Sok z winogron - na co pomaga? [PRZEPIS]

2021-11-16 14:05

Sok z winogron robi się wczesną jesienią, gdy dorodne kiście winogron dojrzeją już na krzaku. Zwykle jest ich tak dużo, że trudno je wszystkie zjeść, dlatego zrobienie z nich soku jest bardzo dobrym pomysłem. Sok z winogron robi się szybko i łatwo.

Sok z winogron - na co pomaga? [PRZEPIS]
Autor: Getty Images

Sok z winogron gości na naszych stołach stosunkowo rzadko, a szkoda, bo jest bardzo łatwy w wykonaniu, ma liczne właściwości lecznicze i - co najważniejsze - wspaniały smak i aromat. W przeciwieństwie do wina nadaje się do serwowania zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Poradnik zdrowie: Odporność

Spis treści

  1. Przepis na sok z winogron
  2. Sok z winogron - na co pomaga?
  3. Które winogrona wybrać na sok?

Przepis na sok z winogron

Najłatwiej jest zrobić sok z winogron w sokowniku. Wtedy nie będziemy musieli przecierać owoców przez sito, co jest bardzo żmudne i pracochłonne. 

Sok z winogron z sokownika można przygotować bardzo prosto. Wystarczy postępować wedle poniższego przepisu:

Składniki na sok z winogron:

  • 5 kg winogron
  • 1/2 kg cukru

Sok z winogron - przygotowanie

  1. Winogrona porządnie myjemy (najlepiej chwilę je pomoczyć w misce z wodą, a następnie umyć dokładnie pod prysznicem z perlatorem - wtedy mamy pewność, że woda pod ciśnieniem zmiecie większość zanieczyszczeń). 
  2. Następnie oddzielamy owoce od gałązek, jednocześnie pozbywając się tych zeschniętych lub uszkodzonych.
  3. Przekładamy owoce do sokownika i parujemy około godziny, aż puszczą sok. 
  4. Sok zlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy ok. 15 minut, aż cukier całkiem się rozpuści (raz na jakiś czas należy przemieszać sok).
  5. Przelewamy sok do umytych i - najlepiej - wyparzonych słoików lub butelek. Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie przenosimy w chłodne i suche miejsce.   

Sok z winogron - na co pomaga?

Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą już sprzed 5 tysięcy lat. O tym, jak bardzo jest cenna, może świadczyć chociażby fakt, że powstał specjalny termin na określenie leczenia winogronami (owocami, sokiem i winem) - ampeloterapia. Już Hipokrates porównywał właściwości lecznicze winogron do właściwości miodu.  

Sok z winogron ma niezwykłe właściwości, które zawdzięcza m.in. bogactwu witamin i składników mineralnych: 

Ponadto sok z winogron:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
  • zmniejsza reakcje alergiczne organizmu, 
  • chroni nasz układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca,
  • pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (ze względu na obecność resweratrolu),
  • jest zasadotwórczy, więc pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Które winogrona wybrać na sok?

Sok najlepiej jest robić z ciemnofioletowych winogron, gdyż zawierają one bardzo dużo flawonoidów, które niszczą wolne rodniki, chroniąc nasze komórki przez starzeniem się i nowotworami, mają też więcej żelaza. 

QUIZ: Winogrona - wino, rodzynki czy olej?

Pytanie 1 z 9
Skąd pierwotnie pochodzi winorośl?
Winogrona