Syrop daktylowy - właściwości. Zdrowy zamiennik cukru
Syrop daktylowy nazywany jest inaczej daktylowym miodem. Jest to po prostu sok pozyskiwany z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli. Czy syrop daktylowy można spożywać bez ograniczeń? Czy można zrobić go samemu w domu? Zrobić można i nawet podajemy przepis, ale uwaga - syrop daktylowy nie powinien być spożywany zbyt często.
Syrop daktylowy jest dość gęsty, o pięknym brązowym lub brązowo-złotym kolorze. Nazywany jest także daktylowym miodem. Jest ogólnodostępny, jednak jest stałym elementem kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej, a nie polskiej. Możemy kupić go w sklepach, ale możemy także zrobić go samemu. Nie jest to trudne - syrop zarówno na skalę masową, jak i w domu, wytwarzany jest z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli.
Spis treści
- Syrop daktylowy - co zawiera
- Syrop daktylowy - zastosowanie
- Jak zrobić syrop daktylowy w domu? Przepis:
Syrop daktylowy, z racji tego, że jest zrobiony z przetworzonych daktyli, traci część zdrowotnych właściwości charakterystycznych dla owoców palmy daktylowej. Największą różnicą jest brak błonnika pokarmowego w syropie - z tego powodu obecne w nim cukry (fruktoza i sacharoza) są szybko wchłaniane do krwi, a poziom cukru gwałtownie skacze. Z tego powodu syrop daktylowy nie jest polecany dla cukrzyków.
Syrop daktylowy - co zawiera
Znajdziemy w nim minerały takie jak potas, wapń i magnez (odpowiedzialne za prawidłową pracę układu krążenia i za pracę mięśni) oraz witaminę A, witaminę C i witaminę E pomagające w budowaniu odporności oraz niwelujące stres oksydacyjny poprzez niszczenie wolnych rodników.
Syrop daktylowy zawiera też witaminy z grupy B przez co wspiera pracę układu nerwowego. W w daktylach obecne są substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, a więc syrop daktylowy może mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Pamiętajmy jednak, że dużą część właściwości daktyle tracą w trakcie obróbki termicznej.
100 g syropu daktylowego zawiera:
- Wartość energetyczna - 1676 kJ / 399 kcal
- Tłuszcz - 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
- Węglowodany - 98 g, w tym cukry - 98 g
- Białko - 1,6 g
- Sól - 0,03 g
(w zależności od producenta). Pamiętajmy, aby wybierać w sklepie te syropy daktylowe, które składają się z wody i daktyli - bez dodatku cukrów czy innych substancji konserwujących.
Syrop daktylowy - zastosowanie
Syrop daktylowy nie powinien być codziennym elementem diety, chociaż uważany jest za zdrowszy zamiennik cukru. Przypomnijmy, że syrop daktylowy:
- wspiera układ odpornościowy,
- wpływa na prawidłową pracę mięśni,
- obniża stres oksydacyjny,
- przyczynia się do podniesienia zasobów energetycznych,
- usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
- może łagodzić objawy menopauzy,
- pomaga regulować przemianę materii,
- działa kojąco na układ nerwowy,
- spowalnia proces starzenia,
- chroni przed niedokrwistością.