 mg (2%) |
Żelazo - 0,5 mg (5%) |
Cynk - 0,93 mg (8%) |
Miedź - 0,04 mg (4%) |
Witaminy |
Witamina A - 127,0 µg (14%) |
Witamina E - 1,99 mg (20%) |
Witamina B1 - 0,035 mg (3%) |
Witamina B2 - 0,261 mg (20%) |
Niacyna - 0,19 mg (1%) |
Witamina B6 - 0,07 mg (5%) |
Witamina B12 - 0,67 µg (28%) |
Witamina C - 0,0 mg (0%) |
Witamina D - 0,69 µg (5%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Pierogi z serem
Pierogi ze słodkim farszem przygotowanym ze zmielonego sera twarogowego z dodatkiem cukru i żółtka. Podaje się je ze śmietaną, jogurtem, masłem, sosami owocowymi, bułką tartą lub posypane cukrem.
Pierogi z serem - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 239 kcal |
Białko - 11,1 g |
Tłuszcze - 9,9 g |
Tłuszcze nasycone - 5,82 g |
Tłuszcze jednonienasycone - 3,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone - 0,47 g |
Cholesterol - 72,0 mg |
Węglowodany - 26,6 g |
Błonnik - 0,5 g |
Sacharoza - 8,1 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód - 23,0 mg (2%) |
Potas - 79,0 mg (2%) |
Wapń - 50,0 mg (5%) |
Fosfor - 137,0 mg (20%) |
Magnez - 7,0 mg (2%) |
Żelazo - 0,6 mg (6%) |
Cynk - 0,71 mg (6%) |
Miedź - 0,04 mg (4%) |
Witaminy |
Witamina A - 100,0 µg (11%) |
Witamina E - 0,34 mg (3%) |
Witamina B1 - 0,039 mg (3%) |
Witamina B2 - 0,176 mg (14%) |
Niacyna - 0,25 mg (2%) |
Witamina B6 - 0,05 mg (4%) |
Witamina B12 - 0,51 µg (21%) |
Witamina C - 0,0 mg (0%) |
Witamina D - 0,31 µg (2%) |
Wartość odżywcza: baza danych Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze słonym farszem przygotowanym z kapusty kiszonej, grzybów suszonych i cebuli. Grzyby należy wcześniej namoczyć w wodzie, kapustę ugotować. Następnie grzyby i kapustę zmielić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać zmielone grzyby i kapustę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać ze smażoną cebulą lub skwarkami.
Sprawdź też: Jak przyrządzić wigilijne pierogi z kapustą i grzybami?
Pierogi ze szpinakiem
Farsz do pierogów przygotowuje się ze szpinaku, czosnku, cebuli, fety, białego sera, tofu lub ricotty. Na początku należy podsmażyć cebulę na patelni dodać czosnek i szpinak, całość dusić do uzyskania stałej konsystencji.
Do tak przygotowanego szpinaku dodaje się fetę, biały ser, tofu lub ricottę, doprawia do smaku i miesza. Pierogi podaje się ze smażoną cebulą, śmietaną lub roztopionym masłem z dodatkiem czosnku.
Pierogi z jagodami
Pierogi nadziewane świeżymi jagodami należy podawać z jogurtem, śmietaną, posypane cukrem lub z roztopionym masłem.
Pierogi - które pierogi są najbardziej, a które najmniej kaloryczne?
Najbardziej kaloryczne pierogi to pierogi leniwe, 100 g pierogów to 242 kcal i pierogi z serem twarogowym, 100 g tych pierogów to 239 kcal. Najmniej kaloryczne są pierogi ruskie (167 kcal w 100 g), pierogi z kapustą i grzybami (171 kcal w 100 g) oraz z jagodami (195 kcal w 100 g).
Pierogi ruskie oraz pierogi z serem twarogowym zawierają najmniej tłuszczy ogółem. Wszystkie rodzaje pierogów w niewielkim stopniu pokrywają dzienne zalecane spożycie dla witamin i składników mineralnych. Jednak na tle innych pierogi z mięsem wyróżniają się zawartością witaminy B12 zaś pierogi ze szpinakiem zawartością żelaza.
CZYTAJ TEŻ:
- Zupa grzybowa: kalorie, właściwości odżywcze
- Ryba po grecku - wartości odżywcze ryby po grecku
- BIGOS - kalorie, wartości odżywcze. Czy bigos jest zdrowy?
- Kapusta z grochem: kalorie (kcal) i wartości odżywcze
- Łazanki - wartości odżywcze. Ile kalorii mają łazanki?
- KARP: właściwości odżywcze, kalorie, cena
- ŚLEDZIE - właściwości, wartości odżywcze, kalorie
- Barszcz czerwony - wartości odżywcze. Ile kalorii ma barszcz czerwony?