Śmietana - właściwości, rodzaje, skład
Śmietana jest produktem produkowanym ze śmietanki, czyli słodkiej śmietany. Stanowi ona podstawowy dodatek do różnego rodzaju potraw lub sosów. Bita śmietana natomiast dodawana jest do ciast i słodkich deserów. Uważa się, że śmietana nie posiada żadnych właściwości, ale czy na pewno? Sprawdź, jaki jest skład śmietany, ile ma kalorii oraz czy można ją zrobić samodzielnie.
Spis treści
- Śmietana - właściwości zdrowotne
- Śmietana - skład i sposób produkcji
- Śmietana - wartość odżywcza, kalorie
- Śmietana - jak zrobić?
- Śmietana - dla kogo niewskazana?
- Jak wybrać śmietanę wysokiej jakości?
- Śmietana - zastosowanie
Śmietana jest najbardziej rozpowszechniona w kuchni europejskiej i w kuchni Ameryki Północnej. Stanowi dodatek do potraw wytrawnych oraz owoców, dodaje się ją też do sałatek i używa jako składnik sosów i dipów. Śmietana jest nośnikiem smaku ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, ale prócz tego jest też źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A i witaminy B2.
Śmietana - właściwości zdrowotne
Śmietana, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12.
Wapń i fosfor wpływają korzystnie na kości i zęby. Wapń bierze udział w budowie i mineralizacji kości oraz zębów, ale uczestniczy też w procesach kurczliwości mięśni i przewodzeniu bodźców nerwowych. Natomiast fosfor umożliwia prawidłowe wchłanianie wapnia przez organizm, bierze udział w syntezie białka oraz podobnie jak wapń uczestniczy w procesie mineralizacji kości.
Czytaj też: Ile wapnia jest w wapniu?
Witamina B12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz syntezie DNA, zaś witamina B2 uczestniczy w procesach przemiany materii.
Witamina A wpływa korzystnie na narząd wzroku, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia odporność.
Niestety śmietana jest produktem wysokokalorycznym i o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, co może nieść ryzyko negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.
Ostatnie badania wskazują, że kwasy tłuszczowe nasycone pochodzące z produktów mlecznych nie wpływają lub wpływają w małym stopniu na układ sercowo-naczyniowy, jednak obowiązujące zalecenia mówią o ograniczeniu spożycia kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dlatego śmietanę powinniśmy spożywać z umiarem.
Śmietana - skład i sposób produkcji
Śmietanę na skalę przemysłową uzyskuje się ze słodkiej śmietanki otrzymanej w procesie odwirowania mleka i dodaniu do niej bakterii fermentacji mlekowej w celu ukwaszenia i zagęszczenia. Śmietanka użyta do produkcji śmietany może być poddawana pasteryzacji lub homogenizacji i pasteryzacji.
W przeszłości śmietanę pozyskiwano z górnej warstwy mleka pozostawionego w umiarkowanej temperaturze do momentu jej odstania.
Śmietana zawiera, co najmniej 18% tłuszczu i charakteryzuje się gęstą, jednolitą konsystencją bez oznak oddzielenia serwatki, jasnokremową lub kremową barwą oraz lekko kwaśnym smakiem. Śmietana pakowana jest w plastikowe kubki lub opakowania kartonowe
Czytaj też: Rodzaje mleka - mleko pasteryzowane, UHT, mikrofiltrowane i nie tylko
Śmietana - wartość odżywcza, kalorie
Wartość odżywcza | w 100 g śmietany |
Wartość kaloryczna | 198 kcal |
Białko | 2,44 g |
Tłuszcz | 19,35 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 10,140 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 4,594 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,800 g |
Cholesterol | 59,0 g |
Węglowodany | 4,63 g |
Minerały | |
Wapń | 101,0 mg (10%*) |
Sód | 31,0 mg (2%) |
Fosfor | 76,0 mg (11%) |
Potas | 125,0 mg (4%) |
Magnez | 10,0 mg (3%) |
Żelazo | 0,07 mg (0,7%) |
Cynk | 0,33 mg (3%) |
Miedź | 0,018 mg (2%) |
Selen | 3,7 µg (7%) |
Witaminy | |
Niacyna | 0,093 mg (0,6%) |
Witamina B1 | 0,020 mg (2%) |
Witamina B2 | 0,168 mg (13%) |
Witamin B6 | 0,041 mg (3%) |
Witamina B12 | 0,21 µg (9%) |
Kwas pantotenowy | 0,472 mg (9%) |
Foliany | 6,0 µg (2%) |
Witamina C | 0,9 mg (1%) |
Witamina K | 1,5 µg (2%) |
Witamina A | 124,0 µg (14%) |
Witamina E | 0,38 mg (4%) |
Witamina D | 0,0 µg (0%) |
(*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Śmietana - jak zrobić?
Śmietanę można przygotować w domu wykorzystując do tego śmietankę oraz kultury starterowe. W pierwszej kolejności śmietankę należy podgrzać do temperatury 85 st. C - 90 st. C i utrzymywać w tej temperaturze przez około 5 minut, a następnie schłodzić ją do 20 st. C, dodać kultury starterowe i dokładanie wymieszać.
Mieszaninę pozostawia się na 16-18 godzin w temperaturze 20 st. C. Po uzyskaniu gęstej konsystencji mieszaninę umieszcza się w lodówce i przechowuje od 4 do 6 dni.
Śmietana - dla kogo niewskazana?
Śmietany nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego. Śmietana nie jest też polecana osobom będącym na diecie odchudzającej oraz osobom z nadwagą i otyłością.
Jak wybrać śmietanę wysokiej jakości?
Wybierając śmietanę warto zwrócić uwagę na skład śmietany deklarowany na etykiecie. Wiele śmietan dostępnych na rynku zawiera szereg dodatków w postaci: substancji zagęszczających (żelatyna, guma guar, karagen), skrobi modyfikowanej, mleka w proszku, emulgatorów, barwników. Najlepiej wybierać te, których skład jest jak najkrótszy i znajduje się w nim śmietanka i kultury bakterii mlekowych.
Czytaj też: Konserwanty, barwniki, polepszacze - ograniczaj chemiczne dodatki do żywności
Dobrą alternatywą są śmietany BIO, które można nabyć w sklepach z ekologiczną żywnością, supermarketach z działami BIO oraz w sklepach internetowych.
Śmietana - zastosowanie
Śmietanę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do potraw. Dobrze sprawdza się w formie dodatku do sałatek, surówek, mizerii, bazy dipów i sosów. Często jest podawana z pieczonymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi i pierogami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi.
Można też ją dodawać do wypieków, np. do ciasta na pączki lub ciasteczka, masy serowej do sernika. Bitą śmietanę spożywa się najczęściej w połączeniu z owocami (truskawkami, jagodami) lub jako składnik dań słodkich, np. naleśników, pancakes.
Śmietanę dodaje się również do zabielania zup, sosów oraz gulaszów.
Polecany artykuł: