Orzeźwia, wspiera serce, pomaga zasnąć. Sok z wiśni to hit wczesnego lata
Koniec czerwca i początek lipca to czas, kiedy pojawiają się wiśnie. Nawet jeśli ich nie lubisz, warto choć raz przyrządzić sok z wiśni. Spróbuj - na pewno nie pożałujesz, bo smakuje nieco inaczej niż same wiśnie. W dodatku ma szereg cennych właściwości - szklanka soku z wiśni orzeźwia, pobudza, dostarcza witamin i minerałów i wspiera zdrowie. Można go kupić w sklepie, ale najlepszy jest ten wyciśnięty samodzielnie. Warto wiedzieć, na co pomaga sok z wiśni, jak przyrządzić najsmaczniejszy i kto nie może pić soku z wiśni.
Spis treści
- Domowy sok z wiśni jest zdrowszy niż napoje wiśniowe
- Sok z wiśni ma cenne właściwości
- Takie wiśnie są najlepsze na sok
- Jak zrobić najlepszy sok z wiśni? Przepisy na sok z wiśni
Domowy sok z wiśni jest zdrowszy niż napoje wiśniowe
Wiśnie można jeść na różne sposoby, warto też od czasu do czasu przyrządzić z nich pyszny sok. A dlaczego warto? Domowy sok z wiśni ma dużo więcej właściwości odżywczych, niż przygotowywany z koncentratu sok, który można kupić w sklepie, co wynika z dużo wyższej zawartości owoców.
Jest też dużo zdrowszy, niż sklepowe napoje wiśniowe, których producenci mogą dodawać do nich np. polepszacze smaku lub koloru czy konserwanty.
Robiąc taki sok w domu można również samodzielnie decydować o jego smaku (dodając np. naturalne dodatki wpływające na kwaskowość - np. sok z cytryny) i o kaloryczności, dodając do niego więcej lub mniej cukru.
Sok z wiśni ma cenne właściwości
Domowy sok z wiśni, podobnie jak same wiśnie, ma szereg cennych dla zdrowia właściwości.
- Chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenia - zawiera bowiem dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki.
- Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż zawiera m.in. antocyjany zwiększające elastyczność naczyń włosowatych i witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne.
- Chroni serce za sprawą wysokiej zawartości potasu.
- Zmniejsza ryzyko miażdżycy, gdyż zawarte w nim składniki, w tym błonnik, obniżają poziom "złego" cholesterolu.
- Pomaga na bezsenność - wiśnie jako jedne z nielicznych owoców zawierają melatoninę, a badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Journal of Medicinal Food" udowodniły, że bezsenność leczy szklanka soku z wiśni pitego rano i wieczorem przez dwa tygodnie.
- Obniża gorączkę, działa przeciwzapalnie i łagodzi bóle mięśni przy przeziębieniu lub grypie.
- Pomaga leczyć schorzenia układu moczowego, takie jak kamica nerkowa lub zapalenie pęcherza moczowego.
- Jest wskazany przy braku apetytu, gdyż zawarte w nim kwasy owocowe pobudzają wydzielanie śliny i enzymów trawiennych.
Warto jednak pamiętać, że sok z wiśni nie jest dla każdego. Przeciwwskazaniem do picia soku z wiśni jest alergia na wiśnie, a także problemy z układem pokarmowym - nie powinny go spożywać osoby z nieżytem żołądka, stanem zapalnym lub w trakcie leczenia choroby wrzodowej.
Poznaj 8 zdrowych zasad jedzenia owoców
Takie wiśnie są najlepsze na sok
To oczywiste, że owoce na sok powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Równie ważna jak jakość owoców jest jednak odmiana wiśni. W Polsce rośnie kilkanaście odmian wiśni, jednak - ze względu na smak owoców lub ich soczystość - nie każda na daje się na sok.
Najpopularniejszą wiśnią wykorzystywaną na sok jest wiśnia słupianka, zwana również wiśnią nadwiślańską. Smaczny, lekko kwaskowaty sok można zrobić również z wiśni odmiany Lucyna, z wiśni Nana (która daje słodko-kwaśne owoce), a także z wiśni North Star (który wedle znawców jest lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą cynamonu) oraz z wiśni odmiany Sabina, dającej sok aromatyczny, bardzo smaczny, słodkawo-kwaskowaty.
Na sok nie zawsze natomiast nadają się wiśnie szklanki - ich sok zazwyczaj jest bardzo jasny a niekiedy wręcz bezbarwny, smak natomiast zależy od odmiany. Jedną z najpopularniejszych wiśni tej odmiany jest tzw. Wczesna Ludwika, której owoce mają miąższ niemal pomarańczowy i dają jasny sok o smaku słodkawo-kwaśnym.
Polecany artykuł:
Jak zrobić najlepszy sok z wiśni? Przepisy na sok z wiśni
Sok wiśniowy przygotowuje się bardzo łatwo i można zrobić go zarówno w sposób tradycyjny, jak i za pomocą wyciskarki do owoców lub sokownika (jedynie w tym ostatnim przypadku wiśni nie trzeba drylować, w dodatku przygotowując sok z wiśni w sokowniku można uzyskać go dużo więcej, niż za pomocą innych metod).
Sok z wiśni z cukrem i sokiem z cytryny
Potrzebujesz:
- 1 kg wydrylowanych wiśni,
- 1 kg cukru, sok z cytryny średniej wielkości.
Umyte wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, następnie wymieszaj i na kilka godzin odstaw w chłodne miejsce. Gdy owoce puszczą sok, podgrzewaj garnek na gazie przez 15-20 minut (płomień powinien być na tyle mały, by owoce się nie przypaliły, a sok nie wykipiał).
Zawartość garnka co jakiś czas mieszaj. W tym czasie wyparz przygotowane wcześniej butelki. Gdy są jeszcze ciepłe, przelej do nich gorący sok i mocno zakręć. Jeśli chcesz, by sok dotrwał do zimy, możesz go spasteryzować: wyłóż garnek ręcznikiem, wstaw butelki z sokiem, zalej wodą do 3/4 wysokości i pasteryzuj przez 20 minut od chwili zagotowania wody.
Sok z wiśni z sokownika
Potrzebujesz:
- 1 kg wiśni (bez drylowania),
- 1/2 kg cukru.
Umyj wiśnie, przesyp do sitka - niech przeschną. W tym czasie przygotuj sokownik zgodnie z instrukcją producenta - w większości modeli do najniższej części sokownika trzeba wlać wodę, a do środkowej zamocować rurkę odpływową i zablokować zacisk.
Następnie przełóż wiśnie do najwyższej części sokownika, zasyp cukrem, przykryj pokrywką i ustaw na gazie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy w środkowej części sokownika zbiera się sok (w zależności od soczystości owoców może to trwać od kilku do kilkunastu minut). Od razu zacznij go zlewać do czystych, wyparzonych butelek. Co jakiś czas mieszaj wiśnie w najwyższej części sokownika, dzięki czemu uda się z nich wydobyć więcej soku.
Polecany artykuł: