Sok z buraka - właściwości odżywcze. Jak pić sok z buraka?
Sok z buraka czerwonego, surowego lub kiszonego ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego warto go pić. Sok z buraka to sprawdzony sposób na kaszel i odchudzanie. Pomoże także przy anemii oraz złagodzi objawy kaca. Jakie jeszcze działanie prozdrowotne ma sok z buraka? Jak pić sok z buraka? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?
Spis treści
- Sok z buraka - jak pić?
- Sok z buraka - właściwości zdrowotne
- Sok z buraka - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
- Sok z buraka - przeciwwskazania
- Sok z buraka - ile ma kalorii (w 1 szklance: 220 ml)
- Sok z buraka - zastosowanie w kuchni
- Sok z buraka - jak kupić ten dobrej jakości?
- Domowy sok z buraka
Sok z buraka to sok, którego właściwości i wartości odżywcze odkryto dopiero w XIX w. Wtedy powszechne stały się dania z buraków, w tym między innymi sok z buraka, który początkowo dodawano do wina, by nadać mu barwę.
Sok z buraka uzyskuje się przez wyciśnięcie go z surowego lub kiszonego czerwonego buraka. Na skalę przemysłową soki z buraka produkuje się z zagęszczonego soku z buraka lub przecierów z buraka.
Sok z buraka - jak pić?
Sok z buraka charakteryzuje się ziemistym smakiem. Można go zneutralizować, dodając sok z selera, jabłka, marchewki i pomarańczy oraz imbir. Sok z buraka można wzbogacić, dodają przyprawy, takie jak sól, pieprz, koperek i natkę pietruszki.
Sok z buraka - właściwości zdrowotne
- obniża ciśnienie krwi, wpływa zarówno na skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Te właściwości soku z buraka wynikają z obecności naturalnych azotanów, które w organizmie są konwertowane do tlenku azotu
- dzięki obecności azotanów może mieć także korzystny wpływ na opóźnienie lub zapobieganie demencji. Przypuszcza się, że azotany zwiększają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu
- dzięki obecności betalain ma właściwości przeciwutleniające, zmiata wolne rodniki
- dzięki niewielkiej ilości kalorii i wysokiej zawartości składników odżywczych sok z buraka świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się
Pozytywy wpływ soku z buraka na zdrowie wynika z wysokiej zawartości żelaza, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Ponadto sok z buraka jest źródłem przeciwutleniaczy - betalain.
- obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
- ma właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie
- dzięki zawartości witaminy C przyspiesza gojenie się ran oraz bierze udział w tworzeniu kolagenu warunkującego jędrność skóry
- dzięki zawartości żelaza zapobiega niedokrwistości
- chroni wątrobę przed działaniem toksyn
Sok z buraka - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 34,0 kcalBiałko - 0,8 gTłuszcze - 0,2 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,02 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,01 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,06 g
Węglowodany - 7,6 gBłonnik - 0,5 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 13,0 mg (2%)Potas - 253,0 mg (7%)Sód - 45,0 mg (3%)Wapń - 27,0 mg (3%)Żelazo - 1,1 mg (11%)Magnez - 12,0 mg (3%)Cynk - 0,4 mg (4%)Miedź - 0,07 mg (8%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,022 mg (2%)Witamina B2 - 0,039 mg (3%)Niacyna - 0,31 mg (2%)Witamina B6 - 0,04 mg (3%)Foliany - 36,6 µg (9%)Witamina C - 6,9 mg (8%)Witamina A - 9,0 µg (2%)Witamina E - 0,16 mg (2%)
Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Sok z buraka - przeciwwskazania
Osoby z problemami zdrowotnymi i biorące leki (między innymi osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze) powinny skonsultować się z lekarzem, jeśli chcą spożywać sok z buraka regularnie.
Sok z buraka jest bogaty w szczawiany, dlatego powinny go unikać osoby z kamicą nerkową lub mające skłonności do wytrącania kamieni nerkowych z kamicą w wywiadzie. Szczawiany są też niebezpieczne dla osób z dną moczanową.
Sok z buraka ostrożnie powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem krwi - regularne picie soku może prowadzić do niedociśnienia.
Po spożyciu soku z buraka może pojawiać się burakuria- zmiana koloru moczu na czerwony. Efekt ten ustępuje po odstawieniu soku z buraka i nie jest niebezpieczny.
CZYTAJ TEŻ:
- Jak wybrać dobry sok?
- SOK, nektar, napój - czym się różnią?
- Detoks sokami. Soki na oczyszczenie organizmu
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Sok z buraka na raka?
W internecie można znaleźć informację, że sokiem z buraka można wyleczyć raka. Tę metodę poleca wielu znachorów. Jeden z nich zaleca 42-dniową głodówkę i picie specjalnego soku warzywnego, którego podstawą jest burak, oraz herbaty. Podczas kuracji unikać przebywania na szlaku żył wodnych, by nie narażać się na negatywne promieniowanie.
Rzeczywiście, sok z buraka jest bardzo zdrowy, ale niech nikt nie wierzy, że pijąc go, może pokonać nowotwór. Wiara w to może doprowadzić do rozwoju nowotworu, co zmniejsza szanse na wyleczenie.
Sok z buraka - ile ma kalorii (w 1 szklance: 220 ml)
Wartość kaloryczna - 75,0 kcalBiałko - 1,76 gTłuszcze - 0,44 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,044 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,022 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,132 g
Węglowodany - 16,72 gBłonnik - 1,1 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 28,6 mg (4%)Potas - 556,6 mg (15%)Sód - 99,0 mg (7%)Wapń - 59,4 mg (7%)Żelazo - 2,4 mg (24%)Magnez - 26,4 mg (7%)Cynk - 0,88 mg (9%)Miedź - 0,154 mg (18%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,048mg (4%)Witamina B2 - 0,086 mg (7%)Niacyna - 0,68 mg (4%)Witamina B6 - 0,09 mg (7%)Foliany - 80,5 µg (20%)Witamina C - 15,2 mg (18%)Witamina A - 19,8 µg (4%)Witamina E - 0,35 mg (4%)
Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Sok z buraka - zastosowanie w kuchni
Sok z buraka najczęściej znajduje zastosowanie jako napój. Może by spożywany w formie drugiego śniadania i podwieczorku. Ponadto sok z buraka jest używany jako barwnik, w tym barwnik spożywczy i barwnik do włosów.
CZYTAJ TEŻ:
- Barszcz czerwony - wartości odżywcze, kalorie
- BOTWINA - pobudza apetyt, odkwasza organizm i koi nerwy
Sok z buraka - jak kupić ten dobrej jakości?
Sok z buraka dobrej jakości można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz działach ze zdrową żywnością w supermarketach. Najlepiej wybierać soki jednodniowe, które najczęściej są produkowane ze świeżych buraków. Do produkcji soków pasteryzowanych używa się zagęszczonego soku z buraka lub przecieru.
Warto też zwrócić uwagę na źródło pochodzenia buraków wykorzystywanych do produkcji soku (najlepiej gdyby pochodziły z ekologicznych upraw) oraz na skład soku podany na etykiecie (przygotowany z buraków, bez dodatku cukru i konserwantów).
Domowy sok z buraka
Sok z buraka najłatwiej przygotować wykorzystując sokowirówkę lub wyciskarkę wieloobrotową. Surowe buraki należy umyć, pokroić na kawałki i wycisnąć sok.
Innym sposobem jest dodanie do pokrojonego, obranego buraka cukru i pozostawienie na 24 godziny. Po tym czasie buraki puszczą sok, który należy przecedzić. Sok z buraka można też przygotować przez zmiksowanie buraków z dodatkiem wody w kielichu miksera i odsączenie soku z powstałej masy.
Sok z buraka można doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, natką pietruszki, koperkiem lub dodać marchewkę, jabłko, pomarańczę, imbir.
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN