“Na kaca najlepsza jest praca”, głosi stare przysłowie. Ma ono w sobie jednak sporo z prawdy. Po dużej dawce alkoholu organizm na drugi dzień mobilizuje wszystkie siły, aby pozbyć się toksyn. Dlatego stawiając na aktywność fizyczną szybciej stajemy na nogi. Wraz z potem wydalamy to, co szkodliwe dla naszego zdrowia. Jest jeszcze jedna dobra metoda na wsparcie wątroby.
Kto powinien pić kefir?
W dawnych czasach dbanie o zdrowie i lepsze samopoczucie niekoniecznie wynikało z wiedzy naukowej, czy analiz specjalistów. Ludzie obserwowali swój organizm i potrafili ocenić jakie działania, czy rodzaj posiłku poprawia samopoczucie. Podobnie było po zakrapianych suto spotkaniach rodzinnych.
Kiedy kolejnego dnia panowie zmagali się z kacem, to albo zabierali się za obowiązki, albo sięgali po kefir. Nierzadko łączyli obie zasady, by jak najszybciej dojść do siebie i pozbyć się dyskomfortu. Choć bardzo możliwe, że nie znali mechanizmu działania napoju, czy aktywności fizycznej, to jednak widząc różnicę w samopoczuciu stosowali tę praktykę przez lata.
Jak działa kefir?
Dziś wiemy, że alkohol wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały. Dlatego aby wesprzeć wątrobę walczącą z nadmiarem trucizny warto wypić kefir. W jednej szklance znajduje się magnez, sód, miedź, cynk, żelazo, witamina C, K, D, niacyna, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B. Ten bogaty skład odżywia niemal wszystkie komórki dzięki czemu łatwiej pozbyć się kaca i odciążyć wątrobę.
Co daje codzienne picie kefiru?
Naukowcy z Tajwanu przeanalizowali wpływ kefiru na zdrowie. Wykonali badania pod kątem niealkoholowego stłuszczenia wątroby, które obserwowane jest na całym świecie. Wykorzystując myszy z niedoborem leptyny. Sześciotygodniowym gryzoniom przez miesiąc każdego dnia podawano doustnie kefir.
Dane wykazały, że kefir poprawił wyniki poprzez hamowanie aktywności transaminazy glutaminianowo-szczawiooctanowej i transaminazy glutaminianowo-pirogronianowej w surowicy. Zmniejszeniu uległy również wartości trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w wątrobie.
Doustne podawanie kefiru również znacząco zmniejszyło ilość tłuszczu makropęcherzykowego w tkance wątroby. Picie kefiru znacznie zmniejszyło ekspresję genów białka wiążącego element regulujący sterol syntazy kwasów tłuszczowych i karboksylazy acetylo-CoA.
Takie dane udowadniają, że spożywanie kefiru może mieć potencjalne zastosowanie kliniczne w zapobieganiu i wsparciu leczenia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
 
		                 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        