Redukuje stres, obniża cholesterol i wzmacnia paznokcie. Orzeźwiający napój z 3 składników

2024-05-29 15:06

Każdego dnia narażamy się na różne czynniki powodujące stres. Jednak możemy obniżyć poziom kortyzolu za pomocą diety, sportu i relaksu. Jednym z rozwiązań może być orzeźwiający napój, który składa się tylko z trzech składników, a po który sięga wiele regionów świata.

Redukuje stres, obniża cholesterol i wzmacnia paznokcie. Orzeźwiający napój z 3 składników
Autor: Fot. Getty Images

Orszada to napój, o którym w Polsce nie mówi się zbyt dużo. Natomiast w innych krajach bardzo popularne jest sięganie po napój z migdałów. I choć głównie jego zadaniem jest zapewnienie orzeźwienia w upalny dzień, to posiada znacznie więcej zalet.

„Nie stresuj się" nie działa w ogóle. Jak radzić sobie ze stresem i co mają do tego nasze jelita - odpowiada psychiatra.

Napój na upały i walkę z cholesterolem. Pij orszadę

Orszada to spolszczona wersja francuskiego słowa orgeade, czyli jęczmień, to właśnie on początkowo stanowił główny składnik napoju. Jednak jest więcej wersji, a znanym i cenionym do dziś połączeniem są migdały, woda lub mleko i odrobina cukru.

W Tunezji można napić się rozaty, we Włoszech ruzzaty, na Malcie ruggaty, a na greckiej wyspie sumady. Poza nazwą różnią się także dodatki, ale stałe jest jedno, główny składnik, jakim jest migdał.

Migdały zaspokajają głód, więc często kojarzą się z przekąską, po którą sięgają sportowcy, czy osoby, które lubią zdrową żywność. Jednak ich zastosowanie może być znacznie szersze. Zawierają całkiem sporo błonnika, dzięki czemu szybko zyskujemy uczucie sytości i nie podjadamy słodyczy i innych przekąsek.

W migdałach jest dużo magnezu, niacyny i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten skład wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Witamina B3 wzmacnia odporność neuronów na działanie szkodliwych bodźców. Jednym słowem, dbając o właściwy poziom niacyny, organizm lepiej radzi sobie z otaczającym nas stresem.

Kolejnym atutem migdałów jest ich wpływ na poziom cholesterolu. Naukowcy odkryli, że wystarczy regularnie spożywać garść migdałów każdego dnia, aby zwiększyć stężenie cholesterolu HDL i zmniejszyć poziom “złego” odpowiednika, czyli LDL. Badania z 2022 roku opublikowane na łamach Science Direct wskazują, że spożywanie migdałów przyczynia się do zwiększenia poziomu maślanu w jelitach, który jest bardzo ważny w kontekście zdrowej pracy układu pokarmowego.

Orszada - przepis na orzeźwienie i walkę ze stresem

Witaminy z grupy B, które znajdują się w migdałach, mają dodatkowe zalety. Otóż to dzięki nim można wzmocnić paznokcie i poprawić kondycję włosów. Orszadę można przygotować w kilku krokach i pić ją nie tylko w upalne dni.

Migdały należy zmiksować w blenderze kielichowym i połączyć z mlekiem lub wodą. Jak wiadomo, są dosyć twarde, więc dobrym rozwiązaniem jest ich wcześniejsze namoczenie. Jeśli jednak posiadamy w domu zwykły blender z odkręcaną końcówką, warto, zamiast całych migdałów sięgnąć po dostępne w sklepach ekologiczne płatki migdałowe. Są cienkie i łatwo się kruszą.

Składniki:

  • garść migdałów (lub dwie garści płatków migdałowych),
  • szklanka wrzątku,
  • 250 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżeczka cukru.

Zblendowane migdały zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, pozostawiając wyłącznie sam klarowny płyn. Dodajemy mleko, napój roślinny lub wodę. Słodzimy. W upały warto dorzucić kilka kostek lodu.