Rukola: właściwości, propozycje podania. Przepis na sałatkę z rukoli

2021-07-26 10:16

Rukola znana u nas była przed wojną jako rukiew siewna. W ostatnich latach triumfalnie wróciła na stoły jako rukola. Tak nazywają ją Włosi, którzy bez tego warzywa nie mogą się obejść. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma rukola, jak ją kupować i jak jeść.

Rukola: jakie wartości odżywcze ma rukiew siewna? [PRZEPIS]
Autor: Thinkstockphotos.com Rukola znana u nas była przed wojną jako rukiew siewna.

Spis treści

  1. Rukola: właściwości
  2. Rukola: jak podawać?
  3. Rukola: jak kupować?

Rukola: właściwości

Rukola przypomina sałatę, ale wcale nie należy do warzyw liściastych, ale do kapustowatych, czyli do tej samej grupy, co brokuły, jarmuż i brukselka. Też jest bogatym źródłem chroniących przed rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty smak.

Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy, jest w niej też witamina C i karotenoidy, z których najważniejsze – luteina i zeaksantyna, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo.

Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz kwas foliowy
To ci się przyda

Sałatka z rukoli

Przepis na sałatkę z rukoli z serem

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 20 dag sera pleśniowego, np. gorgonzoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • cukier

Rukolę, jeśli jest nieumyta, umyj, dokładnie osącz. Pomidorki pokrój. Sok z cytryny mieszaj z dużą szczyptą soli i cukru, aż się rozpuszczą. Mieszając, wlej oliwę. W salaterce wymieszaj rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem. Sałatkę polej winegretem.

Przepis na pesto i lody z rukoli

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Rukola: jak podawać?

Rukola ma zaskakujący smak – lekko korzenny, pikantny (im starsza, tym ostrzejsza). Dlatego warto ją dodawać zawsze, gdy trzeba zaostrzyć smak. Kładzie się ją na kanapki, dodaje do past serowych, jajek, mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących – pizzy, makaronów, sosów.

Wchodzi w skład jednego z wariantów sosu pesto (zastępuje bazylię). Najprostszym daniem z rukolą jest sałatka.

Rukola: jak kupować?

Rukolę można kupić w pęczkach lub w plastikowym pudełku. Warto zwrócić uwagę, czy jest już umyta. Jeśli nie, listki płuczemy w zimnej wodzie i starannie osączamy (w wirówce do sałaty albo osuszamy w papierowym ręczniku).

Rukolę można też wyhodować samemu z nasion – wysiać w doniczce i postawić na balkonie.

Jak rośnie rukola?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Zdrowie"

Sprawdź się! Czy wiesz, co jesz?
Pytanie 1 z 10
Najlepszym źródłem witaminy C jest