Produkt, który pokochali Polacy. Eksperci ostrzegają: nie dla wszystkich

2025-04-07 19:00

Nie sposób wyobrazić sobie polskiego stołu bez chrzanu, zwłaszcza podczas wielkanocnych świąt. Już odrobina wystarczy, by podkręcić smak żurku, jajek czy mięs. Choć wielu nie wyobraża sobie świąt bez niego, nie każdy powinien go jeść. Zobacz, czy dotyczy to również ciebie.

Produkt, który pokochali Polacy. Eksperci ostrzegają: nie dla wszystkich
Autor: Getty Image Produkt, który pokochali Polacy. Eksperci ostrzegają: nie dla wszystkich

W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć chrzanu, który symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Wyróżnia się nie tylko intensywnym i ostrym smakiem, ale także bogatym składem odżywczym. Zawiera witaminy (C oraz z grupy B), minerały (jod, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, wapń) beta-karoten oraz kwas foliowy. Deklasuje cytrusy pod względem zawartości kwasu askorbinowego, a zatem wspiera pracę układu odpornościowego oraz łagodzi stan zapalny.

Dlaczego chrzan to król polskiego stołu – właściwości i tradycja

Chrzan zasobny jest w duże ilości błonnika, który pomaga regulować pracę, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Jak poinformowali brytyjscy naukowcy na łamach czasopisma „British Medical Journal”, spożycie 10 g włókna pokarmowego dziennie minimalizuje o 10 proc. ryzyko raka jelita grubego.

W składzie tego świątecznego przysmaku kryją się wyjątkowe związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany. Neutralizują one wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Jego najcenniejszym skarbem jest jednak synigryna wykazująca właściwości rozgrzewające i odkażające. Stanowi ona także niezwykle ważny element w profilaktyce chorób nowotworowych.

Jak zrobić dobry chrzan domowy?

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Choć chrzan ma w sobie tyle cennych właściwości, nie każdy może go jeść. Szerokim łukiem powinny go omijać osoby z chorobą refluksową. Ich jadłospis powinien składać się głównie z produktów lekkostrawnych, łagodnych i niepodrażniających układu pokarmowego. Ten wartościowy korzeń nie jest wskazany także dla tych, którzy zmagają się z chorobami jelit. Jego spożycie może jedynie nasilić nieprzyjemne, uciążliwe objawy.

Chrzan jest zakazany przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Osoby, które mają wrzody dwunastnicy i żołądka, powinny tego rarytasu unikać jak ognia.

Chrzan – właściwości zdrowotne

Chrzan to nie tylko ostry dodatek do jajek, mięs czy żurku. To także roślina o silnych właściwościach prozdrowotnych, znana i wykorzystywana w medycynie ludowej od wieków. Korzeń chrzanu zawiera naturalne związki siarkowe, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności glukozynolanów i izotiocyjanianów chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk, który wspomaga odporność, łagodzi objawy infekcji i może pomagać w oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma również właściwości pobudzające trawienie – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Badania wskazują też na jego potencjalne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W umiarkowanych ilościach może więc wspierać zdrowie i działać ochronnie na organizm, szczególnie w okresie przeziębień i osłabienia odporności.