Pomoże zrzucić kilogramy i zadziała antynowotworowo. Pijały go już nasze babcie

2024-04-17 10:37

Kiszona kapusta to nie tylko ciekawy i zdrowy dodatek do obiadu. W prosty sposób można przygotować z niej smaczny koktajl, który będzie prawdziwą bombą zdrowotną. Już nasze babcie wiedziały, jak zrobić smakowity napój, który nie tylko pomoże z utratą wagi, ale też wzmocni nasze zdrowie.

Pomoże zrzucić kilogramy i zadziała antynowotworowo. Pijały go już nasze babcie
Autor: fot. Getty Images Pomoże zrzucić kilogramy i zadziała antynowotworowo. Pijały go już nasze babcie

Sok z kapusty - na co pomaga?

Każdy, kto interesuje się tym co je, świetnie zdaje sobie sprawę, że wylewanie soku z kiszonek może być ogromnym błędem. Nie dotyczy to wyłącznie wody po ogórkach, ale również kapusty kiszonej. Z jej soku można przygotować niesamowicie zdrowy koktajl, który będzie dodatkowo całkiem nieźle smakował. Dla wielu jest to jedna z najważniejszych rzeczy, ponieważ kiepski smak może odstraszać od picia tego napoju.

Sok z kiszonej kapusty jest bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały. Znajdziemy w nim takie witaminy jak B1, B2, B3, B6 oraz K, E i C. Ciekawostką jest, że znajdziemy w nim również witaminę U, która wykazuje działanie antyzapalne, przyspiesza gojenie się ran i normalizuje soki żołądkowe. Co więcej, sok z kiszonej kapusty zawiera także beta-karoten, błonnik, jod, żelazo, magnez i siarkę. Nie można również zapomnieć o zeoksantynie i luteinie, które poprawiają wzrok i chronią soczewkę oka. Duża zawartość fitoncydów z kolei sprawia, że kiszona kapusta wykazuje działania bakterio- i grzybobójcze.

Sok z kapusty zapobiega zaparciom, chroni wątrobę, ma działanie antynowotworowe, wspomaga leczenie choroby wrzodowej i chorób pasożytniczych. Oprócz tego, dzięki dużej zawartości błonnika daje nam uczucie sytości, dzięki czemu pozwala zrzucić kilogramy i odstawić niezdrowe przekąski.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić?

Przygotowanie koktajlu z kiszonej kapusty jest niezwykle proste. Wystarczy 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty, kilka jabłek, sól i cukier. Jabłka wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok, po czym łączymy go z sokiem z kiszonej kapusty. Można go wycisnąć bądź również użyć do tego sokowirówki. Dodajemy sól i odrobinę cukru, i mieszamy do rozpuszczenia.

Tak przygotowany koktajl powinno się pić na czczo i po kolacji. 

Sok z kiszonej kapusty. Kto nie powinien go pić?

Choć sok z kapusty kiszonej ma wiele zalet, są przypadki, w których jest on niewskazany. Co więcej, nie wolno również przesadzać z jego ilością - wystarczy pół szklanki czystego soku z kapusty dziennie, by móc cieszyć się jego zaletami.

Przeciwwskazaniem do stosowania soku z kiszonej kapusty może być nadciśnienie i choroby układu pokarmowego, ponieważ sok ten zawiera duże ilości soli. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku występowania jakichkolwiek chorób, warto wcześniej porozmawiać z lekarzem czy możemy bezpiecznie pić sok z kapusty.

Warto również zaznaczyć, że sok z kapusty uważa się za łagodny środek przeczyszczający, więc nie zaleca się stosowania go w dużej ilości. Duża ilość błonnika, probiotyków i kwasu mlekowego w nim zawartych co prawda pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit, jednak może stwarzać ryzyko wystąpienia biegunki.