Rosół kolagenowy to "złoto w płynie": wspiera wątrobę i stawy. Mamy najlepszą recepturę

2023-01-16 14:11

Sezon jesienno-zimowy to bardzo dobry czas na jedzenie rozgrzewających zup. Jedną z nich jest rosół kolagenowy tzw. prawdziwe remedium na wiele dolegliwości m.in. bolące stawy i nie tylko. Koniecznie sprawdź, jak przygotować bulion i poznaj jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Rosół
Autor: Getty Images Rosół kolagenowy to "złoto w płynie": wspiera wątrobę i stawy. Mamy najlepszą recepturę

Nasze babcie starały się zwalczać sezonowe przeziębienie naturalnymi metodami, zanim sięgnęły po lekarstwa do domowej apteczki. Jednym z prostych sposobów pomocnych w walce z infekcjami jest rosół kolagenowy (ang. bone borth), a dokładniej długo gotowany wywar na bazie kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych). Może również stanowić bazę do przygotowania sosu, dressingu czy purée warzywnego.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Rosół kolagenowy pozytywnie wpływa na organizm

Wyjątkowe prozdrowotne działanie rosół kolagenowy zawdzięcza dużej zawartości kolagenu, który wygotowuje się z kości, chrząstek i szpiku. Obfituje w wiele cennych składników takich jak:

  • glutaminę (tzw. jeden z aminokwasów budujących białka),
  • siarczan chondroityny (związek wspierający pracę stawów),
  • glukozaminę (naturalny związek, który występuje w chrząstce stawowej),
  • glicynę, która wspiera działania antyoksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące w tkankach nerwowych i obwodowych,
  • prolinę, czyli aminokwas, mający wiele korzystnych właściwości, w tym wzmacnianie tkanki łącznej i zdrowie skóry.

Poza tymi związkami skład bulionu kolagenowego zawiera jeszcze: kwas hialuronowy, kolagen, magnez, potas, siarkę oraz wapń. Lista właściwości prozdrowotnych tego "płynnego złota" jest niezwykle długa. Warto po niego sięgać, ponieważ hamuje rozwój infekcji spowodowanych przez wirusy, wspiera pracę jelit, wątroby oraz walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów. Wykazuje także zbawienną moc dla naszego mózgu i stanowi naturalne remedium na problemy ze snem. Poprawia też kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić rosół kolagenowy?

Sekret rosołu kolagenowego tkwi w starannie wyselekcjonowanych składnikach, które tworzą kompozycję smakową i aromatyczną. Do jego przygotowania są potrzebne:

  • 2 kg kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych),
  • 3,5 kg podrobów drobiowych (cynaderek, serc).
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 3 litry wody,
  • szczypta soli himalajskiej oraz świeżo mielonego pieprzu.

Rosół kolagenowy rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. Jak go ugotować, by smakował tak jak u babci? Oto jak przygotować wywar krok po kroku:

  1. Dokładnie umyj wszystkie kości i korpusy zwierzęce, a potem wrzuć je do garnka.
  2. Wlej wodę i ocet jabłkowy.
  3. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz gaz do minimum (płytę indukcyjną nastaw na 2).
  4. Gotuj przez długi czas (ok. 6 godzin).
  5. Dwie godziny przed zakończeniem gotowania dodaj włoszczyznę.
  6. Dosyp sól himalajską i pieprz dopiero na samym końcu.
  7. Po zagotowaniu ostudź bulion, a potem odcedź go od kości i warzyw.
  8. Najlepiej wywar przelej do mniejszych słoików lub z powrotem do garnka.

Tak przygotowany rosół kolagenowy pomoże ci uporać się z wieloma dolegliwościami. Smacznego!