Jedni je kochają, inni nienawidzą. Za włączeniem buraków do codziennej diety przemawia wiele prozdrowotnych korzyści. Są bogate w potas, azotany, błonnik i przeciwutleniacze. Jeśli nie przepadasz za smakiem buraków, nic straconego - w połączeniu z innymi składnikami mogą stać się naprawdę znośne.
Buraki obniżają ciśnienie krwi
Buraki ze względu na zawartość potasu i azotanów są szczególnie skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi. Azotany są również znane z rozszerzania naczyń krwionośnych, co oznacza, że nasze serca nie muszą tak ciężko pracować, aby zapewnić prawidłowe krążenie krwi.
Shannon Western, dietetyczka wyjaśnia w rozmowie z redakcją EatThis!, w jaki sposób buraki poprawiają ciśnienie krwi.
- Stwierdzono, że buraki obniżają ciśnienie krwi, szczególnie u osób pijących sok z buraków (...) Wpływ soku z buraków na ciśnienie krwi utrzymuje się do trzech miesięcy od momentu zaprzestania jego picia. Sok z buraków pozwala po prostu spożyć więcej buraków w jednej porcji.
Są doskonałym wsparciem dla zdrowia jelit
Buraki zawierają specyficzne włókna, które odżywiają mikrobiom i działają jak prebiotyki zwiększające ilość i różnorodność "dobrych bakterii" w organizmie.
Anya Rosen, ekspertka z zakresu medycyny funkcjonalnej zachęca do codziennego spożywania buraków. - Buraki są niesamowite dla zdrowia jelit. Zawierają związki, takie jak pektyny i pektynowe oligosacharydy, które - jak wykazano - są korzystne dla mikroflory jelitowej, co oznacza, że odżywiają „dobre” bakterie.
Dzięki zawartości betalainy i związków fenolowych, mogą pomagać w zmniejszeniu stanów zapalnych, a także wzmocnić barierę jelitową.
Buraki wspierają detoksykację organizmu i łagodzą stany zapalne
Wraz z pożywieniem do naszego organizmu trafiają tysiące szkodliwych związków i substancji, których nagromadzenie się może być niezwykle szkodliwe. Wątroba może usunąć te szkodliwe substancje, aby nie zostały wchłonięte przez organizm. Buraki doskonale wspierają jej pracę, dzięki zawartości betalainy. Z kolei betlaina zwiększa produkcję glutationu, który jest enzymem naturalnie wspomagającym detoksykację wątroby.
Ponadto, buraki zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować potencjalnie szkodliwe komórki (również komórki nowotworowe), a także w naturalny sposób eliminują lub łagodzą stany zapalne.
Jak przemycić buraki do diety?
Jeśli smak buraków nie przypadł ci do gustu, możesz dodać je w mniejszych ilościach do różnego rodzaju potraw. Buraki nadadzą pięknego koloru zdrowym sokim i koktajlom, a także będą doskonale komponowały się ze składnikami sałatek.
Nie musisz od razu zjadać całych buraków, aby poczuć różnicę w samopoczuciu. Na początek możesz zacząć od niewielkich porcji, gdzie smak innych dodatków zwycięży nad tym buraczanym.