Śniadanie, które sprzyja odchudzaniu. Najważniejszy jest jeden składnik

2023-05-29 14:18

Dietetycy są zgodni, że skuteczne odchudzanie wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Dlatego warto poznać sekret sycącego śniadania, które sprawi, że szybko i skutecznie zgubisz zbędne kilogramy.

Jajka na patelni
Autor: GettyImages Śniadanie, które sprzyja odchudzaniu. Najważniejszy jest jeden składnik

Ograniczanie kalorii sprzyja efektowi jo-jo

Dieta polegająca na głodówce i redukcji kalorii nie jest dobrym pomysłem. Powoduje nie tylko duży głód i dyskomfort, ale przede wszystkim prowadzi do efektu jo-jo. Kluczem do sukcesu jest więc nie tylko ograniczanie kaloryczności posiłków, ale przede wszystkim mądry wybór tego, co ląduje na naszych talerzach. Podpowiemy, jaki składnik jest szczególnie polecany jako podstawa zdrowego śniadania.

Białko, bo o nim mowa, odpowiada za budowę mięśni. Dlatego solidne wysokobiałkowe śniadanie może stanowić remedium na problemy z utrzymaniem fit-sylwetki. Co ważne – niekoniecznie wizualne wyszczuplenie przełoży się na niższą masę ciało. Białko jest budulcem mięśni, a te są cięższe niż tkanka tłuszczowa.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 19 Śniadanie

Białko zapewnia sytość na dłużej

Białko jest trawione przez organizm powoli. Oznacza to, że sprzyja również utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Proces trawienia także powoduje zużycie kalorii, a więc zjedzenie białka sprzyja ich spalaniu. Białko w optymalnej dawce wpływa również na utrzymanie właściwego poziomu hormonów sytości i głodu.

Uważa się, że już 20 g białka na śniadanie wystarczy, aby móc skorzystać z jego dobroczynnego wpływu na organizm. Kolejnym atutem białka jest spowolnienie trawienia węglowodanów. Sprzyja to utrzymaniu poziomu cukru we krwi na prawidłowym poziomie. Dzięki temu unikniesz uczucia silnego głodu, które może sprzyjać jedzeniu zbyt obfitych posiłków czy też podjadaniu w ciągu dnia - a to najwięksi wrogowie zgrabnej sylwetki.

Badania wykazały, że osoby jedzące białkowe śniadania szybciej redukują wagę, w porównaniu do osób, które jedzą przez dobę tyle samo kalorii, ale zaczynają dzień od węglowodanów. Co jeść, żeby nasza dieta zawierała optymalne porcje białka? Doskonałe źródła białka to m.in. jajka, ryby, mięso, drób, płatki owsiane, mleko i nabiał, tofu, rośliny strączkowe. Śniadanie skomponowane z wymienionych składników to gwarant dawki dobrej energii i optymalnej porcji białka na resztę dnia.