Spirulina - wartości odżywcze, właściwości, reakcje alergiczne
Spirulina jest niezwykłą rośliną. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Sprawdź, czym jest spirulina i jakie ma właściwości.
Spis treści
- Spirulina: co to jest?
- Spirulina: właściwości
- Wartości odżywcze spiruliny
- Spirulina: bogate źródło białka
- Spirulina: może uchronić przed rakiem
- Spirulina: zwiększa odporność układu immunologicznego
- Spirulina: obniża glikemię poposiłkową
- Spirulina a odchudzanie
- Spirulina: naturalny filtr przeciwsłoneczny
- Gdzie dostać spirulinę?
- Alergia na spirulinę
Spirulina: co to jest?
Spirulina to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości. Zawiera kwas gamma linolenowy, dzięki czemu bierze udział w biosyntezie substancji, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
Spirulina: właściwości
- obniżanie ciśnienia krwi,
- zmniejszenie ryzyka zakrzepów wewnątrznaczyniowych,
- działanie przeciwzapalne,
- wzmaganie aktywności układu immunologicznego,
- łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego,
- oczyszczenie organizmu z toksyn i pomoc w pozbywaniu się brzydkiego zapachu z ust,
- normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Wartości odżywcze spiruliny
Spirulina (w formie proszku) - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 290 kcal
Białko ogółem - 57.47 g
Tłuszcz - 7.72 g
Węglowodany - 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik - 3.6 g
Witaminy
Witamina C - 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna - 12.820 mg
Witamina B6 - 0.364 mg
Kwas foliowy - 94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg
Minerały
Wapń – 120 mg
Żelazo - 28.50 mg
Magnez - 195 mg
Fosfor - 118 mg
Potas - 1363 mg
Sód - 1048 mg
Cynk - 2 mg
Źródło danych: National Nutrient Database for Standard Reference
Spirulina: bogate źródło białka
Spirulina bywa nazywana też zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka.
Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.
Polecany artykuł:
Spirulina: może uchronić przed rakiem
Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i może uchronić przed rakiem.
Udowodnili to naukowcy z Oregon State University. W trakcie prowadzonych przez nich badań, chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc. zaś nowotworów żołądka - o 24-45 proc. Jak jedna zaznaczają badacze, związek ten zapewnia ochronę przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych, które występują zwykle w środowisku. Przy bardzo wysokich poziomach czynników rakotwórczych podawanie chlorofilu zwiększało liczbę guzów nowotworowych.
Poza tym spirulina zawiera jeszcze inne związki, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej - beta-karoten i witaminę E.
Spirulina: zwiększa odporność układu immunologicznego
Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że zwiększa ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.
Spirulina: obniża glikemię poposiłkową
Spirulina zawiera fikocyjaninę, która pełni rolę niebieskiego barwnika oraz substancji, która hamuje enzym lipazę trzustkową, obniża poziomu triacygliceroli we krwi, a także obniża glikemię poposiłkową. Innymi składnikami zawartymi w spirulinie, które regulują glikemię poposiłkową, są fenyloalanina, która dodatkowo hamuje ośrodek głodu, oraz glikolipid H-b2, który obniża poziom lipidów we krwi.
Spirulina a odchudzanie
Spirulinie przypisuje się bardzo szerokie działanie odżywcze i zdrowotne. Większość z tych właściwości, jak np. obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, obniżanie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi czy ochrona komórek przed nowotworami, znajduje potwierdzenie w mniej lub bardziej licznych publikacjach naukowych. Nie można tego jednak powiedzieć o działaniu odchudzającym spiruliny. Producenci suplementów z tą algą przekonują, że w odchudzaniu może ona zdziałać cuda, jednak nie ma na to dowodów w postaci rzetelnych badań.
Przekonując o działaniu odchudzającym spiruliny, sprzedawcy najczęściej powołują się na bardzo dużą zawartość białka w zielonej aldze. Podobno połknięcie tabletki ze spiruliną przed posiłkiem zmniejsza apetyt i powoduje, że zjemy mniej. Rzeczywiście białko zawarte w żywności ma takie działanie – posiłek wysokobiałkowy szybciej wywołuje wrażenie sytości.
Uczucia sytości nie wywoła jednak raczej niewielka ilość białka zawarta w tabletce. Poza tym większość ludzi je dlatego, że jedzenie jest smaczne i przyjemne, a niekoniecznie dlatego, że akurat są głodni. Zatem zmniejszenie apetytu nie musi przekładać się na mniejszą ilość spożywanych kalorii.
Podobnie sprawa ma się z podnoszeniem poziomu energii i zdolnością do większego wysiłku podczas treningu. Ze względu na swoje ogromne wartości odżywcze i wysoką zawartość witamin z grupy B, które kontrolują gospodarkę energetyczną, regularnie przyjmowana spirulina może wywołać taki efekt. Ale nie zagwarantuje to, że rzeczywiście będziesz ćwiczyć więcej. Ani nie spowoduje, że w ogóle zaczniesz ćwiczyć.
W badaniach naukowych dotyczących spiruliny często można spotkać się ze stwierdzeniem, że poprawia ona profil lipidowy osocza krwi, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. Wszystkie te parametry są istotne podczas walki z nadwagą, dlatego warto włączyć spirulinę do diety, jeśli chcemy zminimalizować ryzyko chorób towarzyszących nadmiernej masie ciała.
Podczas badań przeprowadzonych w Indiach w 2001 roku stwierdzono, że codzienne przyjmowanie 2 g spiruliny przez 2 miesiące powoduje obniżenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL cholesterolu i glukozy na czczo oraz po posiłku. W 2014 roku badaniom poddano mieszkańców Krety, którzy przyjmowali codziennie przez 12 tygodni 1 g spiruliny greckiej produkcji. Po 3 miesiącach stwierdzono u nich obniżenie parametrów profilu lipidowego (oprócz HDL) o ok. 10%. Jednocześnie nie stwierdzono żadnych zmian w masie ciała i BMI badanych osób.
Podobne wyniki osiągnięto podczas eksperymentu przeprowadzonego w Seulu w 2008 roku, podczas którego uczestnicy badania przyjmowali wraz z dietą porcję 8 g spiruliny przez 12 tygodni. U nich również nie zauważono spadku masy ciała.
Spirulina jest produktem zdecydowanie wartym uwagi. Jeśli dbasz o dietę, odżywiasz się regularnie i ćwiczysz, łykanie suplementów ze spiruliną lub dodawanie zielonego proszku do koktajli może pomóc ci szybciej rozprawić się z nadwagą. Jednak ta alga sama w sobie nie przyspieszy spalania tkanki tłuszczowej ani nie wpłynie na spadek wagi. W jej składzie nie znaleziono żadnych enzymów ani innych związków chemicznych, które wykazują przyspieszone zużywanie energii z komórek tłuszczowych.
Spirulina: naturalny filtr przeciwsłoneczny
Barwniki roślinne zawarte w spirulinie - fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil - chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, przez co znacząco opóźniają procesy starzenia. Poza tym spirulina jest stosowana jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej.
Gdzie dostać spirulinę?
Tabletki ze spiruliną kupisz bez recepty, warto jednak skonsultować się z lekarzem. Alg smakujących podobnie jak szpinak, o lekko orzechowym posmaku, szukaj też w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Można je dodawać do miksowanych napojów, do chleba i innych potraw, wzbogacając tym samym codzienne menu nie tylko o nowe warianty smakowe, ale także o niezwykły efekt kolorystyczny.
Alergia na spirulinę
Spirulina może powodować alergię. Zanotowano rzadkie przypadki reakcji alergicznych po zastosowaniu spiruliny oraz pewnego rodzaju reakcje niepożądane przy przyjęciu dawki większej niż 1 g dziennie. Najczęstszymi były: bóle głowy, bóle mięśni, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość i trudności w koncentracji.