W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć chrzanu, który symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Wyróżnia się nie tylko intensywnym i ostrym smakiem, ale także bogatym składem odżywczym. Zawiera witaminy (C oraz z grupy B), minerały (jod, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, wapń) beta-karoten oraz kwas foliowy. Deklasuje cytrusy pod względem zawartości kwasu askorbinowego, a zatem wspiera pracę układu odpornościowego oraz łagodzi stan zapalny.
Dlaczego chrzan to król polskiego stołu – właściwości i tradycja
Chrzan zasobny jest w duże ilości błonnika, który pomaga regulować pracę, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Jak poinformowali brytyjscy naukowcy na łamach czasopisma „British Medical Journal”, spożycie 10 g włókna pokarmowego dziennie minimalizuje o 10 proc. ryzyko raka jelita grubego.
W składzie tego świątecznego przysmaku kryją się wyjątkowe związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany. Neutralizują one wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Jego najcenniejszym skarbem jest jednak synigryna wykazująca właściwości rozgrzewające i odkażające. Stanowi ona także niezwykle ważny element w profilaktyce chorób nowotworowych.
Kto nie powinien jeść chrzanu?
Choć chrzan ma w sobie tyle cennych właściwości, nie każdy może go jeść. Szerokim łukiem powinny go omijać osoby z chorobą refluksową. Ich jadłospis powinien składać się głównie z produktów lekkostrawnych, łagodnych i niepodrażniających układu pokarmowego. Ten wartościowy korzeń nie jest wskazany także dla tych, którzy zmagają się z chorobami jelit. Jego spożycie może jedynie nasilić nieprzyjemne, uciążliwe objawy.
Chrzan jest zakazany przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Osoby, które mają wrzody dwunastnicy i żołądka, powinny tego rarytasu unikać jak ognia.
Chrzan – właściwości zdrowotne
Chrzan to nie tylko ostry dodatek do jajek, mięs czy żurku. To także roślina o silnych właściwościach prozdrowotnych, znana i wykorzystywana w medycynie ludowej od wieków. Korzeń chrzanu zawiera naturalne związki siarkowe, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności glukozynolanów i izotiocyjanianów chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk, który wspomaga odporność, łagodzi objawy infekcji i może pomagać w oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma również właściwości pobudzające trawienie – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Badania wskazują też na jego potencjalne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W umiarkowanych ilościach może więc wspierać zdrowie i działać ochronnie na organizm, szczególnie w okresie przeziębień i osłabienia odporności.
 
		                 
                   
            
            
                 
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        