Chroni wątrobę jak tarcza i odżywia wszystkie komórki. Wydasz tylko 3 złote
Polska kuchnia obfituje w ciężkie i tłuste potrawy. Kiedy do tego dojdzie kilka drinków, wątroba zaczyna mieć dość. Samo pozbycie się toksyn wymaga od niej sporo wysiłku, dlatego dodatkowe obciążenia sprawiają, że nie radzi sobie najlepiej. Warto wtedy sięgnąć po proste i tanie rozwiązanie, jakim jest popularny napój.
“Na kaca najlepsza jest praca”, głosi stare przysłowie. Ma ono w sobie jednak sporo z prawdy. Po dużej dawce alkoholu organizm na drugi dzień mobilizuje wszystkie siły, aby pozbyć się toksyn. Dlatego stawiając na aktywność fizyczną szybciej stajemy na nogi. Wraz z potem wydalamy to, co szkodliwe dla naszego zdrowia. Jest jeszcze jedna dobra metoda na wsparcie wątroby.
Kto powinien pić kefir?
W dawnych czasach dbanie o zdrowie i lepsze samopoczucie niekoniecznie wynikało z wiedzy naukowej, czy analiz specjalistów. Ludzie obserwowali swój organizm i potrafili ocenić jakie działania, czy rodzaj posiłku poprawia samopoczucie. Podobnie było po zakrapianych suto spotkaniach rodzinnych.
Kiedy kolejnego dnia panowie zmagali się z kacem, to albo zabierali się za obowiązki, albo sięgali po kefir. Nierzadko łączyli obie zasady, by jak najszybciej dojść do siebie i pozbyć się dyskomfortu. Choć bardzo możliwe, że nie znali mechanizmu działania napoju, czy aktywności fizycznej, to jednak widząc różnicę w samopoczuciu stosowali tę praktykę przez lata.
Jak działa kefir?
Dziś wiemy, że alkohol wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały. Dlatego aby wesprzeć wątrobę walczącą z nadmiarem trucizny warto wypić kefir. W jednej szklance znajduje się magnez, sód, miedź, cynk, żelazo, witamina C, K, D, niacyna, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B. Ten bogaty skład odżywia niemal wszystkie komórki dzięki czemu łatwiej pozbyć się kaca i odciążyć wątrobę.
Co daje codzienne picie kefiru?
Naukowcy z Tajwanu przeanalizowali wpływ kefiru na zdrowie. Wykonali badania pod kątem niealkoholowego stłuszczenia wątroby, które obserwowane jest na całym świecie. Wykorzystując myszy z niedoborem leptyny. Sześciotygodniowym gryzoniom przez miesiąc każdego dnia podawano doustnie kefir.
Dane wykazały, że kefir poprawił wyniki poprzez hamowanie aktywności transaminazy glutaminianowo-szczawiooctanowej i transaminazy glutaminianowo-pirogronianowej w surowicy. Zmniejszeniu uległy również wartości trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w wątrobie.
Doustne podawanie kefiru również znacząco zmniejszyło ilość tłuszczu makropęcherzykowego w tkance wątroby. Picie kefiru znacznie zmniejszyło ekspresję genów białka wiążącego element regulujący sterol syntazy kwasów tłuszczowych i karboksylazy acetylo-CoA.
Takie dane udowadniają, że spożywanie kefiru może mieć potencjalne zastosowanie kliniczne w zapobieganiu i wsparciu leczenia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.