Ogórki kiszone - kalorie, właściwości i zastosowanie
Ogórki kiszone (kwaszone) mają wiele właściwości zdrowotnych i niewiele kalorii. W związku z tym warto na stałe włączyć je do diety. Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze mają ogórki kiszone i jakich witamin dostarczają.
Spis treści
- Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne
- Ogórki kiszone - zastosowanie w kuchni
- Ogórki kiszone - jak kupić te dobrej jakości?
- Ogórki kiszone - jak kisić ogórki?
Ogórki kiszone (kwaszone) są otrzymywane w wyniku procesu fermentacji mlekowej, co ma wpływ na ich właściwości i wartości odżywcze, a także kaloryczność. Tak przygotowane ogórki są znane od stuleci, kojarzone zwykle z kuchnią Europy centralnej i wschodniej, szczególnie z Polską i Niemcami.
Jednak mało kto wie, że produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana w Mezopotamii ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. Ich właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną były znane starożytnym Grekom i Rzymianom, doceniali je Arystoteles, Kleopatra oraz Juliusz Cezar. W kolejnych wiekach rozpowszechniły się w Europie, skąd za pośrednictwem imigrantów dotarły do Ameryki.
Ogórki kiszone - ile kalorii mają ogórki kiszone?
100 g ogórków kiszonych dostarcza 11 kcal oraz
Składniki odżywcze | w 100g |
---|---|
Białko | 1,0 g |
Tłuszcze | 0,1 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,03 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,0 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,04 g |
Węglowodany | 1,9 g |
Błonnik | 0,5 g |
Minerały | |
Fosfor | 27,0 mg (4%)* |
Potas | 99,0 mg (3%) |
Sód | 703,0 mg (47%) |
Wapń | 18,0 mg (2%) |
Żelazo | 0,4 mg (4%) |
Magnez | 43,0 mg (11%) |
Cynk | 0,82 mg (7%) |
Miedź | 0,06 mg (7%) |
Witaminy | |
Witamina B1 | 0,01 mg (1%) |
Witamina B2 | 0,02 mg (2%) |
Niacyna | 0,2 mg (1%) |
Foliany | 8,0 µg (2%) |
Witamina C | 4,0 mg (4%) |
Witamina A | 17,0 µg (2%) |
*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wartość odżywcza Baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne
Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym (11kcla/100 g), są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, bo cukier w nich zawarty w procesie fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy. Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.
- dzięki niewielkiej ilości kalorii ogórki kiszone świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się
- są naturalnym probiotykiem
- wzmacniają odporność organizmu
- oczyszczają organizm
- dzięki obecności kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową
- ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapobiegają zaparciom i pozostawiają uczucie sytości na dłużej
- dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B
- obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- zapobiegają anemii
Czytaj też: Jaka sól do ogórków kiszonych?
Ogórki kiszone - przeciwwskazania
Ogórki kiszone mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, ale są też źródłem sodu, dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane u osób z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz cierpiących na wrzody żołądka.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Ogórki kiszone - zastosowanie w kuchni
Ogórki kiszone znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są bazą sałatek, surówek i zupy ogórkowej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek i w formie przekąski. Ponadto można je dodawać do gulaszów mięsnych, są np. składnikiem Strogonowa.
CZYTAJ TEŻ:
- KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK
- Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
- KIMCHI - właściwości i przepis. Jak zrobić kimchi w domu?
- KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
Ogórki kiszone - jak kupić te dobrej jakości?
Ogórki kiszone są dostępne w sklepach w opakowaniach zbiorczych, w drewnianych beczkach (można je kupić na wagę), jak również w wiaderkach i słoikach.
Ogórki kiszone powinny charakteryzować się właściwym dla ogórków kwaskowym zapachem, bez obcych zapachów, jędrnością i zieloną barwą skórki. Woda, w której zanurzone są ogórki nie może być śluzowata.
Ogórki kiszone/kwaszone nie nie mogą zawierać w składzie kwasu octowego (niekiedy dodaje się go w celu uniknięcia rozwoju niepożądanych drobnoustrojów). Niestety, zdarza się, że na etykiecie jest napisane "ogórki kiszone" lub "ogórki kwaszone", a w składzie znajduje się kwas octowy. W związku z tym przed zakupem należy uważnie czytać etykiety.
Polecany artykuł:
Ogórki kiszone - jak kisić ogórki?
Ogórki kiszone są ogólnie dostępne w sklepach, jednak najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie. Te sklepowe często zawierają substancje konserwujące i przyspieszające fermentację: bakterie lub kwas octowy.
Do przygotowania ogórków kiszonych używa się ogórków gruntowych. Najlepsze są ogórki o podobnej wielkości, gładkiej skórce z małą ilością niewielkich brodawek oraz ze skórką o jednolitej barwie.
Ogórki umieszcza się w szklanych słoikach, kamiennych naczyniach lub drewnianych beczkach (po wcześniejszym dokładnym umyciu) z łodygami i nasionami kopru, czosnkiem i chrzanem.
Coraz częściej do kiszenia ogórków wykorzystywane są kultury starterowe, składające ze się ze szczepów bakterii o wysokiej aktywności antybakteryjnej, szybkiej kolonizacji środowiska oraz syntezie związków, które pozwalają uzyskać pożądane cechy organoleptyczne kiszonek.
Oprócz kopru, czosnku i chrzanu do ogórków można dodać ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, jagody jałowca, liście wiśni, porzeczki czy chrzanu, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne.
Ogórki zalewa się solanką przygotowaną z wody i soli, tak by ogórki były w niej całkowicie zanurzone.
Naczynie z kiszonką, nieco uchylone należy pozostawia się przez pierwsze trzy dni w temperaturze pokojowej, następnie przenosi w chłodne miejsce i szczelnie zamka. Czas kiszenia warunkuje cechy ogórków kiszonych: krótszy czas kiszenia prowadzi do uzyskania ogórków małosolnych, długie kiszenie warunkuje uzyskanie ogórków kiszonych (30-40 dni).
Ważna jest też jakość wody, która nie powinna być twarda, oraz temperatura zalewy: zbyt wysoka może prowadzić do rozwoju bakterii kwasu masłowego, drożdży i pleśni, co skutkuje otrzymaniem kiszonki złej jakości.
Warto kontrolować kiszonkę, czy ogórki są całkowicie zanurzone w zalewie, jeśli zalewy jest za mało należy ją uzupełnić, jeśli ma konsystencję śluzu - wymienić.
Prawidłowo ukiszone ogórki charakteryzują się chrupkością, zieloną barwą i kwaskowatością.