Sok z winogron - na co pomaga? [PRZEPIS]
Sok z winogron robi się wczesną jesienią, gdy dorodne kiście winogron dojrzeją już na krzaku. Zwykle jest ich tak dużo, że trudno je wszystkie zjeść, dlatego zrobienie z nich soku jest bardzo dobrym pomysłem. Sok z winogron robi się szybko i łatwo.
Sok z winogron gości na naszych stołach stosunkowo rzadko, a szkoda, bo jest bardzo łatwy w wykonaniu, ma liczne właściwości lecznicze i - co najważniejsze - wspaniały smak i aromat. W przeciwieństwie do wina nadaje się do serwowania zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Spis treści
Przepis na sok z winogron
Najłatwiej jest zrobić sok z winogron w sokowniku. Wtedy nie będziemy musieli przecierać owoców przez sito, co jest bardzo żmudne i pracochłonne.
Sok z winogron z sokownika można przygotować bardzo prosto. Wystarczy postępować wedle poniższego przepisu:
Składniki na sok z winogron:
- 5 kg winogron
- 1/2 kg cukru
Sok z winogron - przygotowanie
- Winogrona porządnie myjemy (najlepiej chwilę je pomoczyć w misce z wodą, a następnie umyć dokładnie pod prysznicem z perlatorem - wtedy mamy pewność, że woda pod ciśnieniem zmiecie większość zanieczyszczeń).
- Następnie oddzielamy owoce od gałązek, jednocześnie pozbywając się tych zeschniętych lub uszkodzonych.
- Przekładamy owoce do sokownika i parujemy około godziny, aż puszczą sok.
- Sok zlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy ok. 15 minut, aż cukier całkiem się rozpuści (raz na jakiś czas należy przemieszać sok).
- Przelewamy sok do umytych i - najlepiej - wyparzonych słoików lub butelek. Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie przenosimy w chłodne i suche miejsce.
Sok z winogron - na co pomaga?
Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą już sprzed 5 tysięcy lat. O tym, jak bardzo jest cenna, może świadczyć chociażby fakt, że powstał specjalny termin na określenie leczenia winogronami (owocami, sokiem i winem) - ampeloterapia. Już Hipokrates porównywał właściwości lecznicze winogron do właściwości miodu.
Sok z winogron ma niezwykłe właściwości, które zawdzięcza m.in. bogactwu witamin i składników mineralnych:
- witaminy C - wspomaga odporność;
- witaminy A - dba o nasz wzrok;
- witamin z grupy B;
- potas i magnez - dbają o nasze mięśnie i układ nerwowy;
- żelazo - zapobiega anemii;
- wapń i fosfor - gwarantują mocne i zdrowe zęby oraz kości;
- jod - korzystnie wpływa na pracę tarczycy;
- miedź, cynk - dbają o zdrowe włosy, skórę i paznokcie;
- flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze - hamują namnażanie się komórek rakowych, obniżają poziom złego cholesterolu;
Ponadto sok z winogron:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
- zmniejsza reakcje alergiczne organizmu,
- chroni nasz układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca,
- pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (ze względu na obecność resweratrolu),
- jest zasadotwórczy, więc pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Które winogrona wybrać na sok?
Sok najlepiej jest robić z ciemnofioletowych winogron, gdyż zawierają one bardzo dużo flawonoidów, które niszczą wolne rodniki, chroniąc nasze komórki przez starzeniem się i nowotworami, mają też więcej żelaza.