Polacy się nim zajadają. Może powodować stłuszczenie wątroby
Choroby wątroby często łączymy z nadmiernym spożyciem alkoholu. Jednak lekarze zaznaczają, że nie tylko ta substancja niszczy organ. W przestrzeni medycznej występuje termin niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Okazuje się, że bardzo popularne formy pożywienia mogą doprowadzić do poważnych problemów.
Naukowcy alarmują, że do poważnych schorzeń wątroby często dochodzi na skutek niewłaściwej diety. Nie tylko wysokoprocentowe trunki wpływają na pracę organu, ale także popularne produkty, po które Polacy sięgają każdego dnia.
Mleko może zaszkodzić? Ta żywność obciąża twoją wątrobę
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest tematem wielu badań i analiz w środowisku medycznym. Specjaliści dostrzegli zależność pomiędzy dietą bogatą w tłuszcze zwierzęce a chorobami wątroby. Warto zminimalizować spożycie smalcu, tłustego mleka oraz tłustego nabiału.
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu opisuje proces stłuszczenia jako odkładanie związków tłuszczowych w obrębie hepatocytów, czyli inaczej komórek wątroby.
Podstawowym czynnikiem ryzyka występowania stłuszczenia narządu jest otyłość i dieta bogata w tłuszcz, zaburzenia hormonalne, czy nadużywanie leków. Nieleczone schorzenie może przyczynić się do rozwoju marskości wątroby, a tego typu stan zagraża życiu.
Co za dużo do niezdrowo. Ogranicz spożycie tych produktów
Tłuste mleko, choć smaczne może szkodzić zdrowiu. Naukowcy zaznaczają, że produkty typu 3,2 procent nie powinny stanowić codziennego wyboru jeśli chcemy uniknąć problemów z wątrobą czy trzustką. Dane Głównego Urzędu Statystycznego pokazują jednak, że spożycie mleka w Polsce nieustannie wzrasta.
Już tylko w 2020 roku na jednego mieszkańca przypadło 244 litrów rocznie, a wynik był o ponad 70 procent wyższy niż jeszcze 15 lat temu. Tłuszcze nasycone występujące między innymi w mleku 3,2 lub serach, czy maśle gromadzą się w organizmie, obciążając wątrobę.
Warto zaznaczyć, iż jest więcej rodzajów pożywienia, które mogą prowadzić do stłuszczenia wątroby, są nimi następujące artykuły spożywcze:
- napoje gazowane,
- energetyki,
- alkohol,
- kolorowe drinki,
- napoje izotoniczne.
Spożycie nadmiaru cukru prowadzi do insulinooporności, a ta z kolei wpływa na gromadzenie tłuszczów w wątrobie. Dlatego tak ważne jest to, aby ograniczyć nie tylko spożywanie tłustych produktów, ale również żywności bogatej w cukier. Zmiana nawyków żywieniowych i włączenie aktywności fizycznej zwiększa szansę na poprawę wyników oraz zapobiega groźnym schorzeniom wątroby.