Sok z kiszonych ogórków dla zdrowia i urody. Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków?
Sok z kiszonych ogórków to właściwie nie sok, lecz marynata, którą zazwyczaj wylewamy. Tymczasem ten kwaśny napój to źródło cennych substancji prozdrowotnych. Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków, na co pomaga, kto powinien go regularnie pić? I czy to prawda, że sok z kiszonych ogórków sprzyja odchudzaniu?
Sok z kiszonych ogórków (marynata z kiszonych ogórków lub jeszcze inaczej - woda z kiszonych ogórków) powstaje w procesie ich fermentacji. Ma kwaskowaty, dość intensywny smak. I choć niektóre osoby - np. kobiety w ciąży - bez szklanki takiego soku nie wyobrażają sobie życia, to jednak zdecydowana większość z nas wylewa go niemal od razu po otwarciu słoika z ogórkami.
Jak się okazuje, to błąd - sok z kiszonych ogórków ma bowiem wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza m.in. obecności substancji powstających w procesie fermentacji, jaka zachodzi w trakcie kiszenia ogórków.
Spis treści
- Jakie składniki zawiera sok z kiszonych ogórków?
- Właściwości soku z kiszonych ogórków
- Jak pić sok z kiszonych ogórków?
- Sok z kiszonych ogórków - przeciwwskazania
Jakie składniki zawiera sok z kiszonych ogórków?
Sok z kiszonych ogórków to bogate źródło składników odżywczych. Szczególnie cenne są zawarte w nim:
- kwas mlekowy
- bakterie probiotyczne
- sód
- potas
- żelazo
- cynk
- magnez
- fosfor
- witaminy z grupy B
- witamina A
- witamina C
- witamina E
Właściwości soku z kiszonych ogórków
Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych sok z kiszonych ogórków ma szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jak wpływa na organizm?
Sok z kiszonych ogórków:
- korzystnie wpływa na odporność - to działanie zawdzięcza m.in. zawartości wit. C oraz obecności bakterii probiotycznych
- zwiększa wydajność organizmu i przywraca równowagę elektrolitową (to zasługa m.in. potasu i sodu)
- poprawia gospodarkę wodno-zasadową organizmu
- korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego
- wspiera urodę - poprawia stan włosów, skóry i paznokci (dzięki zawartości witamin z grupy B oraz cynku)
- wyrównuje stężenie lipidów we krwi, wspomaga przetwarzanie węglowodanów
- zapobiega bolesnym skurczom mięśni
- pomaga łagodzić objawy zespołu niespokojnych nóg
- zalecany jest przy zdiagnozowanej kandydozie
- poprawia metabolizm,
- zmniejsza skłonność do obrzęków
- może wspierać odchudzanie
- zmniejsza dokuczliwe objawy kaca
- pomaga przywrócić prawidłowy skład mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii.
Jak pić sok z kiszonych ogórków?
Sok z kiszonych ogórków można pić codziennie, najlepiej przed posiłkiem, nie przekraczając 200 ml dziennie (większa porcja to niemal pewne problemy żołądkowe).
Na bazie soku z kiszonych ogórków można przygotować również smaczny, orzeźwiający koktajl - wystarczy dodać odrobinę startego czosnku, trochę koperku i pudełeczko kefiru.
Sok z kiszonych ogórków - przeciwwskazania
Mimo, że sok z kiszonych ogórków jest bardzo zdrowy, nie każdy może go pić. Ze względu na dużą zawartość sodu powinny unikać go osoby mające nadciśnienie lub problemy z nerkami, a także alergicy - u nich sok z kiszonych ogórków, ze względu na zawartość pewnych ilości histaminy powstającej w procesie fermentacji, może wywoływać niekorzystne objawy, w tym swędzącą pokrzywkę, katar czy łzawienie oczu.
Polecany artykuł: