Roślinny napój, za który podziękuje twój żołądek. Wlej do kawy zamiast mleka
Większości z nas ziemniaki kojarzy się głównie z dodatkiem do obiadu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że można z nich przygotować napój roślinny, który świetnie zastąpi zwykłe mleko. To tani i prosty sposób na zamiennik dla krowiego mleka.
Zamiast po zwykłe mleko, sięgnij po alternatywę. Mleko ziemniaczane
Coraz więcej osób rezygnuje z kupowania "zwykłego mleka". Głównie dlatego, że nie zawsze pozytywnie wpływa ono na nasz organizm. Wiele osób boryka się z nietolerancją laktozy lub uczuleniem na kazeinę, czyli substancję występującą w mleku. Osoby nietolerujące laktozy mogą doświadczyć takich objawów jak: biegunka, ból brzucha, nudności czy wzdęcia. Na szczęście zamienników krowiego mleka jest całe mnóstwo. Znaleźć można na przykład napoje z migdałów, orzechów czy soi. Niewiele jednak osób słyszało o "mleku" z ziemniaków. Napoju tego raczej nie znajdziemy na sklepowych półkach, ale bez problemu przygotujemy go w domu. Nie tylko będzie to łatwe, ale również tanie.
Mleko ziemniaczane może być prawdziwym hitem. Jest nie tylko idealne dla wegan, ale również dla osób uczulonych na nabiał i niepolerujących laktozy. Zawiera również całą masę wartości odżywczych. Co więcej, jest niskokaloryczne, w 100 ml znajdziemy zaledwie około 35 kalorii. Dodatkowo zawiera sporą dawkę wapnia. Regularne spożywanie tego mleka może zadbać o nasze serce i układ krwionośny. Ciekawostką jest również, że mleko ziemniaczane ma ślad węglowy niższy o 75 procent od zwykłego mleka. Co więcej, wymaga aż o 56 razy mniej wody do wzrostu w porównaniu z alternatywą, jaką są migdały.
Przepis na mleko ziemniaczane. To szybkie, proste i tanie
Samo przygotowanie mleka ziemniaczanego jest niezwykle proste. Do przepisu będziemy potrzebować:
- 3 średnie ziemniaki
- 900 ml wody
- 1-2 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je i wrzucamy do blendera wraz z około 750 mililitrami wody. Jeśli wolimy rzadszą konsystencję, można dodać resztę rody podczas miksowania. Do blendera dodajmy pozostałe składniki i miksujemy przez około 5 minut, aż masa będzie całkowicie gładka. Całość przecedzamy przez gazę i przelewamy do szklanej butelki. Mleko ziemniaczane przechowujemy w lodówce. Możemy je przechowywać przez około 4 dni.
Mleko ziemniaczane najlepiej nada się do zastosowania na zimno, jak na przykład zrobienie koktajlu mlecznego czy zrobienia budyniu z nasion chia. Można go jednak użyć również do zup oraz do kawy, choć przy dodaniu do bardzo gorącej mieszanki ma ono tendencję do zsiadania. Mleko ma lekko ziemniaczany smak i zostawia przyjemne odczucie w ustach. Nie powinniśmy pomijać miodu, choć możemy wymienić go na cukier. Bez tego, nie zrównoważymy smaku ziemniaków i nasz napój roślinny może smakować bardziej, jak płynne purée niż napój do kawy.