Zamiast serniczka sięgnij po te owoce. Są słodkie, ale nie tuczą
Na stole świątecznym znajdziemy wiele słodkich smakołyków – sernik, makowiec czy pierniczki oblane pysznym lukrem. A może w te święta zrobić wyjątek i przerzucić się na paterę z owocami? Okazuje się, że zajadanie się mandarynami może być pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i nie tylko. Jaką moc jeszcze w sobie kryją? Sprawdź.
Niewątpliwie mandarynki kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Przepadamy za ich słodkim smakiem i zapachem. Podobnie jak inne cytrusy są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga chronić organizm przed infekcjami. Choć wyglądają dość niepozornie, to zawierają jeszcze wiele innych cennych składników odżywczych, np. błonnik, witaminę A i E, kwas foliowy, fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo.
Zrezygnuj z ciast w święta i postaw na mandarynki
Zaletą tych pomarańczowych owoców jest to, że mają niski indeks glikemiczny i mało kalorii (60 g dostarcza około 30 kalorii). Skład mandarynek obejmuje także duże ilości błonnika, który hamuje apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ta substancja trawiona jest dłużej w żołądku i dzięki temu nie pojawia się chęć podjadania zaraz po obiedzie. W rezultacie można uniknąć przyjmowania dużych ilości kalorii i wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami.
Błonnik nie tylko zmniejsza uczucie głodu i syci na dłużej, ale także ma dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, usprawnia perystaltykę jelit oraz ułatwia usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
To kryją w sobie mandarynki
Zawarte w mandarynkach flawonoidy wspomagają proces odchudzania. Kanadyjscy naukowcy z Western Schulich School of Medicine & Dentistry dowiedli, że te owoce skrywają w sobie cenny związek o nazwie nobiletyna, który zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi. Ma stanowić też ochronę przed miażdżycą, cukrzycą typu 2 czy chorobami neurodegeneracyjnymi (np. chorobą Alzheimera).
Zdaniem badaczy składnik ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego.