Sól kłodawska - wartości odżywcze, zastosowanie, właściwości lecznicze
Sól kłodawska to gruboziarnista, niejodowana sól kamienna wydobywana w Kopalni Soli ,,Kłodawa”. Swoje zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym, rolniczym, leczniczym i kosmetycznym. Jakie właściwości lecznicze posiada sól kłodawska? Jakie negatywne skutki dla zdrowia powoduje nadmierne spożycie soli?
Spis treści
- Sól kłodawska - jakie wartości odżywcze posiada?
- Sól kłodawska - jakie właściwości lecznicze posiada?
- Jakie zastosowanie ma sól kłodawska?
- Czy nadmiar soli jest szkodliwy?
- Nadmiar soli w organizmie - do jakich schorzeń prowadzi?
- Czym objawia się niedobór sodu w organizmie?
Sól, zwana niegdyś ,,białym złotem”, już od czasów starożytności była surowcem drogocennym z uwagi na swoje właściwości konserwujące. Stanowiła także swego rodzaju walutę, gdyż wykorzystywano ją jako żołd wypłacany żołnierzom. Obecnie sól nie jest aż tak wartościowa, choć znajduje się w każdej kuchni i używana jest jako podstawowy składnik wielu dań różnych kuchni świata.
Sól kłodawska - jakie wartości odżywcze posiada?
Sól kłodawska wydobywana jest metodami tradycyjnymi, dzięki czemu nie traci swoich walorów odżywczych. Sól z kopalni ,,Kłodawa” nie jest ługowana, dlatego charakteryzuje ją wyższa zawartość minerałów. Przybiera barwy od śnieżnobiałej po szarą.
Jest bogatym źródłem mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biopierwiastki wchodzące w jej skład regulują proces przemiany materii i są odpowiedzialne za wchłanianie enzymów.
Polecany artykuł:
Jakie pierwiastki zawiera sól kłodawska?
W soli kłodawskiej znajdziemy m.in. takie pierwiastki, jak:
Sól kłodawska - jakie właściwości lecznicze posiada?
Sól kłodawska posiada wiele cennych właściwości leczniczych, m.in.:
- odpowiada za regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz gospodarki kwasowo-zasadowej,
- korzystnie wpływa na pracę układu mięśniowego i nerwowego,
- w postaci roztworu może być wykorzystywana jako środek antybakteryjny do łagodzenia stanów zapalnych i bólu gardła,
- w połączeniu z wodą wykazuje działanie przeciwobrzękowe,
- można ją stosować do przemywania ran w przebiegu łojotokowego zapalenia skóry,
- roztwór z soli kłodawskiej doskonale sprawdza się na kurzajki,
- w postaci roztworu pożyteczna jest w walce z zapaleniem zatok (jako płyn do płukania),
- połączenie roztworu z soli kłodawskiej z sokiem z cytryny jest pomocne w przypadku migrenowych bólów głowy,
- znajduje swoje zastosowanie w profilaktyce chorób tarczycy - stymuluje produkcję hormonów tarczycy,
- warto stosować ją w stanach przeziębienia, grypy oraz w leczeniu chorób autoimmunologicznych i schorzeń reumatycznych.
Jakie zastosowanie ma sól kłodawska?
Sól kłodawska swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Osoby dbające o swoje zdrowie chętnie wprowadzają do diety sól kłodawską, która z odróżnieniu od soli ważonej wykazuje dużą zawartość zdrowych dla organizmu minerałów.
Sól kłodawska wykorzystywana jest także:
- w przemyśle jako środek konserwujący żywność,
- w gospodarstwie domowym (w postaci roztworu) jako środek czyszczący do powierzchni marmurowych, zmywarki, powłoki żelazka oraz do pozbywania się plam po błocie czy winie,
- w kosmetyce jako środek zapewniający higienę jamy ustnej oraz wybielający zęby.
Czy nadmiar soli jest szkodliwy?
Stosowanie soli w nadmiarze może nieść za sobą szkodliwe dla zdrowia konsekwencje. Jeśli jednak nie przekraczamy dziennego spożycia w wysokości 5g (dawka zalecana przez WHO), możemy zyskać wiele wymiernych korzyści poprawiających kondycję organizmu.
Nadmiar soli w organizmie - do jakich schorzeń prowadzi?
Nadmierne spożycie soli może doprowadzić do rozwoju schorzeń, takich jak:
- nadciśnienie tętnicze,
- osteoporoza,
- udar mózgu,
- obrzęki,
- zwłóknienie mięśnia sercowego,
- kamica nerkowa i wiele innych.
Czym objawia się niedobór sodu w organizmie?
Niedobór sodu może objawiać się m.in.:
- ogólnym osłabieniem organizmu,
- bólem głowy,
- brakiem apetytu,
- zaburzeniami orientacji.
Co zrobić w przypadku wystąpienia objawów niedoboru sodu?
W przypadku wystąpienia wyżej wymienionych dolegliwości, należy przede wszystkim skonsultować się z lekarzem, który oceni, czy są one wynikiem niedoboru sodu w organizmie. To pozwoli podjąć decyzję o dalszym postępowaniu.