Robisz tak z cytrynami i mandarynkami? Możesz poważnie szkodzić swojemu zdrowiu
Owoce cytrusowe w sezonie świątecznym cieszą się ogromną popularnością. Pomarańcze, mandarynki czy cytryny to nieodłączny element świąt. Jemy je na surowo, wrzucamy w plasterkach do zimowej herbaty, a starte skórki chętnie dodajemy do ciast. Okazuje się jednak, że w skórkach cytrusów mogą znajdować się toksyczne substancje, które szkodzą zdrowiu.
Choć mandarynki i pomarańcze są pyszne i zdrowe, mogą nam również zaszkodzić. Okazuje się, że skórka tych owoców może zawierać toksyny. Sprawę postanowiła nagłośnić chemiczka, znana na Instagramie pod nickiem "mama.chemik".
"Skórka niejadalna", czyli dlaczego warto czytać etykiety
Owoce w sklepach pryskane są substancjami chemicznymi, które mają na celu zachowanie ich świeżości na dłużej. Ponadto cytrusy pryskane są również środkami grzybobójczymi, które w swoim składzie mogą mieć tiabendazol i imazazil. Są to substancje rakotwórcze, które mogą negatywnie wpływać na układ nerwowy lub płodność.
Sylwia Panek apeluje, by czytać etykiety. Bardzo często przy owocach, lub na opakowaniu, pojawiają się informacje na temat zdatności skórki do spożycia.
"Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy 'skórka niejadalna'. No ale kto to czyta?" - ostrzega chemiczka.
Specjalistka umieściła w swoim wpisze zdjęcie jednego z produktów, na którym pojawia się informacja o użytych środkach konserwujących.
"Po zbiorze zastosowano środki konserwujące i woskujące: wosk, imazazil, pyrimethanil" - czytamy na opakowaniu.
"Najgorszą ze stosowanych substancji jest chyba IMAZALIL, fungicyd, czyli substancja zabezpieczająca cytrusy przed pleśnią. Niby fajnie, bo mniej ich się psuje, mniej jest wyrzucanych tylko, że ta substancja została zakwalifikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi" - podkreśla chemiczka.
Jeżeli więc zauważysz na etykiecie cytrusów środki takie jak imazazil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol, nie spożywaj ich skórki ani nie dodawaj jej do wypieków czy herbaty. W pozbyciu się tych substancji nie pomoże nawet dokładne umycie tych owoców. Panek napisała również, że żadna z metod mycia owoców nie była w stanie usunąć nawet połowy substancji szkodliwych ze skórek cytrusów.