Przepisy na smaczne kurki
Kurki zbierają nawet początkujący grzybiarze, bo łatwo je dostrzec i trudno pomylić z innymi grzybami. A co najważniejsze - te grzyby nigdy nie są robaczywe! Sezon na kurki trwa od czerwca do października, więc jest sporo czasu, by wypróbować nasze przepisy na smaczne kurki.
Spis treści
Pieprznik jadalny, bo taka jest botaniczna nazwa kurki, najłatwiej znaleźć w lasach iglastych. Grzyby rosną gromadnie, po kilkanaście sztuk. Zbiera się je od połowy czerwca do października. Mają delikatny aromat, są twarde i, jak na grzyby, trwałe.
Kurki, jak każde grzyby, są nie dla każdego
Wartość odżywcza kurek jest umiarkowana, podobnie jak innych grzybów, ale nie są jednak - wbrew powszechnej opinii - zupełnie bezwartościowe. Zawierają dużo wody i białka. Jest w nich nieco witaminy D, E, C, witamin z grupy B, beta-karotenu i śladowe ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, fluor, jod, miedź). Mają mało kalorii, są za to ciężkostrawne.
Reakcja organizmu na grzyby jest indywidualna. Ze względu na to, że długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść osoby z problemami wątroby i układu trawienia, małe dzieci i seniorzy. Muszą z nich zrezygnować także uczuleni na grzyby.
Pamiętaj, nawet jeśli nie cierpisz na żadne dolegliwość, będące przeciwwskazaniem do spożywania grzybów, zjedzenie dużej ilości kurek smażonych, ze śmietaną, zwłaszcza przed snem na pewno nie skończy się dobrze.
Nie przegap:
- Grzyby - dania ze świeżymi grzybami
- Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?
- Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów
- GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPISY na grzyby w marynacie
- Czy warto jeść GRZYBY?
- Jak zbierać grzyby?
Kurki duszone, smażone...
Najsmaczniejsze są świeże grzyby o lekko „rozkwitłych” kapeluszach. Czyści się suche grzyby, a następnie szybko płucze, żeby nie nasiąkły wodą, i osusza.
Świeże kurki są wspaniałym składnikiem zup, sosów, dodatkiem do duszonych mięs, jajecznicy, makaronu. Można je zapiekać w kruchym cieście i pod beszamelem. Kurki dusi się dłużej niż inne grzyby, uzupełniając wodą wydzielany sok. Można dodać trochę masła i podsmażoną cebulę. Kurki tradycyjnie smaży się na maśle.
Grzyby soli się po usmażeniu. Posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Potrawy z grzybów najlepiej jeść w dniu, w którym zostały przyrządzone. W lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 48 godzin.
miesięcznik "Zdrowie"