Rozgrzewa, chroni przed chorobami i wzmacnia odporność. Ma jeszcze jedną ukrytą moc

2024-02-18 16:52

Ta przyprawa gości niemal w każdej kuchni. Choć wielu osobom jej wyjątkowy, silny korzenny zapach kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, można ją śmiało stosować przez cały rok. Oferuje ona wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. rozgrzewa, pomaga w walce z infekcjami, wzmacnia odporność oraz przyspiesza przemianę materii. Badacze odkryli jej kolejną tajemnicę.

Rozgrzewa, chroni przed chorobami i wzmacnia odporność. Ma jeszcze jedną ukrytą moc
Autor: Getty Images Rozgrzewa, chroni przed chorobami i wzmacnia odporność. Ma jeszcze jedną ukrytą moc

Mowa o cynamonie, za którym wiele osób przepada. Jego moc znana i ceniona jest od wieków. Często był używany jako „naturalny lek” na przeziębienie, nudności czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Stosowanie tej korzennej przyprawy niesie za sobą wiele korzyści prozdrowotnych m.in. działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z licznych analiz naukowych wynika, że cynamon zmniejsza ryzyko chorób serca, wspiera redukcję stanów zapalnych, usprawnia pracę układu trawiennego oraz wspomaga walkę z trądzikiem

Wpływ cynamonu na stan przedcukrzycowy

Badacze odkryli kolejną właściwość cynamonu. Na łamaczach czasopisma „The American Journal of Clinical Nutrition” napisali, że suplementy cynamonu mogą wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi u osób z otyłością, nadwagą i stanem przedcukrzycowym.

Obserwacje objęły 18 osób, które zmagały się z nadwagą lub otyłością, a ich wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił 31,5. Każdy uczestnik miał też stan przedcukrzycowy, czyli inaczej mówiąc, zaburzenie metaboliczne między podwyższonym poziomem cukru we krwi a pełnoobjawową cukrzycą typu 2. Ochotników podzielono na dwie grupy – jedna stosowała cztery gramy cynamonu dziennie w formie kapsułek, a druga przyjmowała placebo. Eksperyment trwał miesiąc.

Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?

Czy cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi?

Uczeni monitorowali w międzyczasie poziom cukru we krwi badanych przy użyciu systemu do monitorowania glikemii. Regularnie pobierali próbki krwi od uczestników. Co zatem wywnioskowano? Okazało się, że osoby zażywające cynamon, miały stale niższy poziom glukozy we krwi w porównaniu z tymi, co stosowali placebo. Na tej podstawie naukowcy wysunęli wniosek, że cynamon może wspomóc walkę z poziomem cukru we krwi.

Doniesienia naukowe skomentowała lekarka medycyny funkcjonalnej, dr Menka Gupta z Nutra Nourish, wyjaśniła, że „włączenie cynamonu do diety może obniżyć wzrost poziomu glukozy we krwi i jednocześnie stanowić korzystny element zbilansowanej diety dla osób ze stanem przedcukrzycowym”.

Ostrzegła jednak, by zachować umiar w spożyciu cynamonu. – Zawiera on kumarynę, która w dużych stężeniach może być toksyczna – dodała.