Rabarbar może zawierać szkodliwe toksyny. Tę jego część wyrzuć do kosza

2022-06-07 14:38

Sezon na rabarbar trwa już w najlepsze. To wyjątkowe warzywo może wyglądem nieco przypominać seler naciowy. Niektórzy uwielbiają je za charakterystyczny kwaskowaty posmak, a inni unikają go ze względu na łykowatą strukturę. Rabarbar uchodzi za prawdziwą bombę witaminową, ale warto wiedzieć, że nie jest jadalny… w całości. Tej jego części należy unikać, bo może być trująca.

Kobieta obiera rabarbar w kuchni
Autor: Getty Images

Rabarbar kojarzy się najczęściej ze słodkimi przekąskami

Jeszcze niedawno rabarbar był niedocenionym warzywem. Na szczęście się to zmieniło i większość z nas wprowadziła go na stałe do jadłospisu. To warzywo obfituje w witaminy (A, C, E) i minerały (potas, magnez, sód, wapń), kwas foliowy i błonnik, dlatego warto korzystać z jego dobroci. Bez problemu można kupić go w sklepie i na targowisku.

Ze względu na wyjątkowy aromat, cierpki i kwaskowaty smak rabarbar jest najczęściej wykorzystywany do wypieków – świetnie równoważy słodycz ciast. Stanowi też składnik wielu pysznych i szalenie zdrowych przetworów np. soków, dżemów, kompotów, konfitur i nalewek. Tymczasem rabarbar można śmiało jeść na surowo z dodatkiem cukru lub miodu.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Tej części rabarbaru nie wolno jeść. Jest trująca

To warzywo, przypominające nieco seler naciowy, ma długie, włókniste łodygi barwy czerwonej oraz duże, ciemnozielone liście z wyraźnymi żyłkami. Jedynie jadalne są jego łodygi, ale liście warzywa należy wyrzucić do kosza ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego. 100 g liści rabarbaru zawiera aż 570-1900 mg szczawianu, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zbyt wysoki poziom szczawianu w organizmie może wywołać stan chorobowy, który charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem kwasu szczawiowego z moczem (tzw. hiperoksaluria). Może też dojść do odkładania się kryształków szczawianu wapnia w narządach, które stanowią jedną z najczęstszych przyczyn kamicy nerkowej.

Do zatrucia liśćmi rabarbaru dochodzi niezwykle rzadko. Po zjedzeniu tej części warzywa mogą wystąpić m.in. wymioty, nudności, biegunka, ból brzucha, ból gardła i problemy z przełykaniem. W niektórych przypadkach zatrucie liśćmi rabarbaru może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Organizm wtedy wysyła sygnały ostrzegawcze takie jak: drętwienie ciała, niewydolność nerek, drżenie mięśni i problemy z oddychaniem.

Grządki z rabarbarem w ogrodzie lub na działce najlepiej zabezpieczyć przed dziećmi i zwierzętami. Do tego warzywa powinny mieć ograniczony dostęp maluchy, ponieważ mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Również nie wolno podawać liści rabarbaru domowym zwierzętom np. gryzoniom.