Popularna potrawa z grilla jest ekstremalnie niezdrowa? "To jak wypalenie 20 papierosów"
Zbliżająca się majówka zwykle otwiera sezon na grillowanie, a na ruszcie wylądują kiełbasa, karkówka i ulubione warzywa. Ale czy takie jedzenie jest dobre dla zdrowia? Ekspertki rozwiewają wszelkie wątpliwości.
Jedna kiełbasa gorsza niż 20 papierosów na raz
Jak majówka to i grill. Od dawna mówi się, że grillowanie jest sportem narodowym Polaków. Najczęściej przyrządzamy karkówkę i kiełbasę. Niestety, taki sposób obróbki tych przysmaków nie jest zdrowy.
Jak dowiedli naukowcy z Politechniki Warszawskiej, 200 gramów kiełbasy przyrządzonej na grillu węglowym dostarcza do organizmu nawet sto razy więcej benzoapirenu niż wypalenie 20 papierosów. Według nich ta forma grillowania jest najbardziej szkodliwa i niebezpieczna dla zdrowia.
Ostatnio gospodarze programu "Pytanie na śniadanie" rozmawiali z ekspertkami na temat potraw z grilla. Podczas wywiadu padło pytanie, czy w grillowanych przysmakach są jakieś szkodliwe substancje, na które należy szczególnie uważać. Specjalistki przyznały, że kiełbasa z grilla może wiązać się z pewnymi skutkami ubocznymi dla zdrowia.
Dlaczego kiełbasa z grilla jest groźna dla zdrowia?
Dietetyk kliniczny Iwona Sajór mówiła, że jej spożycie można nawet porównać do palenia papierosów. - Mówimy o związkach, które będą występowały przy niepełnym spalaniu. Będzie to miało miejsce przy nikotynie, ale może się również zdarzyć w momencie, gdy przy otwartym ogniu – ognisko, grill – będziemy podgrzewać mięso – wyjaśniła dr inż. Elżbieta Rosiak z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności na SGGW.
Wypowiedź uzupełniła ekspertka ds. żywienia, zaznaczając, że podczas grillowania "powstają związki rakotwórcze", takie jak, chociażby, benzopiren. – Mamy taką międzynarodową klasyfikację związków rakotwórczych i tak naprawdę zarówno dym tytoniowy, jak i przetworzone mięso, a zwłaszcza takie poddane dodatkowo grillowaniu, smażeniu przedłużonemu, są w tej grupie karcinogenów – dodała Sajór. Oznacza to, że im bardziej spalone i przypieczone jedzenie z grilla, tym gorsze dla naszego zdrowia.
Ekspertki zwróciły jednak uwagę, że podobnej zależności nie można zauważyć podczas przyrządzania warzyw na ruszcie. Podczas grillowania warto więc spożywać dużo warzyw i owoców, obfitujących w polifenole, czyli związki pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Polecany artykuł: