Sok z żurawiny - właściwości lecznicze i zastosowanie. Przepis na domowy sok z żurawiny
Sok z żurawiny nie bez powodu kojarzony jest z leczeniem chorób pęcherza moczowego - to jego podstawowe zastosowanie lecznicze. Ale nie jedyne: sok z żurawiny może dużo więcej, a jego cenne właściwości prozdrowotne warto wykorzystywać o każdej porze roku, szczególnie zaś jesienią i zimą. Jakie właściwości ma sok z żurawiny? Jak przygotować pyszny, domowy sok z żurawiny?
Sok z żurawiny (sok żurawinowy) ma piękny, czerwony kolor i charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty smak. W sprzedaży dostępny jest przez cały rok - kupując go w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy jest to sok wyciśnięty z owoców, czy przygotowany z koncentratu (cenniejszy jest ten pierwszy).
A jesienią można przygotować go własnoręcznie, ze świeżych owoców żurawiny, które w Polsce zbiera się od września do listopada - zwłaszcza, że nie jest to wcale skomplikowane. A dlaczego warto pić sok z żurawiny?
Spis treści
- Właściwości odżywcze soku z żurawiny
- Sok z żurawiny zwalcza infekcje układu moczowego
- Sok z żurawiny na zdrowe serce i dobre ciśnienie
- Sok z żurawiny zwalcza bakterie i wirusy
- Sok z żurawiny może zapobiegać nowotworom
- Sok z żurawiny - przeciwwskazania
- Przepis na domowy sok z żurawiny
- Ile soku z żurawiny można wypić?
Właściwości odżywcze soku z żurawiny
Sok z żurawiny to prawdziwa bomba witaminowa, choć bardziej pasowałoby określenie: witaminowo-mineralna. Podobnie jak żurawina zawiera on bowiem takie składniki, jak:
- witamina C
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B6
- witamina E
- karotenoidy
- żelazo
- wapń
- potas
- fosfor
- miedź
- magnez
- jod
- bioflawonoidy
- antocyjany
- resweratrol
- antyoksydanty
- triterpenoidy
- polifenole
- taniny
Sok z żurawiny zwalcza infekcje układu moczowego
Sok z żurawiny, dzięki zawartości pewnych związków - szczególnie tanin oraz proantocyjanidyny - łagodzi dolegliwości układu moczowego, zwłaszcza pęcherza i cewki moczowej - zapobiega również ich nawrotom.
Związki te obniżają bowiem pH moczu, dzięki czemu jego środowisko staje się kwaśne, niekorzystne dla bakterii i nie mogą się one w nim namnażać. Zapobiegają również przyleganiu bakterii E. coli do ścianek pęcherza moczowego, gdyż uszkadzają włosowate wypustki, którymi drobnoustroje przyczepiają się do błony śluzowej, dzięki czemu są one łatwo wypłukiwane wraz z moczem.
Regularne picie soku z żurawiny może skutecznie zapobiegać nawracającym zapaleniom pęcherza i zakażeniom układu moczowego, może również chronić układ moczowy przez infekcjami, które mogą być następstwem planowych zabiegów ginekologicznych.
Czytaj też:
Sok z żurawiny na zdrowe serce i dobre ciśnienie
Sok z żurawiny może również poprawiać pracę układu krążenia i zapobiegać chorobom serca, a te właściwości zawdzięcza dużej zawartości flawnonoidów ( takich jak antocyjany i proantocyjanidyny), które poszerzają naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi i obniżając ciśnienie, a jednocześnie spowalniają proces tworzenia się zakrzepów.
Sok żurawinowy zwiększa również poziom antyoksydantów w osoczu krwi, a to z kolei bezpośrednio przekłada się na spadek stężenia "złego" cholesterolu i wzrost stężenia "dobrego" cholesterolu.
Wpływa również na zmniejszenie liczby komórek śródbłonka w naczyniach krwionośnych, co ma znaczenie dla osób, które chcą zapobiec miażdżycy i chorobom serca - komórki te produkują bowiem osteokalcynę, za sprawą której naczynia krwionośne tracą elastyczność, stają się twardsze.
Sok z żurawiny zwalcza bakterie i wirusy
Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że sok z żurawiny ma również silne działanie antybakteryjne. W układzie moczowym działa na bakterie E.coli, z kolei badania z 2018 roku (ich wyniki opublikowano w Journal of the Science of Food and Agriculture) dowiodły, że zawarte w żurawinie i uzyskanym z niej soku substancje mogą hamować rozrost bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.
Testy wykazały również, że sok z żurawiny może zwalczać niektóre wirusy, w tym norowirusy wywołujące m.in. zatrucia pokarmowe, a także bakterie odpowiadające za próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.
Sok z żurawiny może zapobiegać nowotworom
Tak przynajmniej sugerują niektóre badania - te właściwości sok z żurawiny zawdzięczać ma zaś kilku związkom: triterpenoidom, flawonoidom, antocyjanom, kwercetynie i resweratrolowi. Związki te mogą hamować stres oksydacyjny, a także - nad czym ciągle trwają badania - spowalniać wzrost komórek nowotworowych i przyspieszać ich apoptozę, czyli śmierć.
Sok z żurawiny - przeciwwskazania
Mimo tych cennych właściwości nie każdy z nas może pić sok z żurawiny - przeciwwskazaniem są niektóre choroby, w tym refluks żołądkowo-przełykowy: w tym przypadku sok z żurawiny może przejściowo nasilić objawy choroby.
Powinny go również unikać osoby mające osteoporozę lub kamienie nerkowe.
Przeciwwskazaniem jest również przyjmowanie niektórych leków, w tym zawierających takie substancje, jak cyklosporyna, diklofenak czy amoksycyklinę lub przeciwzakrzepową warfarynę - substancje zawarte w soku z żurawiny mogą wchodzić z nimi w interakcje i nasilać bądź osłabiać ich działanie. Ponieważ nie są to jedyne takie leki, jeśli przyjmujesz na stałe preparaty zalecone przez lekarza, skontaktuj się z nim, zanim włączysz sok z żurawiny do swojego menu.
Przepis na domowy sok z żurawiny
Jak zrobić domowy sok z żurawiny? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Sok z żurawiny można przygotować na kilka sposobów.
Jeśli masz w domu wyciskarkę do soków, sok z żurawiny przygotuj właśnie w niej - będzie najzdrowszy, bo w czystej postaci. Do smaku warto go jednak dosłodzić miodem, stewią lub ksylitolem, gdyż w czystej postaci może być cierpki, można go również wymieszać z odrobiną innego, słodkiego soku.
Można przygotować również sok z żurawiny z cukrem - wówczas będzie to bardziej syrop, niż sok.
Sok (syrop) z żurawiny:
Składniki:
- 1 kg owoców żurawiny
- 500 g cukru
Przygotowanie:
- owoce umyj, przesyp do dużego garnka, zasyp cukrem, przykryj i pozostaw na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu
- następnego dnia zalej wodą (powinna ledwo zakrywać owoce) i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez dwie godziny, aż owoce się rozpadną i puszczą dużo soku.
- zdejmij naczynie z ognia, poczekaj aż sok ostygnie, przecedź go przez sitko do garnka i ponownie zagotuj
- gorący sok przelej do czystych, wyparzonych i suchych butelek, a następnie szczelnie zamknij.
Ile soku z żurawiny można wypić?
Sok z żurawiny, podobnie jak inne produkty spożywcze, może zaszkodzić, jeśli będzie wypijany w zbyt dużych ilościach. Dietetycy nie precyzują, jaka dawka soku jest zdrowa, a jaka może zaszkodzić.
Warto kierować się zdrowym rozsądkiem i normami spożycia soków, opracowanymi chociażby przez WHO, wg, których dorosły może wypić nie więcej, niż szklankę soku dziennie - osoby mające problem z gryzieniem mogą tę ilość zwiększyć do dwóch szklanek.