Popularne orzechy groźne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej

2022-12-14 17:05

O nowotworach jamy ustnej mówi się rzadko, a ich pierwsze objawy można pomylić ze zwykłym zakażeniem błony śluzowej. Według najnowszych danych w 2020 roku ta choroba dotknęła 378 tysięcy osób na całym świecie. Palenie papierosów w znacznym stopniu zwiększa ryzyko jej wystąpienia, lecz nie tylko. Nadmiar tych popularnych orzechów może również przyczynić się do rozwoju tego schorzenia.

Popularne orzechy groźne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej

i

Autor: Getty Images Popularne orzechy groźne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej

Dane raportu przygotowanego przez organizację Mouth Cancer w 2022 roku nie napawają optymizmem. Odnotowano znaczny wzrost liczby zachorowań na nowotwory jamy ustnej. Dwa lata temu z tą chorobą zmagało się 378 tys. pacjentów na całym świecie. Początkowe stadia jej rozwoju łatwo przeoczyć. Czujność powinny wzbudzić objawy takie jak: owrzodzenie, naciek lub guz w jamie ustnej, ból i dyskomfort podczas jedzenia, powiększenie węzłów chłonnych szyi czy szczękościsk.

Głównym czynnikiem, który zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jamy ustnej, jest palenie papierosów. Niektóre nawyki żywieniowe, jak wskazują eksperci z Agencji Badań nad Rakiem, mogą być ściśle powiązane z jego rozwojem.

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do onkologa?

Nadmiar tych orzechów może zaszkodzić zdrowiu

Naukowcy w wielu analizach dowiedli, że częste spożywanie orzechów może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Dr Temidayo Fadelu wraz ze swoim zespołem z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie odkrył, że odpowiednia dieta może przedłużyć życie osób cierpiących na chorobę nowotworową. Zasugerowali, że migdały i orzechy nerkowca opóźniają nawrót raka jelita grubego.

Okazuje się, że są orzechy, które nie przynoszą takich korzyści zdrowotnych. Mowa tu o orzechach palmy arekowej (Areca catechu), które są niezbędnym składnikiem do przygotowania używki tzw. betelu. Obecnie jest czwartą na świecie najpopularniejszą używką za kofeiną, nikotyną i alkoholem. Uchodzi za źródło alkaloidów i tanin odpowiedzialnych za efekt oszołomienia. Żucie betelu stanowi starożytną i powszechną tradycję Azji Południowo-Wschodniej, która przetrwała do dziś.

Te orzechy mogą zwiększyć ryzyko nowotworu jamy ustnej

Według wyników badań opublikowanych na łamach czasopisma "Tobacco Control" osoby, które regularnie żują betel przez okres 10-15 lat, mogą być dwukrotnie bardziej narażone na rozwój tego typu nowotworu. Może prowadzić do zwłóknienia podśluzowkowego jamy ustnej, czyli przewlekłej, postępującej choroby, w której dochodzi do zmian elastyczności błony podśluzowej jamy ustnej. Ten stan predysponuje do rozwoju raka płaskonabłonkowego.

Co więcej, połączenie dwóch nawyków, czyli palenia tytoniu i żucia betelu, może prowadzić do leukoplakii. Inaczej jest to zmiana przedrakowa w obrębie błony śluzowej najczęściej jamy ustnej.

W raporcie opublikowanym w czasopiśmie "Nature" na początku tego roku stwierdzono, iż żucie betelu jest jednym z głównych czynników ryzyka raka jamy ustnej.