Pij pół szklanki do śniadania. Wzmocnisz odporność i zadbasz o jelita
Masz problemy z trawieniem? Zanim zdecydujesz się na produkty z aptek, drogerii czy sklepów ze zdrową żywnością, sięgnij po naturalny probiotyk. Ten napój nie tylko wspiera jelita i żołądek oraz pomaga w walce ze skutkami przejedzenia, ale również wzmacnia twoją odporność.
Jelita odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest, by dbać o mikroflorę jelitową. Zdrowa będzie w stanie znacząco wzmocnić nasz układ odpornościowy. By mieć pewność, że jest w jak najlepszej kondycji, wcale nie musimy sięgać po apteczne produkty. Naturalne alternatywy, takie jak siemię lniane i kefir, poradzą sobie równie dobrze.
Wystarczy pół szklanki dziennie, by wesprzeć kondycję i zdrowie jelit. Jak to możliwe? Wszystko dzięki obecności prebiotyków i probiotyków w tych składnikach. Zarówno kefir, jak i siemię lniane wpływają pozytywnie na nasz organizm. Połączone tworzą prawdziwą zdrowotną bombę.
Kefir z siemieniem lnianym - jak przygotować?
Jedyne co musimy zrobić, to połączyć 100 ml kefiru z łyżką (koniecznie świeżo zmielonego) siemienia lnianego i wypić tę miksturę jeszcze przed śniadaniem. Już po kilku dniach regularnego stosowania zauważymy znaczącą różnicę w samopoczuciu.
Warto jednak pamiętać, że jeśli mamy problemy z trawieniem, możemy zacząć od mniejszej dawki siemienia lnianego i stopniową ją zwiększać. Ciekawostką jest, że taka naturalna "kuracja" może być stosowana przez długi czas bez przerwy. Jakie korzyści przyniesie nam codzienne wypijanie kefiru z siemieniem lnianym?
Kefir z siemieniem lnianym - na co pomaga?
Powodów, dla których warto sięgać po kefir z siemieniem, jest kilka. Sam w sobie kefir jest doskonałym źródłem probiotyków, czyli żywych bakterii kwasu mlekowego. Nie tylko wspomaga trawienie i łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, ale również wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza patogenne bakterie. Co więcej, poprawia wchłanianie składników odżywczych i może złagodzić objawy nietolerancji laktozy.
Jeśli chodzi natomiast o siemię lniane, to jest ono bogate w prebiotyki, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy i ligany. Siemię jest bogate również w witaminy A, C i E. Spożywanie go wspomoże trafienie i usuwanie toksyn z organizmu, wspomoże odchudzanie i poprawi stan skóry i paznokci. Ponadto samo siemię działa przeciwzapalnie i może być świetnym środkiem ochronnym przed rakiem okrężnicy.
Osobno oba te składniki przynoszą ogromną ilość dobrego. Jeśli jednak będziemy stosować regularnie "kurację" z jogurtu wymieszanego z siemieniem lnianym nie dość, że poprawimy trawienie i wchłanianie składników odżywczych, to możemy obniżyć poziom cholesterolu LDL, zminimalizować objawy IBS i innych dolegliwości jelitowych. Co więcej, nasza odporność znacznie się wzmocni, a samopoczucie będzie lepsze. Będziemy mieć też więcej energii, a nasze cera i włosy staną się piękniejsze.