i
Sok z marchwi ma piękny, pomarańczowy kolor i znakomicie smakuje. Ale tak naprawdę wcale nie musi być pomarańczowy – w Polsce można kupić również inne odmiany marchwi, w tym białą, żółtą, fioletową, czerwoną czy czarną. Fioletowa i czarna marchew bogata jest w związki o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Z kolei w odmianie czerwonej jest bardzo dużo likopenu, związku obecnego również w pomidorach. W odmianie białej nie ma natomiast beta-karotenu, którego tak dużo jest w marchwi znanej nam najlepiej – pomarańczowej: taniej, powszechnie dostępnej i bardzo zdrowej.
Jeśli już wyciskamy własnoręcznie sok z marchwi, to właśnie z niej. A dlaczego warto robić to jak najczęściej?
Spis treści
Właściwości zdrowotne soku z marchwi
Sok z marchwi ma zbliżoną wartość odżywczą do marchwi. Nie jest kaloryczny (w 100 g jest zaledwie 41 kcal), bogaty jest za to w szereg składników odżywczych, w tym w:
- witaminę C,
- witaminę E,
- beta-karoten,
- kwas foliowy,
- tiaminę,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- potas,
- sód
- cynk.
Na co pomaga sok z marchwi?
Sok z marchwi ma szereg właściwości prozdrowotnych. Warto go stosować również (po kontakcie z lekarzem) przy niektórych dolegliwościach i schorzeniach.
Sok z marchwi:
- Wspiera wzrok – zapobiega tzw. kurzej ślepocie, jest bowiem bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A
- Pomaga przy niedokrwistości
- Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy
- Łagodzi stany zapalne skóry, wspiera leczenie trądziku
- Nadaje skórze piękny odcień – przyspiesza opalanie, przedłuża jego efekty
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze – w tradycyjnej ludowej medycynie sok i miazgę z marchwi stosowano przeciw owsikom
- Korzystnie wpływa na odporność - to kolejna zasługa beta-karotenu
- Poprawia perystaltykę jelit
- Ma właściwości antynowotworowe – może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób nowotworowych, np. raka przełyku
- Sprawdza się w zaburzeniach trawiennych u niemowląt, zawiera bowiem związki siarkowe, pobudzające rozwój bakterii Bifidobacterium bifidum.
Jaka marchew jest najlepsza na sok?
Sok z marchwi można kupić w każdym sklepie – zarówno ten świeży, jednodniowy, jak i zapakowany w kartonik lub butelkę. Dużo lepszy będzie jednak sok, który przygotujesz sobie samodzielnie w domu, tuż przed wypiciem. Ważna jest jednak jakość marchwi, którą użyjesz. Najlepsza jest marchew z odmiany sokowej.
Musi być jędrna, twarda, świeża – inaczej sok nie będzie tak smaczny, może być lekko gorzkawy, być może również straci część wartości odżywczych. Warto kupować marchew z upraw ekologicznych lub kontrolowanych, gdyż wtedy ryzyko, że zawiera ona substancje toksyczne z gleby lub środków ochrony roślin znacząco spada.
Ile soku dziennie można wypić?
Sok z marchwi jest zdrowy, ale lepiej nie przesadzać z jego ilością. Jak wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek, lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: - Soki, zarówno owocowe, jak i warzywne dostępne w sklepie, są "płynną postacią" produktów, z których są wytwarzane, bo dostarczają zbliżonych ilości składników odżywczych.
Dodatkowo przepisy prawa zabraniają dodawania do nich substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów, są więc w pełni naturalne. Dlatego też bezpiecznie i z korzyścią dla zdrowia można włączać szklankę soku dziennie jako kolejną porcję warzyw lub owoców.
Generalnie w zaleceniach żywieniowych zaznacza się, że można nimi zastępować 1 porcję warzyw i owoców. Osoby starsze, które mają problemy z gryzieniem, mogą śmiało wypijać dwie szklanki dziennie, jest to dla nich sposób zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie. Zalecenia względem dzieci i młodzieży są dostosowane do ich wieku – od 4 do 6 lat mogą spożywać ok. 170 ml soku dziennie, zaś od 7 r. ż. również mogą pić 1 szklankę soku dziennie (do 230 ml).
Zobacz przepisy na soki wzmacniające odporność:
Przepisy na sok z marchwi
Przygotowanie soku z marchwi jest banalnie proste. Czysty sok z marchwi bez żadnych dodatków najłatwiej i najszybciej przygotujesz w sokowirówce, przepuszczając przez nią kilka, kilkanaście kawałków pokrojonej uprzednio marchwi. Można go również zrobić w blenderze lub wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej, choć wtedy trwa to nieco dłużej.
Sok z marchwi można również wzbogacić różnymi dodatkami, np. natką pietruszki, imbirem, jabłkiem, burakiem. Proporcje użytych składników są dowolne – w zależności od upodobań smakowych. Oto garść inspiracji.
Przepis na sok z marchwi, jabłka i buraka
Składniki (na ok. 250 ml)
- 1 duża marchew
- 1 burak
- 1-2 jabłka
- sok wyciśnięty z jednej małej cytryny (opcjonalnie)
Marchew i buraka obierz ze skóry, jabłka pokrój ze skórą (usuń gniazda nasienne), następnie przeciśnij przez sokowirówkę lub wyciskarkę. Gotowy sok dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Przepis na sok z marchwi, ananasa, pomarańczy i imbiru
Składniki:
- 2 duże marchewki
- kilka plasterków ananasa
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- plasterek świeżego imbiru
Marchew obierz ze skórki, pokrój, dodaj pokrojone plastry ananasa i kawałek imbiru, to wszystko po kolei wkładaj do sokowirówki lub wyciskarki. Do gotowego soku dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy.