Ratują wątrobę, wzmacniają odporność. Te orzechy to prawdziwe źródło zdrowia
Orzechy włoskie dopiero dojrzewają, są jeszcze zielone. To właśnie moment, w którym warto wykorzystać je w mało znany sposób. Jest to zarazem doskonałe remedium na wiele dolegliwości. Jeśli chcesz wesprzeć układ krążenia, układ pokarmowy i układ oddechowy, syrop z młodych orzechów włoskich jest właśnie dla ciebie.
Zielone młode orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie
Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie można wykorzystać do stworzenia smacznego i zdrowego syropu. Jak go przygotować i jak działa na organizm? Wyjaśniamy.
Zielone orzechy włoskie są bogate w garbniki, których obecność jest zbawienna dla zdrowia i urody. To dopiero początek ich zalet. Zawierają też dużo zdrowych i łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych. Stanowią także źródło minerałów: magnezu, fosforu, jodu. Młode orzechy włoskie zawierają również szereg witamin: C, E i witaminy z grupy B.
Syrop z młodych zielonych orzechów włoskich - jak zrobić
Jak można spożywać niedojrzałe, zielone orzechy włoskie? Poleca się, aby zrobić z nich przetwory. Konieczne jest zebranie między czerwcem a lipcem, choć niekiedy można znaleźć niedojrzałe orzechy włoskie jeszcze w sierpniu. Ważne, żeby sprawdzić ich miękkość igłą lub wykałaczką. Jeśli można je w ten sposób przebić, oznacza to, że wciąż stanowią dobrą bazę do wykonania przetworów.
Syrop przygotujesz, zalewając orzechy wodą. Uprzednio je nakłuwaj. Dodaj pół kilograma cukru na kilogram orzechów. Do tego dołóż laskę wanilii, laskę cynamonu i goździki do smaku. Odstaw to na 3 dni, co ranek i co wieczór wymieniając wodę.
Po tym czasie zagotuj orzechy, aż do ich ściemnienia i zmiękczenia. Doprowadź do wrzenia. Syrop można pasteryzować, żeby móc delektować się nim dłużej. Jego zdrowotne właściwości przydadzą się zimą, w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań na infekcje bakteryjne i wirusowe. Orzechowy aromat syropu sprawdzi się również jako zdrowy dodatek do deserów i posiłków w czasie chłodniejszych miesięcy w roku.
Syrop z młodych zielonych orzechów włoskich - zalety, zastosowanie
Syrop z młodych orzechów włoskich może działać pomocniczo, jeśli chodzi o stan wątroby. Smakuje doskonale, może stanowić zamiennik słodyczy. Zamiast polewać desery gotowcami z czekoladą, sięgnij po ten przysmak.
Syrop z młodych orzechów działa również korzystnie na układ odpornościowy, przyda się więc u schyłku lata, gdy nietrudno o infekcje. Ponadto, syrop z młodych orzechów wspiera też układ oddechowy. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą i otyłością.
Składniki zielonych orzechów włoskich sprzyjają zdrowiu i regulują pracę układu krążenia, układu pokarmowego, układu kostnego, układu nerwowego. Pomagają też zwalczać wolne rodniki. Uważa się, że mogą ułatwiać oczyszczanie organizmu, skutecznie odtruwać i zmniejszać ryzyko wchłaniania toksycznych związków.