Pyszny syrop na odporność. Kolor i smak przekona wybrednych, wystarczą 2 składniki

2023-10-25 13:03

Domowe syropy już nie raz ratowały sytuację kiedy przeziębienie zaatakowało całą rodzinę. Najczęściej można znaleźć przepis na łączenie cebuli, czosnku i miodu. Jednak dzieciaki nie zawsze chętnie chcą pić tego typu miksturę. Mamy zupełnie inną propozycję pełną zdrowia, która wzmocni odporność i rozgoni infekcje.

Pyszny syrop na odporność. Kolor i smak przekona wybrednych, wystarczą 2 składniki
Autor: Fot. Getty Images

Syrop na odporność i infekcję to nic innego jak połączenie właściwych składników o prozdrowotnym działaniu. Jeśli jeszcze nie dopadła nas infekcja i chcielibyśmy tego uniknąć, warto profilaktycznie spożywać naszą mieszankę każdego dnia. Wystarczą dwie łyżki dziennie.

Beszamel - Buraki

Syrop na odporność. Kluczem są buraki

Podstawą domowego syropu na odporność będzie burak. Może to dość nieoczywiste, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Otóż na przestrzeni wielu lat specjaliści przeanalizowali wpływ spożycia buraków ćwikłowych na zdrowie człowieka.

Z danych opublikowanych przez Wydział Farmaceutyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, że te pospolite warzywa są najcenniejszym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto zawierają dużą ilość błonnika, potasu, cenne mikropierwiastki, witaminy z grupy B i aminokwasy.

Obecne w nich betalainy, czyli przeciwutleniacze odpowiadające za barwę buraków działają przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Burak dzięki swoim właściwościom silnie wzmacnia odporność. Ponadto w przypadku pojawienia się kaszlu syrop z buraka zadziała wykrztuśnie, dzięki czemu szybciej pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości.

Sok z buraka i miód. Idealne połączenie nie tylko na przeziębienie

Przygotowując syrop domowej roboty, warto zrezygnować z dodawania cukru. Dużo lepszym i prozdrowotnym dodatkiem będzie miód gryczany, rzepakowy, lipowy, manuka, czy wielokwiatowy. Jak wiadomo, są to produkty o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym, stąd zdecydowanie warto zastąpić cukier naturalnym miodem.

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki, ale nie obieramy buraków ze skóry. Następnie siekamy w kostkę lub plastry i wrzucamy do dużego szklanego słoja. Ważne, aby wcześniej umyć naczynie i wyparzyć za pomocą wrzątku. 

Wrzucamy połowę buraków i zalewamy łyżką miodu. Przykrywamy pozostałą częścią pokrojonego warzywa i wlewamy resztę miodu. Bierzemy słój w dłonie i potrząsamy energicznie tak, aby składniki wymieszały się ze sobą.

Odstawiamy zaczynie na parapet lub kuchenny blat. Przykrywamy szczelnie jałową gazą i pozostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie ponownie potrząsamy słojem, zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki. 

Po upływie kolejnych 24 godzin odsączamy syrop, przelewając całość przez drobne sitko. Gotową miksturą napełniamy mniejsze słoiczki i chowamy w lodówce. Dla wzmocnienia odporności pijemy łyżkę syropu z buraków dwa razy dziennie.

Podobnie należy postępować w przypadku infekcji. Ważne jednak, aby przed spożyciem wyjąć syrop z lodówki i odczekać, aż uzyska temperaturę pokojową.